Test: Let bærbar med lang batterilevetid

Som en anden Duracell-kanin overhaler Asus sine mindre søskende indenom med en ny let bærbar, UL30A. Få vores dom over computeren her.

Test: Ultralet bærbar med lang batterilevetid

Batterilevetiden på rundt regnet 10 timer var noget af det første ved den kompakte bærbar Asus UL30A, der fik os til at spærre øjnene op.

Vi prøvede for eksperimentets skyld også at frakoble det trådløse netværkskort og skrue helt ned for skærmens lysstyrke - blot for at opdage, at vi kunne klare os uden strømstik i næsten 14 timer, hvilket er imponerende for det store 8-cellede batteri.

Den positive overraskelse bliver ikke mindre af, at UL30A med sin 13,3 tommer blanke LED-skærm, Core 2 Duo CULV-processor, fire gigabyte ram og 500 gigabyte harddisk koster cirka 5.000 kroner.

Det placerer ikke UL30A milevidt fra den pris, du må betale for nogle af de dyreste netbooks.

Og for mange brugere vil der efter vores opfattelse være tale om en langt mere attraktiv og helstøbt oplevelse, som retfærdiggør den lidt større investering.

Hemmeligheden bag den lange batterilevetid skal primært findes i den benyttede Intel-processor, der er en såkaldt CULV-variant: Consumer Ultra-Low Voltage.

Modsat processoren i en almindelig bærbar pc er taktfrekvensen på Core 2 Duo ULV SU7300-modellen presset ned på sølle 1,3 gigahertz, og selvom du ikke skal forvente en hæsblæsende ydelse, når du redigerer megapixel-tunge billeder i Photoshop, vil den gennemsnitlige bruger være udpræget tilfreds.

Strømforbruget følger naturligvis med den lave taktfrekvens, hvilket giver sig til udslag i form af endog meget lav varmeudvikling og et nærmest ikke-eksisterende støjniveau. Det får os for alvor til at vende tommelfingeren op.

På positivlisten vil vi også fremhæve, at du slipper for Atom-processorens klare ydelsesmæssige begrænsning.

Asus UL30A har væsentligt flere hestekræfter at byde på og bider rask væk skeer med højopløselig video - både når det gælder 720- og 1080-kvalitetsniveauerne.

Sidstnævnte kræver dog en smule teknisk kunnen på brugersiden, fordi afspillerprogrammet skal indstilles til at udnytte den integrerede grafikløsning fra Intel. Men at det rent faktisk virker, kan vi ikke bestride.

Til sammenligning har mange netbooks problemer med at afspille de mest krævende former for HD-video.

Design og konstruktion

I forhold til designæstetikken har Asus ramt plet, og den bærbare ser faktisk dyrere ud end prismærket, hvilket vi synes rigtigt godt om.

Særligt tastaturet, der leder tankerne hen på den pebrede Macbook Air og de nye Envy-bærbare fra HP, såvel som det generelt meget kompakte design og den misundelsesværdigt tynde skærm, scorer point på vores bedømmelsesskala.

Konstruktionen er udmærket, og det tæller klart på plus-siden, at Asus har fundet de nødvendige finanser til at udstyre låget med aluminium. Men derudover er plastik noget dominerende. Det er dog - prisen taget i betragtning - ikke nogen overraskelse.

Vi synes rigtigt godt om, at Asus har favoriseret sølv frem for den velkendte pianosorte lakering, som bærbare pc-producenter har haft hang til gennem en mindre årrække. Den valgte løsning er nemlig langt mindre tilbøjelig til at tiltrække fedtfingre.

Funktionalitet og bedømmelse

Under daglig brug oplevede vi ikke for alvor mangler ved den kompakte bærbar.

Den blev tværtimod hurtigt en tro og yderst mobil følgesvend, og vi endte faktisk med at anskaffe os endnu et identisk 8-cellet batteri, så den samlede batterilevetid i praksis sneg sig op på godt 20 timer...

Med et 8-cellet batteri er kampvægten 1,77 kilo.

HDMI-tilslutningen er en kærkommen tilføjelse og endnu en fjer i hatten på UL30A. Endnu er det nemlig meget småt med netbooks, der via HDMI kan tilsluttes en ekstern monitor eller stuealteret med både lyd og billede. Og rigtigt mange netbooks har alligevel ikke kræfter nok til at afspille krævende 1080p-videoklip.

Vi føler også trang til at nævne en fiks funktion kaldet Express Gate, der er et enkeltstående Linux-baseret operativsystem, som du tænder for med en dedikeret tænd/sluk-knap, og efter kun få sekunder er du faktisk oppe at køre.

Ideen er god, for du får her adgang til blandt andet internetbrowser, billedfremviser og Skype-klient, men ideen falder i sin implementering igennem, fordi dansk tastaturlayout ikke er understøttet.

Asus forventer at udgive en softwareopdatering, der løser problemet - hvornår en sådan er klar, kunne producenten dog ikke svare på.

Inden du finder kreditkortet frem, skal du i øvrigt også være opmærksom på, at Asus - for at holde størrelsen nede - har droppet det optiske drev.

Hvis du er ferm til jonglering med virtuelle disk-billeder, de såkaldte ISO-filer, vil du godt kunne klare dig gennem dagligdagen uden de store kvaler - forudsat at du har en primær pc med optisk drev, naturligvis.

Passer beskrivelsen ikke helt på dig, kan det blive aktuelt at investere i et eksternt optisk drev.

Derfor må du undvære benchmark-tal

Hvis du på dette stadie af anmeldelsen havde set frem til en egentlig ydelsestest med diverse syntetiske benchmark-tal, så må vi byde på en lille skuffelse. For det giver slet ikke mening at stressteste den miljøbevidste Core 2 Duo-processor, som overordnet set ikke er velegnet til særligt krævende software. Windows 7 Home Premium, her præinstalleret i en 64-bit-version, flyver dog tjept hen over den slanke skærm.

Til langt de fleste opgaver er UL30A overordnet set et gennemført valg, som faktisk har fået os til at spekulere over, om de nye CULV-baserede bærbare pc'er på sigt vil overrumple de ellers storsælgende netbooks med Intels noget ydelsesfattige Atom-processor.

Svaret kan vi ikke løfte sløret for.

Vi kan derimod afsløre vores endelige vurdering, som - til trods for at Express Gate-funktionen endnu ikke er dansk - lander på karakteren fem ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere