Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Test: Tung og tjekket tavle-pc

HP's TouchSmart tm2 er spækket med fine detaljer - men den kræver armmuskler og dur ikke udendørs. Få vores dom over den interessante tavle-pc her.

Test: Tung og tjekket tavle-pc

På godt og ondt er TouchSmart alt det, iPad ikke er.

Den er fleksibel, stærk og alsidig. Men også tung og klodset.

HP har ellers gjort meget ud af designet - måske lidt for meget.

Det er fint, at kabinettets top er af aluminium. Men det indlejrede krusedullemønster er lovlig pyntet, og den violette farvetone vil sikkert frastøde halvdelen af den menneskelige befolkning.

Computeren er større og tungere end den typiske bærbare med 12-tommer skærm. Profilen er helt oppe på fire centimeter det tykkeste sted.

Derfor er det overraskende, at HP ikke har fundet plads til et dvd-drev. Man kommer langt med netværk, men det manglende drev er stadig en "dealbreaker" for mange.

Tastaturet er glimrende. De flade, firkantede taster er lydløse med kort og præcis vandring. Returtasten har en fin størrelse, og ctrl-knappen sidder, hvor den skal: nederst til venstre. Kun de lodrette piletaster er en tand for små.

Pegepladen ligner den fra HP Envy. Den er dejlig stor, og selv om museknapperne er indlejret i pladen, er de ikke svære at ramme.

Så TouchSmart fungerer glimrende som almindelig bærbar.

Tavle-tricket

Eneste tegn på tavle-funktionaliteten er, at skærmen kun er hængslet i midten. Forvandlingsnummeret udføres ved at dreje skærmen 180 grader (i vilkårlig retning) og klappe den ned over tasterne med forsiden op.

Visningen kan roteres med en knap på kanten af skærmen. Det fungerer fint, men det havde da været mere sexet med automatisk rotation.

Windows 7 har indbygget tavle-understøttelse - blandt andet med et lille skærmtastatur. Men brugerfladen er ikke optimeret til formålet.

Derfor vedlægger HP sin egen software, som giver fingernemme adgang til eksempelvis billeder, musik og internet-tv.

Det kunne dog være mere gennemført. For eksempel kan man vælge "DVD" - og bliver så bedt om at indsætte en dvd i det drev, som altså ikke er der...

Vi fandt heller ingen danske tv-stationer. Men så kan man jo bare surfe forbi DR's fremragende web-afspiller - komplet med pause-funktion. Her mærker man, at dette er en 'rigtig' computer - i modsætning til en vis anden tavle, som er meget i medierne for tiden...

Knap så fingernem

Skærmen har såkaldt kapacitiv teknik, så du kan pege med en let fingerberøring.

Muligheden for at bruge flere fingre (multitouch) er dog ikke så gennemført som i de bedste konkurrenter. Og de særdeles synlige fingeraftryk ansporer til, at man i stedet bruger den medfølgende pen. Pennen indlejres i siden og er også fastgjort med en lille snor.

Normalt kan man slet ikke bruge en pegepind på skærme med kapacitiv teknik. Men HP har tilføjet et ekstra digitalt lag - en såkaldt digitizer fra Wacom, som er ekspert på dette felt.

Pennen er meget præcis - og er så fintfølende, at den faktisk virker uden berøring. Det er nok at holde spidsen lige over skærmfladen.

Skærmen har en fornuftig opløsning på 1280 gange 800 pixels. Men farverne virker lidt blege, og den ultra-blanke overflade giver trælse reflekser i lyse omgivelser.

Udendørs er computeren ubrugelig - med mindre du lige står og mangler et spejl. Det største problem er dog skærmens smalle betragtningsvinkel.

Når man bruger tastaturet, går det fint, men når man holder pc'en som en tavle, udvaskes farverne, blot man drejer skærmen en anelse.

Veludrustet

TouchSmart har alt, man forventer af en bærbar i denne prisklasse. Webkameraet og de velspillende stereohøjttalere fra Altec Lansing sidder i skærmen, så de altid vender rigtigt - både i tavle og pc-format.

Det samme gælder den diskrete fingeraftrykslæser på kanten. Her finder vi også tre USB-porte, HDMI-port, lydudgang og en fem-i-en-sprække til hukommelseskort. Stikkene til skærm (VGA) og kablet netværk er fornuftigt placeret på bagsiden.

Selvfølgelig har computeren også trådløst netværk, ligesom Bluetooth indgår i pakken.

Der findes to udgaver af tm2 - men lad være med at købe den billigste, som blandt andet forhandles af Elgiganten. Du får langt mere for pengene med den her testede model, som har Core 2 Duo processor (1,3 GHz), 4 gigabyte ram, 320 gigabyte harddisk og ATI-grafik (HD 4550, 512 megabyte).

Gode kræfter

Windows 7 kører flot og smidigt, hvilket bekræftes af et 'Windows experience index' på ganske respektable 4,1. Her er det faktisk processoren, der trækker ned, mens spilgrafikken er helt oppe at ringe på 6,1. Når du kører på batteriet og ikke har brug for 3D-kræfterne, skifter pc'en normalt til en mindre krævende grafik-teknologi.

Sammen med den strømbesparende processor bidrager det til en batterilevetid pænt over middel. Vi fik omtrent fem timer ved normal brug med det trådløse netværk slået til.

Hvis du sparer på strømmen, skulle computeren nok kunne klare en hel arbejdsdag.

De nævnte skærm-problemer, og den betragtelige vægt og størrelse, betyder, at TouchSmart gør sig bedst i udklappet stand. Men tavlen har også sin berettigelse, og merprisen er ikke afskrækkende.

Så hvis du kan se fidusen i tavle-tricket, er TouchSmart tm2 et spændende alternativ til en 'almindelig' bærbar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere