Flotte højttalere med opsigtsvækkende subwoofer

Med Altec Lansing FX3021 får den kluntede subwoofer en tiltrængt oprejsning. Vi har fyldt trommehinderne med lyden af musik, film og spil for at finde ud af, om design og ydelse går op i en højere enhed.

Flotte højttalere med opsigtsvækkende subwoofer

Da vi sidst udsatte vores trommehinder for musik, film- og spileffekter fra et sæt Altec Lansing-højttalere, var vi positivt overraskede over kombinationen af bombastisk ydelse og et minimalistisk, særegent design.

Men den amerikanske højttalerproducent vil have den mægtige subwoofer tilbage i billedet - og den skal tilmed være kompakt nok til, at en plads på skrivebordet eller tv-bænken i ledtog med fladskærmen kan komme på tale. Basta.

Resultatet er 2.1-højttalersættet FX3021, der - trods beskedne fysiske dimensioner - lover at kunne fornøje både musikalske feinschmeckere og computerspillere med hang til geværild og eksplosioner. Vores umiddelbare indtryk af udgangseffekten på i alt 36 watt er da også positivt.

Det skyldes måske, at Altec - i kraft af den kompakte, kegleformede subwoofer - har gjort det muligt at skabe et mere helstøbt lydbillede, hvor man som lytter ikke oplever, at subwooferen brummer fra et hjørne fjernt fra satellitterne.

Ingeniørerne hos Altec fortæller, at kegleformen sikrer, at der er færrest mulige stående bølger i kabinettet, hvilket garanterer den mest korrekte lydgengivelse.

Til sammenligning antydes det, at almindelige firkantede kabinetter reflekterer et miskmask af lyde frem og tilbage på en ekko-lignende måde.

Uden at gå ind i en detaljeret diskussion om fordele og ulemper ved forskellige slags højttaler-design, må vi tilkendegive, at subwooferens 28 watt formår at indtage en naturlig del af lydbilledet, som i sagens natur er langt mere helstøbt, end hvis vi havde kastet vores sparepenge efter et almindeligt stereo-højttalersæt.

Taber pusten

Ydelsen var tilfredsstillende på subwooferens mellemste niveau, men den tabte pusten og skraldede lige rigeligt, hvis vi skruede højere op. I denne prisklasse er der dog naturligt nok grænser for, hvor bastant en bas, der kan forventes.

Til gengæld er vi imponerede over designet, der ser ud af væsentligt mere, end det koster. Den blankpolerede sorte overflade og den grå, metallisk udseende top formår virkelig at skjule, at hovedkomponenten er plastik.

På subwooferens bagside er strømtilslutning, AUX-jackstik, almindeligt jackstik og et 9-pins jackstik til at forbinde satellithøjttalerne til subwooferen. Altec har placeret en dedikeret volumenkontrol på toppen, der samtidig fungerer som tænd/sluk-knap.

Hvis du har subwooferen placeret lige i nærheden, kan det være ganske handy. Men vi savner en fjernbetjening eller en smart lille kontrolstation, der kan placeres på skrivebordet. Særligt fordi knappen kan være svær at komme til, hvis du alligevel vælger at skjule subwooferen for offentligheden.

Satellithøjttalere også med kegleform

Satellithøjttalerne, der ledsager den pænt designede subwoofer, er ligeledes kegleformede og med samme pianosorte lakering.

Enhederne kan hver især sparke fire watt gennem gitteret og er placeret på en mat fod, som vi må indrømme slækker lidt på det samlede luksusindtryk - en poleret krom finish havde været ideelt.

Til gengæld kan højttalernes retning indstilles efter behag i opad- og nedadgående retning.

Den højre satellithøjttaler er udstyret med knapper til at skrue volumen op og ned, men vi ville ønske, Altec havde placeret et jackstik til iPod eller MP3-afspilleren direkte på højttaleren, så vi ikke var tvunget til at famle på bagsiden af subwooferen i tid og utide.

Kvaliteten af knapperne er en anelse tvivlsom og minder os igen om det prisleje, vi aktuelt befinder os i.

Selv samme højttaler sluttes til subwooferen ved hjælp af et tykt kabel, der har en længde på godt og vel 180 centimeter.

Kablet, der forbinder de to satellitter, er til gengæld blot halvanden meter langt. Kabellængden bør stille de fleste tilfredse, selvom vi gerne så, at Altec havde været en anelse mere gavmilde.

I forhold til den højfrekvente lydgengivelse er det ikke til at komme uden om, at Altec Lansing har været i branchen siden 1936.

Du skal rigtigt nok ikke forvente at kunne blæse naboen tilbage til den mørke middelalder, men musik, film og spil bliver gengivet med en klarhed og kvalitet, der imponerer til prisen. Og til mindre sociale sammenkomster er output-effekten alt rigelig.

Lav pris tæller op

Når vi samlet set ender på karakteren fire ud af seks, skyldes det i høj grad prisen. Du kan sagtens finde kraftigere 2.1-højttalersæt, men designmæssigt bliver det svært at finde en tilsvarende køn subwoofer, som du kan have stående fremme uden at modtage bebrejdende blikke fra din bedre halvdel…

Altec Lansing bør arbejde på at perfektionere sættet, men som udgangspunkt er vi klar med en anbefaling - forudsat at budgettet er begrænset, og at lydstyrken rækker til dit musikalske temperament.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere