Artikel top billede

Foto: Jørgen True.

TDC: Læsøboerne kan få hvad de vil have

Læsøs borgmester kritiserer øens bredbåndsnet, men borgerne har adgang til langt højere hastigheder, end de bestiller, lyder det fra TDC. De skal bare betale for det.

Læsø Kommunes borgmester, Thomas Wrichsberg Olsen, er stærkt utilfreds med bredbånds-infrastrukturen på øen.
 
Den halter ifølge borgmesteren efter resten af landet, fordi TDC nedprioriterer Læsø.

Derfor er han fortaler for, at staten lægger et nyt fiberkabel ud til øen, hvor TDC's konkurrenter kan leje sig ind og eventuelt udrulle et nyt fibernet ud fra.
 
Det er en model, som TDC finder konkurrenceforvridende, fordi statsmidler bliver brugt.
 
Men derudover er kritikken af infrastrukturen på øen heller ikke berettiget, lyder det fra teleselskabet.
 
"Hvis man som læsøbo føler et behov for en højere kapacitet på sin internetforbindelse, så er man velkommen til at bestille det, for muligheden er der. Man kan bare købe det," siger pressemedarbejder Rasmus Avnskjold fra TDC.
 
Læsøs tre største byer, Vesterø, Byrum og Østerby, har hver én central, hvorfra TDC distribuerer bredbåndsforbindelserne ud til øens cirka 2.000 indbyggere.
 
TDC oplyser, at den model sikrer, at 40 procent af øens indbyggere er garanteret mindst 30 megabit per sekund i download-hastighed. Det er højere end landsgennemsnittet på 27 procent.
 
Derudover er 85 procent af øens borgere garanteret minimum fem megabit, mens tallet på landsplan er 93 procent. Og med den dækning har borgerne mere, end de efterspørger, forklarer Rasmus Avnskjold.
 
"Vi oplever ikke, at efterspørgslen på bredbånd på Læsø er ligeså høj som den kapacitet, der faktisk er mulig," siger han. 
 
Har opgraderet nettet
Borgmesteren på øen, Thomas Wrichsberg Olsen, henviser i sin kritik til IT- og Telestyrelsens bredbåndskortlægning for 2010. Heri står der, at Læsø ligger i bund, når det handler om adgang til download-hastigheder på mindst 30 megabit.
 
"Når borgmesteren læser tallene fra bredbåndskortlægningen, så er det tal, der er tre kvarte år gammel," siger TDC's Rasmus Avnskjold og tilføjer:
 
"Vi har opgraderet, siden vi indberettede de her tal til IT- og Telestyrelsen sidste år. Centralerne på Læsø er ligesom andre steder i landet blevet opgraderet til 30 megabit siden dengang."
 
Læsø-borgmesteren fortæller til Computerworld, at han hører fra borgere, at infrastrukturen nogle steder ikke kan levere mere end 512 kilobit per sekund i download-hastighed.
 
Er det tilfældet, så er det et særtilfælde, fortæller TDC's Rasmus Avnskjold.
 
"Signalet bliver svagere, jo længere du bor fra centralen. Det er ikke kun på Læsø, men det er tilfældet alle steder. Derfor er det på de fjerneste liggende gårde, at signalet ikke er tilstrækkeligt," siger han.
 
Energistyrelsen er i øjeblikket ved at undersøge, om det kommende statsfinansierede fiberkabel til Læsø er i strid med elforsyningsloven.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) har tidligere i et svar til Folketinget sagt, at hun finder et statsfinansieret kabel unødvendigt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere