Artikel top billede

TDC klar med 30 Mbit/s 4G fra nytår

Fra 1. januar er TDC klar med 4G i seks af de største danske byer, men der er et problem, hvis du som forbruger vil være med fra start.

Læs også: TDC om 4G: Vi vil ikke begå samme fejl igen

Hvis du bor i København, Århus, Odense, Aalborg, Esbjerg eller Kolding, kan du fra nytår få en opgradering af dit trådløse internet.

Fra 1. januar åbner TDC nemlig 4G-nettet for kunder i disse byer.

"Det er de største byer for os telemæssigt i den forstand, at det er her, der er det største forbrug," forklarer TDC's netdirektør, Jess Julin Ibsen.

TDC har siden foråret testet 4G-nettet, og den test er gået godt. Så godt, at TDC nu mener, at de er klar til at åbne for kunder.

Med det nye 4G-netværk vil det i første omgang være muligt at få et abonnement på 30 Mbit/s download og 10 Mbit/s upload.

Ingen ordentlige dongler endnu

Der er dog stadig problemer ved at være tidligt ude med 4G. Der er nemlig endnu ingen USB-dongler, der har en flydende overgang mellem 3G og 4G.

"Der er kun to leverandører, der kan levere dongler. De har begge kun single mode-dongler i øjeblikket. Det vil sige, at du skal skifte manuelt mellem båndene," siger Jess Julin Ibsen.

Det betyder, at du som forbruger er nødt til at logge af og på, hvis du skal skifte mellem 3G og 4G på din computer.

TDC's netdirektør forklarer dog, at de nye dongler, der kan skifte automatisk mellem de to net, kommer i løbet af første kvartal 2011.

"Det er ikke godt for kunden, at de skal skifte manuelt. Så vi vil skifte donglen hos vores kunder ud det øjeblik, de nye kommer," siger Jess Julin Ibsen.

Der er endnu længere udsigt, hvis du gerne vil have en mobiltelefon, der kan gøre brug af 4G.

"De første 4G-telefoner, der kan gøre sig på de frekvensbånd, vi bruger i Europa, forventer vi tidligst i starten af 2012," siger Jess Julin Ibsen.

Udkantsdanmark skal også med

Mens TDC i første omgang kun kan tilbyde 4G i de seks store byer, så er den videre udrulning vigtig.

Som det er nu, må TDC kun bruge 2,5 Ghz-frekvensbåndene til 4G. Det giver en høj hastighed, men samtidig rækker de enkelte antenner ikke ret langt.

"Planen for den videre udrulning er, at vi accelererer, når vi kommer til april og frem, når vi får lov til at lave LTE (4G, red.) på 1800 MHz," forklarer Jess Julin Ibsen.

Her vil de enkelte master nemlig kunne række betydeligt længere. Til gengæld vil maksimal-hastigheden ikke blive lige så høj som i 2,5 GHz-frekvensbåndet.

Der bliver dog ikke meget 4G til de yderligste dele af Danmark det første lange stykke tid.

Først når der kommer en auktion, der åbner op for 4G i 800 MHz-båndet, vil TDC kunne levere 4G landsdækkende.

"Afhængigt af, hvornår IT- og Telestyrelsen laver en auktion, begynder vi først at bygge der i 2013-2014," siger Jess Julin Ibsen.

Læs også: TDC om 4G: Vi vil ikke begå samme fejl igen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere