Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Alle går app-amok

Klumme: Medier over hele verden kappes om at udvikle apps. De udvikler apps til telefoner, podder og padder af én eneste grund: Apps kan tage penge for indholdet. Men det er også dyrt at lave apps.

I øjeblikket køber medierne appser, der kun kan sælges via en amerikansk online-butik. En dygtigt lavet butik i øvrigt, som engang fik hele verden til i mindre grad at kopiere gratis musik og købe den i butikken i stedet for. Det var imponerende.

Nu vil butikken gøre det samme med indhold, og det er selvfølgelig vildt tillokkende for et hvilket som helst medie.
Og så ved butikken oven i købet en hel masse om medier.

For det første ved butikken, hvordan medierne kan tjene penge på indhold. Derfor skal den have en kæmpe andel af mediets omsætning. Klart nok, for uden butikken VAR der slet ingen penge.

For det andet ved butikken, hvordan mediet skal sælges. Den bestemmer derfor, at medierne ikke må sælge fortløbende abonnementer - som ellers er det bærende princip i langt de fleste medieforretninger.

For det tredje ved butikken, hvad læserne kan tåle at se, og hvad de ikke kan tåle at se. En meget sjælden evne, som ellers kun findes hos magtfulde diktatorer såsom Stalin og Khomeini. Så det bestemmer den også.

Det er betingelser, som ingen forretning og i særdeleshed intet frit medie nogensinde vil finde sig i. Eller rettere ville. For nu gør de. De siger ja og amen og bruger anselige summer på at udvikle apps til butikken.

Der er flere butikker, der sælger apps til andre telefoner og andre kunder. Så der skal medierne også hen.

Snart vil verden eksplodere med nye skønne podder og padder i alle tænkelige former og størrelser, og der kommer endnu flere butikker til. Det bliver spændende at se, hvad de butikker mon ved om medier og derfor vil bestemme.

Desværre er det sådan, at de smarte apps skal udvikles forfra til hver butik. En app er ikke bare en app, og hver gang der kommer nye apparater til, skal der laves endnu en app. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor mange apps der skal til. Men jeg ved, at det bliver dyrere og dyrere hver gang.

Dårlig idé

Så lige bortset fra det helt valide argument om at læserne betaler for indholdet, lader de der appser til at være en dårlig idé for medier.

Hjemme på mit arbejde er vi meget optaget af altid at fortælle programmørerne, hvad vi gerne vil opnå - og lade dem finde på løsningen. Det giver enklere, bedre og billigere resultater.

En dag vil medierne gøre det samme. De vil spørge programmørerne, om de kan lave en smart lille udgivelse, der virker på alle verdens små skærme. De vil spørge, om de kan lave det sådan, at ingen andre skal bestemme over indhold, pris og abonnementform. Og de vil spørge, om det kan laves billigt og på en sådan måde, at medierne får alle pengene selv.
Og så vil udviklerne svare, at det kan de godt.

Så skal de bare kode det i HTML5 i stedet for apps. ­HTML5 kan vises på alle podder og padder. Den kan arbejde sammen med både GPS'er og kompasser - og taler med alle åbne betalingssystemer.

Og ja, HTML5 og ­apps kan bygges sammen, så ingen kan se forskel.

Længere er den ikke.

Claus Sølvsteen er partner i rådgivningsfirmaet Peytz & Co.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere