Apple-software spiller sammen med Microsoft Office

Den nye udgave af Apple iWork er en komplet kontorpakke til Mac, der løser langt de fleste privatbrugeres behov. Den er tilmed en del billigere end Microsoft Office - som den for øvrigt spiller fint sammen med.

Apple-software spiller sammen med Microsoft Office

Som nybagt Mac-konvertit - og dem er der efterhånden nogle stykker af - har du sikkert allerede fundet ud af, at der findes velfungerende Mac-udgaver af både Microsoft Office og den gratis OpenOffice.

På den anden side har du måske netop søgt tilflugt hos Mac-kulten for ikke at betale ekstra for applikationer, der indeholder flere funktioner, end du nogensinde får brug for.

Eller - som i OpenOffice-pakkens tilfælde - undertiden går sine egne, kringlede veje.

Men hvad gør en klog så? Her har Steve Jobs & Co. såmænd også et svar, nemlig kontorpakken iWork.

Den nyeste udgave, iWork '09, kom på gaden for nylig til en pris på 599 kroner, hvilket helt præcis er 400 kroner mindre, end det koster at anskaffe Microsoft Office 2008 til Mac.

Det er selvfølgelig en rar besparelse. Men eftersom en typisk Mac-ejer allerede har betalt 30-40 procent mere for sin maskine end for en Windows-pc med sammenlignelige specifikationer, er en smule rabat måske også på sin plads.

Basal og velfungerende kontorfunktionalitet

Ved den danske præsentation i februar lancerede Apple selv iWork '09 - der indeholder tekstbehandlingsprogrammet Pages, regnearket Numbers og præsentationsprogrammet Keynote - som en basal kontorsuite.

For at starte med tekstbehandlingsdelen kan Pages bedst sammenlignes med en slags "Word Light".

Hvilket ikke kun er en skidt ting. Undertegnede har således brugt Pages halvanden måneds tid og med stor fornøjelse.

Programmet kan nemlig alt det, man sædvanligvis bruger et tekstbehandlingsprogram til, og det er afgjort rigeligt til langt, langt de fleste formål.

Det er nemt at prioritere og formatere en tekst, indsætte fodnoter, kommentarer, diagrammer, tabeller og så videre. Ligeledes har programmet endnu ikke for alvor gjordt knuder eller opført sig decideret uforståeligt.

Helt afgørende er det imidlertid, at Pages som en række andre Apple-programmer leveres som "multisproglige".

Derfor er programmenuer, hjælpefunktion og - ikke mindst! - stavekontrollen også danske.

Eller på norsk bokmål, polsk eller mandarin, for den sags skyld. Det kan man selv bestemme ved at pille lidt i styresystemets sprogindstillinger.

Fin Word-understøttelse - til en vis grænse

Ligeledes er det nemt at importere eller gemme Word-filer i det gamle .doc-format. Endda med fuld understøttelse af de registrerede ændringer, Word-filen måtte indeholde.

Samspillet med .doc-filer har angiveligt ikke været understøttet i dette omfang før. Så alene her hjælpes konvertitter godt på vej, når de skal udveksle dokumenter med Microsoft Office-brugere.

Det ville dog have været rart, at man kunne bede programmet om automatisk at gemme i .doc-format, hvis det er den filtype, man primært arbejder med. Det er - så vidt vi kan se - ikke muligt, og derfor kræver selve det at gemme en fil lidt flere klik end i Word. Det er lidt irriterende.

Programmet kan også godt åbne filer i Microsofts relativt nye .docx-format; her skal man dog hjælpe Pages med at vælge det rigtige sprog. Ellers går det kuk i stavekontrollen.

Til gengæld kan man ikke gemme en fil som .docx, men det kan jo være, at det kommer med en opdatering på et tidspunkt.

Endelig har Pages en "fuld skærm"-funktion, der udelukkende viser din tekst på skærmen - og absolut intet andet. Heller ikke menuer, baggrundsbilleder, ikoner eller hvad du ellers måtte have forurenet din desktop med.

Umiddelbart lyder det måske som en lidt fjollet gimmick. Men funktionen er fantastisk brugbar, hvis du skal fokusere udelukkende på at skrive og vil lukke alle computerens andre tidsrøvere ude.

Det er navnlig brugbart i situationer, hvor chefen - eller den gnavne PC World-redaktør - truer med bål, brand og sure sokker, hvis teksten ikke bliver færdig. "Og helst i går, din dovne hund!"

Brugervenligt regneark til de private

På samme vis er Numbers et aldeles glimrende regneark med alle de basale funktioner, man måtte have brug for som privatbruger. Excel-filer importeres uden de store problemer med (hvad vi umiddelbart kunne konstatere) alle celleberegninger intakt.

Ganske vist skal man ikke forvente, at alle Excels makroer og formateringer fungerer efter hensigten, men Numbers er på den anden side heller ikke målrettet virksomhedsbrug i større stil.

Til gengæld indeholder Numbers en række meget nyttige skabeloner til privatbrugere, uanset om du skal lægge husholdningsbudget, træningsprogram, opgøre værdien af indbo eller beregne konsekvensen af diverse låneomlægninger. Smart og meget intuitivt.

Keynote til foredrag

Samme skabelonrigdom finder man også i præsentationsprogrammet Keynote, der i sin grundform er opbygget i stil med Microsofts PowerPoint og således nemt at gå til for dem, der allerede kender konkurrenten fra Microsoft.

En af nyhederne i Keynote '09 er i øvrigt understøttelse af Keynote Remote-applikationen til iPhone og iTouch, hvilket blandt andet gør det muligt at kontrollere præsentationsflowet via den lille lommekammerat.

Endelig har også Keynote fået forbedret integrationen til sin Office-pendant, så det nu er muligt at importere .ppt-filer (vi har prøvet). Dette skulle tidligere have været lidt af et mareridt.

Alt i alt er iWork '09 en nem og anvendelig kontorsuite til dem, der gerne vil køre Apple-software hele vejen igennem. Men som ikke har lyst til at give afkald på fredelig sameksistens med dokumenter fremstillet på den langt mere udbredte Microsoft Office-platform.

På den anden side skal du også være opmærksom på, at alt - herunder menustrukturen - ikke er, som du måske er vant til.

Ligeledes er det nok en god idé at kontrollere, om programmerne i iWork kan åbne alle de eksisterende Office-filer, du måtte have planer om at putte i dem.

Så vil du selv prøve, om iWork er noget for dig - uden at spytte i Apples kasse - kan du downloade en komplet, 30-dages prøveversion kvit og frit på: http://www.apple.com/iwork/

Og nej; programmet virker ikke på hverken Windows eller Linux...




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere