Otte tips: Skyd bedre video med spejlreflekskameraet

Nye spejlreflekskameraer er født til at optage HD i forrygende kvalitet, men det er ikke helt let at få de flotte billeder i kassen. Her er otte tips, der gør dig bedre i stand til at skyde lækre videosekvenser.

1. Brug stativ eller monopod

De seneste par år har vi oplevet en mindre videorevolution, da spejlreflekskameraer er blevet i stand til at optage HD.

Selv danske tv-serier optages i dag med spejlreflekskamera, og det er ikke så mærkeligt, da billedkvaliteten er i top.

Men det kræver snilde og ekstra investeringer, hvis du vil have optimale optagelser i kassen med dit nye spejlreflekskamera med videofunktion.

Derfor er vi klar med otte tips, der gør dig bedre i stand til at optage lækker HD-video:

1. Brug stativ eller monopod

Der er ingen tvivl om, at nye spejlreflekskameraer leverer superflotte, levende billeder, men det kræver, at du kan holde kameraet klippestabilt.

Der skal nemlig ikke ret mange rystelser til, før dine optagelser ser ud til at være blevet ramt af et jordskælv.

Da et fuldvoksent spejlreflekskamera med et zoom-objektiv hurtigt kan nå en kampvægt på omkring 1,5 kilo, er det derfor fornuftigt at gå på jagt efter et stativ eller en monopod.

Måske har du allerede et stativ, du bruger til fotografering, og det vil også sagtens kunne bruges til video.

Det kan dog være en god idé at købe et kuglehoved med et håndtag/grip, hvis du har planer om at foretage panoreringer.

Hvis du gerne vil bevæge dig rundt med kameraet, kan det anbefales at investere i en monopod. Det er et "stativ" med et ben, og det bruges som støtte, når du skal optage.

Det er nemt at flytte rundt, hvis det, du optager, er i bevægelse.

2. Vælg et ordentligt objektiv

En af de lækre ting ved HD på spejlreflekskameraet er muligheden for at skabe en fantastisk, sløret baggrund, som kan give optagelserne et "Hollywood-look". Det kræver, at du har et objektiv med lavt blændetal.

Der findes en del dyre og professionelle objektiver, der har et lavt blændetal, men du behøver ikke fyre pensionsopsparingen af på dem. Du kan til at begynde med investere i et 50 mm 1.8 objektiv.

De fås til under 1.000 kroner, og selv om de ikke er bygget som tanks, kan de give dig den flotte, slørede baggrund. Du kan naturligvis også anvende objektivet til almindelig portrætfotografering.

3. Udnyt LCD-skærmen bedre

Når du optager video med spejlreflekskameraet, er du voldsomt afhængig af LCD-skærmen, hvis billedet skal beskæres, og der skal stilles skarpt. Indenfor er det ikke noget problem, men udenfor i solskin er det ikke nemt.

Løsningen kan være at investere i et forstørrelsesglas, der påmonteres LCD-skærmen og forvandler den til en søger. De findes i mange forskellige udgaver og fra mange produkter. I stedet for at bruge den almindelige søger kan du sætte øjet mod forstørrelsesglasset og få forstørret dit billede tre gange.

Og så er der naturligvis luksusudgaven, hvor du køber en ekstern skærm, der monteres oven på eller på siden af kameraet. Dermed kan det blive lidt mere besværligt at flytte kameraet rundt, til gengæld er du sikker på, at optagelserne er præcist beskåret og i fokus.

4. Anvend ekstern mikrofon

Der kan siges mange rosende ord om HD-billedkvaliteten på spejlreflekskameraer, til gengæld er lyden noget værre bras.

Ofte har spejlreflekskameraet blot en indbygget mikrofon, der sidder så ubehjælpeligt placeret, at der kommer skrattelyde på optagelserne, hvis du forsøger at betjene kameraet under optagelse.

Samtidig suger den al lyd ind, og du har ikke mulighed for at justere og kompensere for høje lyde, der overstyrer. Løsningen er at købe en ekstern mikrofon.

Der findes mange forskellige fra helt billige til professionelle udgaver, men uanset hvad du vælger, vil du få et markant bedre lydbillede end med den originale, indbyggede mikrofon.

En fornuftig løsning er at gå efter modeller, der kan placeres i kameraets hotshoe og dermed ikke burde være til stor gene under optagelser.

5. Rolige bevægelser

Hvis du er en rigtig feinschmecker, der gerne vil have så professionelle optagelser som muligt, kommer du ikke uden om at fiske tusindekronesedlerne op af tegnebogen.

Til gengæld kan du få rigtig meget lækkert ekstraudstyr, der kobles på dit kamera og gør andre fotografer misundelige.

På dette års store fotomesse, Photokina i Köln, så vi flere løsninger, der fungerer som steadicam og har stor skærm.

Udstyret monteres på kroppen for at fordele vægten - det kan blandt andet være på hofterne - og du har nu mulighed for at foretage glidende bevægelser med kameraet uden hak. Det er praktisk, hvis du skal optage en person i bevægelse, og kameraet skal følge efter.

Ud over steadicam er det muligt at købe såkaldte dolly'er. Det kan være en lille vogn eller et sæt skinner, som dit kamera kan monteres på for at få glidende optagelser i høj kvalitet uden rystelser.

6. Tænk over videoformatet inden optagelse

De fleste, som har prøvet at optage HD, ved, at videofilerne hurtigt ender med at fylde flere hundrede megabyte eller endda gigabyte.

Derfor sættes din pc under et moderat fysisk pres, når du vil redigere dine optagelser.

Hvis du på dit kamera har mulighed for at vælge mellem optagelser i 1080p og 720p, kan det i nogle tilfælde betale sig at vælge den "lille" HD-opløsning på 1280 gange 720 pixel.

Dermed vil filerne fylde mindre og blive lidt lettere at håndtere for dit hukommelseskort og din pc.

Kvaliteten er fortsat flot, opløsningen er blot ikke den højest mulige.

7. Udnyt lyskilder - og brug lamper

Når du skal fotografere, er du formentlig vant til blot at aktivere flashen, hvis der ikke er lys nok.

Men når der skal optages video, kræver det et konstant lys, og derfor må du finde på andre løsninger.

Du kan naturligvis få lidt mere lys ved skrue op for kameraets ISO, men det giver også mere grynede optagelser.

Derfor er løsningen - især i mørke omgivelser - at bruge lamper som lyskilde. Du kan vælge at udnytte lyskilder på den location, hvor du befinder dig.

Det kunne eksempelvis være en arkitektlampe, der peges mod dit motiv. Alternativt kan du vælge at investere i en lampe på stativ med tilhørende softbox, der giver et dejligt blødt lys. De fås fra 1.000 kroner og op.

8. Husk hvidbalancen

Normalt er kameraer udmærkede til automatisk at indstille hvidbalancen, og du har altid mulighed for at finindstille billederne i Photoshop efterfølgende.

Med video er det lidt mere kompliceret. Det er fortsat muligt at justere hvidbalancen efterfølgende i et redigeringsprogram, men det er noget mere bøvlet. Især fordi du skal klippe dine optagelser sammen, og der kan blive meget pillearbejde ud af få afstemt farvetemperaturen mellem to klip.

Derfor kan det betale sig at indstille hvidbalancen manuelt for hver scene, du skyder. Dermed er du sikker på at kunne klippe dine scener sammen efterfølgende uden de store problemer med overgangene.

Du kan også vælge at arbejde kreativt med hvidbalancen og give dine optagelser et bevidst blåt eller gult skær for at ramme en bestemt stemning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere