Artikel top billede

Foto: Ernst Tobisch.

Efter års venten: Nu rykker Telia på mobilt bredbånd

Fra maj kommer der fart på Telias udrulning af mobilt bredbånd. Læs her hvorfor.

1. maj 2011 er en dag, som Telia har ventet på i årevis.
 
Denne dag bliver det tilladt for de danske mobiloperatører at tage to frekvensbånd i brug til andet end traditionel mobiltelefoni kendt som GSM-teknologien.
 
Helt konkret betyder det, at teleselskaberne kan udrulle 3G- og 4G-mobilt bredbånd langt billigere end hidtil i områder med lav befolkningstæthed.
 
"Vi kommer i år til at tage kolossale tigerspring på både 3G og 4G i forhold til vores dækning, og det er helt uhørt, hvad man kan gøre, for vi kan bruge det eksisterende netværk," fortæller netværksplanlægger Ole Hauris Sørensen fra Telia. 

Telia har igennem længere tid opgraderet sit udstyr ved antennerne, og det er derfor blevet gjort klar til den nye teknologi.
  
Ole Hauris Sørensen forventer, at Telia inden årets udgang dækker 98 procent af den danske befolkning med 3G, mens 75 procent får 4G-adgang.
 
Allerede tilbage i november 2007 blev det muligt for finnerne at rulle deres mobilnet ud på denne måde, men det er altså først nu, at det bliver muligt i Danmark.
 
"Vi har tænkt det her ind i vores strategi fra starten, at det her skulle komme, men det er så kommet senere end forventet," siger Ole Hauris Sørensen.
 
Det, der sker per 1. maj, er, at mobiloperatørerne nu får mulighed for at tilbyde hvilken som helst mobilteknologi i 900 og 1800 megahertz-frekvensbåndene.

900 megahertz, som Telia vil udrulle 3G i, har en lang rækkevidde, og vil derfor øge dækningen betydeligt.  
 
4G får fart på
Hidtil har teleselskaberne kun måttet tilbyde traditionel mobiltelefoni i de to frekvensbånd, men IT- og Telestyrelsen afgjorde i december 2009, at mobiloperatørerne fra 1. maj 2011 kan benytte frekvensbåndene til anden teknologi som eksempelvis 3G- og 4G-mobilt bredbånd.
 
Hele det forløb kan du læse om her.
 
1800 megahertz-frekvensbåndet, som Telia også kan tage i brug fra 1. maj, vil betyde, at selskabet kan sætte fart i sin 4G-udrulning. 4G-mobilt bredbånd betydeligt hurtigere end det 3G-bredbånd, som mange danskere benytter i dag via en USB-dongle, de sætter i siden af deres computer.
 
At Telia bruger 1800 megahertz-frekvensbåndet til 4G, teknisk set betegnet som LTE, vil Ole Hauris Sørensen dog hverken be- eller afkræfte.
 
Men Telias tidligere topchef, Jesper Brøckner, sagde i december sidste år til Computerworld:
 
"Vi har måttet bygge langt flere sites (antennepositioner, red.), hvilket har kostet langt flere penge og har været lidt af en hæmsko, men det bliver en fordel nu, hvor vi får softwaren ud på de her 1800-sites," sagde Jesper Brøckner dengang.

Læs også: Mobilt bredbånd rykker nu længere ud på landet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere