Artikel top billede

(Foto: Anatoly Vartanov (c) 2008 / Anatoly Vartanov aka UltraONE)

Leder: Nu er der sceneskift for de it-professionelle

Computerworld mener: Det er nødvendigt, at du som it-professionel bliver endnu skarpere og tænker endnu mere strategisk end tidligere.

Se Computerworlds store lønstatistik for den danske it-branche 2010.

Computerworld mener: I mange år har det været en tilbagevendende diskussion, om man kunne udarbejde en definition af en it-professionel.

En slags dna-beskrivelse af arbejdsopgaverne i de job, der tilsammen kunne beskrives som it-professionen.

Den diskussion er aldrig blevet afsluttet, og det bliver den heller ikke.

For lige nu fragmenteres opgaverne og dermed it-jobbene yderligere i takt med den teknologiske udvikling, der langsomt, men sikkert driver cloud computing fremad.

Det kan du læse mere om her.

Cloud slører udsynet

Begrebet cloud computing er i øjeblikket på højeste hype-niveau, og det slører sigtbarheden i diskussionen.

Men bundlinjen er stadig, at anvendelsen af informationsteknologi bliver mere og mere strategisk og dermed både kræver og giver mulighed for en stadig professionalisering af it-leverancerne.

Den yderste konsekvens af den professionalisering opstår, når en kunde online kan vælge en service, købe den og anvende den med det samme uden at tænke nærmere over det.

Eksemplet er godt nok fortegnet, for det vil blandt andet kun blive til virkelighed i forbindelse med at løse nogle bestemte processer.

Men uanset hastigheden, er det den retning, udviklingen bevæger sig i. Og det kommer til at betyde et sceneskift for de it-professionelle.

Den gode nyhed er, at udvikling og drift af informationsteknologi fortsat vil være lige så arbejdskraftintensiv som i dag.

Vi rykker ud i verden

Selv om udvikling og drift af teknologi slet ikke er i nærheden af at bruge lige så mange ressourcer, som teknologien er med til at spare for kunderne, undervurderes det helt generelt, hvor mange gode hoveder og hænder det kræver at levere toptunet it.

Den dårlige nyhed er, at mange af de arbejdspladser vil ligge helt andre steder i verden.

Indien og Kina vil være der, hvor it-leverandørerne i fremtiden vil få udviklet og vedligeholdt både den software og hardware, som er nødvendig for at gøre cloud computing til en velsmurt motor i verdensøkonomien.

Men det er der heller ikke noget mystisk eller overraskende i.

Samme udvikling så vi med sværindustrien, tekstilindustrien og så videre.

Den globale arbejdsdeling er et naturligt vilkår i den globale markedsøkonomi.

Men i modsætning til sværindustrien og tekstilindustrien vil der ikke alene være job tilbage i it-branchen med at udvikle og designe it i Danmark.

Brugerne - de danske virksomheder - skal fortsat have it-medarbejdere i et stort tal til i praksis at få teknologien til at understøtte forretningsprocesserne i netop deres virksomhed.

Formanden for de it-professionelles interesseorganisation Dansk IT, Klaus Kvorning Hansen, udtrykker det meget præcist, når han siger:

Tæt på forretningen

"Danske it-medarbejdere skal kompensere for deres høje løn ved at være tæt på forretningen. Du skal simpelthen være forretningskritisk i en eller anden udstrækning. Det handler om at levere det, som den, der sidder på lang afstand, har meget svært ved at levere."

Læs mere om fremtidens opgaver for den danske it-medarbejder her.

Der er altså dygtige generalister og specialiserede udviklere, som itafdelingerne ikke vil have brug for længere, og som skal konkurrere om arbejdspladserne med kinesiske eller indiske kolleger.

Til gengæld er der en god motivation for at tilegne sig den nødvendige forretningsforståelse.

Danmark er nemlig ifølge Klaus Kvorning Hansen langt fremme i den udvikling:

"I USA og andre lande er barriererne mellem forretningen og teknologien større. Jeg tror, der er en større forståelse af nødvendigheden af det i Danmark."

Dermed er der gode muligheder for, at teknologien kan være med til at holde danske virksomheder i det globale førerfelt.

Men sceneskiftet for it-medarbejderne er begyndt.

Se Computerworlds store lønstatistik for den danske it-branche 2010.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere