Artikel top billede

Yes, nu kan vi alle gå på nettet uden at klikke

Klumme: Åh, hvor bliver man hurtigt hooked på de små barcodes. Dem skal vi da have nogle flere af.

Det er 2011. Det er april. Og der er små skærme over det hele.

De små hurtige computere er overalt. De ved, hvor de er. De kan fotografere, vise vej og gå på nettet. Og de fleste af dem har indbygget telefon. Det er ret smart altsammen.

Vi er fortsat ved at lære at bruge dem.

Jeg er selv - og jeg formoder også min læser - glad for nye gadgets og har slidt en del smartphones op.

Jeg prøver gerne teknikken af og henter lystigt nye smarte apps flere gange om ugen. Mest for sjov.

Hver morgen venter jeg på toget, og der er en række tilbud til at fordrive tiden imens: Man kan tjekke nyheder og mail, man kan læse gratisaviser, kigge plakater eller stå ret op og ned med et fjernt blik i øjnene.

De fleste vælger det sidste, jeg kigger som regel på min lille skærm.

Uh, det virker

For nogle uger siden kom jeg i stedet til at kigge på en plakat.
Den handlede om en ny dansk film, og den havde en 2D-barcode, en QR stregkode - et af de der små sort-hvide piktogrammer som man kan aflæse med mobilen.

Jeg blev interesseret nok til at finde kodeaflæserappen frem på skærmen, tænde appen, pege på koden - og så spillede filmens trailer på min skærm.

Jeg blev ærligt talt imponeret. Én ting er at lege med nye apps, en anden er at have brug for noget, og det så bare virker sådan helt kanon.

Jeg gjorde vitterligt ikke andet end at tænde app'en og pege på koden. Ikke så meget som et eneste klik. Ikke et eneste manuelt valg.

Almindelige stregkoder - dem med stregerne - symboliserer en række tal, som linker til en database med priser.

En 2D-stregkode symboliserer tekst - og den tekst kan for eksempel være et link til en hjemmeside.

Indhold på hjemmesider kan som bekendt skiftes ud løbende, så vi taler altså om dynamisk information på en statisk plakat. Ret køligt.

Derfor bliver du så hurtigt hooked

Et par morgener senere faldt mine øjne på en plakat for et rejsekatalog.

En blå lagune, en skøn kvinde med store forførende øjne og mikrolille bikini.

"Det var måske noget for den lille kernefamilie," tænkte jeg og kiggede ubevidst efter QR-koden, men fandt i stedet en webadresse, som jeg kunne taste ind på skærmen - og et telefonnummer at sms'e til.

Jeg gjorde ingen af delene. Det forekom alt for besværligt.

Nogle teknologier indtager verden med storm, andre kommer ind på markedet som en stille brise - og de fleste kommer aldrig igennem.

Det bliver stort

Jeg tror på, at de dersens barcodes briser igennem og bliver lige så store herhjemme, som de er i Japan, hvor de sidder på bogstaveligt talt alt tænkeligt fra fødevarer til lokumsbørster og tilbyder let adgang til mere information. Fordelene er indlysende for både producent og forbruger.
 
Men det er godt nok længe om at komme i gang herhjemme.
Så lad os gøre en indsats for at få skidtet udbredt. Og du skal være med.

Første opgave er at plastre koderne over det hele, sådan at alle kan se dem og undre sig over, hvad det mon er. Derfra går resten måske af sig selv.
 
Det er let. Det tager to minutter at lave en kode på nettet, og det koster gratis.

Kast dem i dine annoncer, tryk dem på dine varer, dine produktark og dine visitkort.

Tager tid at lokke

Det tager tid at lokke hver enkelt småskærm-ejer til at prøve skidtet, men til gengæld er det lige så vanedannende som nikotin:

En enkelt smøg er nok til at blive afhængig.

Du skal linke til værdikuponer, til mere information om varen, til noget ekstra, som folk bliver glade for at se på deres lille skærm.

Jo gladere de bliver, desto hurtigere vil de prøve igen.

For min b2c-læser er det oplagt at linke QR-koderne til de kuponer, der nu er blevet tillladt, og som snart vil forpeste supermarkederne herhjemme, så vi kommer til at vente endnu længere på at få lov til at betale.

I må godt, og vi andre vil trøste os med, at det ikke kan vare længe, før vi selv kan læse varerne ind ved kassen og betale med det samme, vi smider dem i kurven.

Claus Sølvsteen er partner i rådgivningsfirmaet Peytz & Co.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere