Her er de otte værste it-vaner

Sjusker du med dine kodeord, og kører din pc uden antivirus? Vi har samlet de otte værste it-vaner her og giver gode råd til, hvordan du bryder vanens magt.

1. Ingen antivirus på computeren

Det er nærmest en dødssynd ikke at køre med antivirus på sin computer. Der er måske nogen, der tror, at der nok ikke sker noget, hvis bare man holder cursoren fra mærkværdige websider og undlader at downloade suspekte filer. Men virus og onde programmer kan sagtens finde vej til din pc alligevel. Der er flere eksempler på, at ganske almindelige og tilforladelige websider har fået virus i banner-annoncer, der går til angreb på intetanende besøgende. Hvis du ikke gider smide penge efter betalingssoftware, kan du overveje gratis løsninger som AVG Free og Microsoft Security Essentials.

2. Et kodeord til alt

Det er nemt og praktisk kun at have ét kodeord - men også utroligt dumt. For hvis nogen gætter eller aflurer dit kodeord, er der fri adgang til din Facebook-profil, webmail og andre webtjenester, du benytter. Brug derfor forskellige kodeord til forskellige websider. Det kan naturligvis være vanskeligt at huske dem alle sammen, og derfor kan du bruge en password-manager som hjælp.

3. Ingen backup overhovedet

Rigtige mænd tager ikke backup - til gengæld tuder de som pigespejdere, der har fået fletningerne i klemme i postkassen, når alle feriebilleder fra de seneste par år og videoklippene fra brylluppet pludselig er forsvundet efter et computernedbrud. Der er forfærdeligt at miste data, som det ikke er muligt at genskabe. Derfor: tag backup. Køb en ekstern harddisk, brug en NAS (netværksharddisk - læs guide her) eller brænd data på dvd-skiver. Mulighederne er mange, og det tager ikke så lang tid. Desuden kan du sove roligt om natten. Her er en miniguide til backup.

4. Når alt skal printes ud

Det papirløse samfund er en myte. Vi printer stadig rigtig meget, og for nogle mennesker er det alt, der skal ud på papir. Men det er en fjollet vane for eksempel fortsat at printe flere sider fra Krak.dk, når du skal en tur på farten. I dag har vores mobiler indbygget GPS og udmærkede gratis korttjenester som Google Maps, der kan lede os på rette vej. Hvis du endelig skal printe, så brug eksempelvis Web Smart Printing. Det sørger for, at du kun får præcist de informationer fra nettet printet ud, du har brug for. Du slipper dermed for at printe annoncer ud og måske ende med udprintede sider, der kun har en linje med tekst.

5. Computer fyldt med junk

Hvis Windows pludselig er sløv som en snegl med rollator, kan det meget vel være din egen skyld. Det er sjovt at installere massevis af nye programmer, men de fylder op og risikerer at sluge vigtige ressourcer fra din pc. Så afinstallér ofte, især hvis du har mistet interessen for programmerne og alligevel ikke bruger dem længere. Et godt trick er i øvrigt at rense ud i den software, som starter op sammen med Windows. Lær her hvordan du gør det og sparer opstartstid. Husk også, at mange computere selv fra helt nye er fyldt med massevis af mere eller mindre ubrugelige programmer, der er lige til at slette. Det kaldes bloatware eller crapware. Lær her hvordan du hurtigt sletter de tåbelige programmer, der blot fylder op.

6. Kun en e-mail

I en verden fyldt med nyhedsbreve, annoncemail og spam kan din indbakke hurtigt fyldes op, og du mister overblikket og overser vigtige mail fra folk, du holder af. Derfor er det naturligvis smart at have flere mailkonti, der bruges til forskellige formål. Du kan have en, der bruges til korrespondance med venner og familie, og en der bruges, når du deltager i konkurrencer på nettet og til annoncemail med tilbud fra eksempelvis flyselskaber. Det er nemt at oprette en gratis mail på Gmail eller Hotmail, men hvis du bare hurtigt skal bruge en adresse, kan du få en midlertidig på for eksempel:
guerrillamail.com, 10minutemail.com og spambob.com.

7. Ven med spammere

Lad være med at besvare spam. Hvis du modtager en mail fra den flinke Mr. Mubuthu i Nigeria, som gerne vil dele 60 millioner med dig, så slet den. Der er utrolig mange eksempler på godtroende mennesker, som har mistet formuer efter at have begyndt en korrespondance med spammere. Og hvornår genkender du spam? Hvis du får et tilbud, der lyder for godt til at være sandt, er det sandsynligvis en fupmail. Her er et lille tip, der gerne skulle give mindre spam i din indbakke.

8. Lær nu de genveje på tastaturet

Du sidder sikkert en del foran computeren, men har du styr på de mange genvejstaster, som der findes i Windows? De kan spare rigtig meget tid, og det er en dårlig vane ikke at lære blot en lille håndfuld. De klassiske er naturligvis CTRL+C for at kopiere markeret indhold og CTRL+V for at sætte ind. Ved at lære genvejstaster behøver du heller ikke bruge musen så meget, og din musearm kan få sig en velfortjent pause. Her er tre tips til genvejstaster, og med disse genvejstaster får du mulighed for at hoppe rundt mellem åbne programmer i Windows 7.




IT-JOB

Dynamicweb Software A/S

Tech Team Lead

Centrica Energy

Senior Business Analyst

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Karrieremulighed inden for cybersikkerhed

Scanreco Nordic A/S

Softwareudvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere