Artikel top billede

Kommunale it-folk risikerer fyring

Der er ingen hellige køer i kommunale prik-runder. It-staben kan også rammes, selv om digitaliseringen måske er den vigtigste løftestang for effektivisering. Læs hvilke jobs, der er i potentiel fare.

Selv om it skal være den gennemgribende løftestang til at bære de økonomiske byrder, når den offentlige sektor i de kommende år gennemgår en ufrivillig slankekur, så er kommunale it-medarbejdere ikke en fredet race.

"Der er ingen hellige køer i kommende fyringsrunder i kommunerne, selv om kommunerne utvivlsomt vil investere mere i it," siger Jakob Harder, centerchef for KL's Center for borgerbetjening og it-politik

Han peger på, at råderummet til yderligere it-investeringer blandt andet kan komme via outsourcede løsninger.

Teknisk lag i spil

Den udvikling kan formand for Foreningen af kommunale it-chefer (Kita), Jørgen Kristensen, godt genkende.

Han er til dagligt it-centerchef i Egedal Kommune og har siden kommunesammenlægningen i 2007, hvor der blev konsolideret med blandt andet færre medarbejdere til følge, måtte vinke farvel til en it-medarbejder om året. Og fremtiden tegner ikke lysere.

"Lige nu er det nederste, tekniske lag i it-forsyningsfødekæden under lup, hvis nogen kommunale it-jobs kan siges at være i spil," forklarer Jørgen Kristensen.

"Vi har derfor arbejdet målrettet med at flytte vores it-profiler kompetencemæssigt fra at være rene tekniske viceværter med fokus på systemer og blinkende kasser til henholdsvis servicekonsulenter med fokus på kundens behov samt relationmanagere i forhold til de eksterne leverandører, der sikrer vores forsyning og tekniske platform," fortsætter han.

It-chefen har en udfordring

Jørgen Kristensen forklarer, at denne bevægelse ikke er unik for Egedal Kommune, og de fleste kommuner har således fokus på løbende kompetenceudvikling af deres medarbejderstab.

"Hvis man bare ønsker at være teknisk it-chef, har man en udfordring, hvor ens betydning gradvis mindskes. Jeg oplever, at det er de færreste kommunale it-ansvarlige, der bevidst ønsker og af deres ledelse har fået lov til at fastholde denne anskuelse af deres jobindhold," sier han.

"Hvis man derimod klarer at påtage sig opgaver, der medvirker til udvikling og muliggør nye måder at drive fagområderne på, så har man en positiv udfordring: Nemlig at få døgnets 24 timer til at række til de behov, forretningen genererer," forklarer Jørgen Kristensen.

Han nævner dog, at den udvikling også kan være et farefyldt farvand at navigere i, da den udvikling ikke kan undgå at udfordre organisationens eksisterende måde at gøre tingene på.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere