Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Test: Super-GPS fra TomTom til landevejsriddere

Snyd dig uden om bilkøer og få avanceret trafikinformation. TomTom Go Live 1000 lover meget, men holder det ude på landevejen? Vi har testet den potente GPS med de mange muligheder.

Test: Super-GPS fra TomTom til landevejsriddere

Hånden strammes om rattet, og et par blodkar brister i det i forvejen trætte øje. Vi holder stille. I tomgang. På motorvejen.

Foran os i vintermørket lyser uendeligt mange baglygter op som et langt, rødt tæppe. Hvis vi fik spændt et pulsur om armen, ville det også lyse alarmerende rødt. Vi er stressede, for vi burde jo være hjemme nu og har ikke tid til at sidde i en tåbelig bilkø.

Inden vi som en anden Michael Douglas i Falling Down sparker bildøren op og går bersærk på omverdenen, tager vi et kig på GPS'en i forruden. Otte minutter.

Det vil kun tage otte minutter at komme igennem køen, lover GPS'en. Pulsen falder, og lidt efter triller bilen igen.

TomTom Go Live 1000 har lige reddet os fra et hysterisk raserianfald på Amagermotorvejen.

Indbygget sim-kort

GPS'en er TomToms seneste bud på avanceret navigation, og den udmærker sig ved at være udstyret med HD Traffic.

Det er en trafiktjeneste, der kombinerer informationer fra det velkendte TMC, Traffic Message Channel, og ikke mindst IQ Routes, der er kendt for at indsamle trafikdata anonymt fra de TomTom-GPS'er, som kobles på nettet for opdateringer og nye kort.

Men det mest unikke med HD Traffic er evnen til at indsamle og sende information direkte til og fra de enkelte bilister.

Det skyldes, at Go Live 1000 fra TomTom er udstyret med et sim-kort, og GPS'en kontakter hvert femte sekund TomToms centrale trafikcenter.

Det tygger sig igennem de mange data fra andre bilister med de nye Go Live GPS'er, og dermed er det muligt at få et overblik over den aktuelle trafiksituation - og blandt andet give meget præcise vurderinger af, hvor lang tid vi eksempelvis skal holde i kø.

Den seneste måneds tid har vi kørt med GPS'en, og den har været virkelig dygtig til at gennemskue bilkøer, vejarbejde og andre forhindringer.

Lokalt kendskab besejrer TomTom

Med HD Traffic skulle GPS'en være intelligent nok til at snyde bilisten uden om bilkøer.

Det burde i teorien fungere, da GPS'en konstant får aktuel og opdateret trafikinformation fra TomToms trafikcenter, men praksis er en anden sag.

Vi testede GPS'en til og fra arbejde flere gange, og den valgte konsekvent at benytte motorvejen, der altid er proppet. Go Live 1000 advarede da også om, at nu skulle vi hen og holde i kø i et stykke tid. Så den var klar over situationen.

Enkelte dage koblede vi dog GPS'en fra, udvalgte selv rute og tog tid. Her kunne vi hurtigt klippe den samlede køretur ned fra 30 til 25 minutter ved at vælge småveje og blandt andet køre gennem et industrikvarter i stedet for at køre på motorvejen, der altid er proppet.

Så lokalt kendskab kan besejre GPS'en og spare minutter.

Men hvis vi var trillet ud på ukendte veje, ville vi ikke være nervøse for at lægge vores rute i hænderne på TomTom Go Live 1000.

Lynhurtige udregninger

GPS'en skal have ros for at være lynende hurtig, når den udregner en rute. Selv hvis du planlægger en lang tur fra Danmark til Frankrig, er vejvisningen klar på et øjeblik. Det er den hurtigste GPS, vi har haft fingre i.

Menuen i TomTom Go Live 1000 er veldesignet og nem at finde rundt i. Du kan vælge mellem to danske stemmer, der guider dig på vej, og du kan også få rutevejledning på andre sprog.

GPS'en er desuden udstyret med Google Local, og da der sidder et sim-kort i navigatoren, kan du online søge efter nærmeste pizzeria eller bare navnet på en virksomhed.

Det fungerer meget bedre end POI'er (Point of interest), der ofte er mange år gamle og forældede.

Desværre går det ikke så hurtigt, når der søges via Google Local. I fem-seks sekunder kan du lege Safri Duo og tromme løs på rattet, før du får resultater på en søgning.

Det lyder ikke af meget, men når vi i dag er vant til at få Google-søgninger på computeren på et splitsekund, føles det virkelig som lang ventetid at bruge GPS'en til lokale søgninger.

Årligt abonnement til HD Traffic

Selve GPS'en har dejligt afrundede hjørner. Den er 12,7 centimeter bred, otte centimeter høj, mens dybden er 1,9 centimeter.

Skærmen er 4,3 tommer og ganske udmærket. Go Live 1000 har en storebror, der hedder Go Live 1005 og er udstyret med en skærm på fem tommer, hvis det bedre matcher din smag.

Tidligere har TomTom ikke været verdensmester i at konstruere ordentlige GPS-holdere til forruden, men vi har ikke haft noget problem med Go Live 1000.

Ledningen fra cigartænderen monteres i bunden af holderen, og GPS'en klikkes på plads. Det fungerer fint.

Vi synes dog, at Go Live 1000 bliver frygtelig varm på bagsiden, når den er tændt. Det har ikke haft nogen indflydelse på navigationen, og i denne kolde vintertid er det meget rart at kunne varme hænderne på GPS'en.

Mest for folk med stort kørselsbehov

Go Live 1000 har kort over 33 europæiske lande, og prisen er 2.299 kroner. Det første år skal du ikke bekymre sig om det medfølgende sim-kort og adgangen til direkte trafikinformation, da det er med i prisen.

Men herefter skal der betales 379 kroner årligt i abonnement for at få adgang til HD Traffic på enheden.

Det er ikke nogen urimelig pris, men det betyder, at Go Live 1000 primært vil være interessant for bilister, der suser meget på landets veje, blandt andet sælgere.

Hvis du blot bruger din GPS en gang imellem, er det værd at overveje billigere alternativer.

Når alt kommer til alt, er TomTom Go Live 1000 et lækkert stykke isenkram til bilisten, der gerne vil have den bedst mulige trafikinformation og snuse til den nyeste GPS-innovation.

Selv om HD Traffic ikke er en magisk oplevelse, der tryller os uden om alverdens bilkøer, er Go Live 1000 trods alt en helstøbt og lynhurtig GPS, der vil stille de fleste landevejsriddere tilfredse.

Vi kvitterer med karakteren fem ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere