Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Foto: Morten Nevado (Foto: Morten Nevado)

Knald eller fald: Se den omstridte CSC-aftale

På søndag udløber fristen for de lockoutede og strejkende Prosa-medlemmers urafstemning om et mæglingsforslag, der kan standse CSC-konflikten øjeblikkeligt. Se aftalen her.

Der er ingen vej uden om. Senest på søndag 12. juni er alle berørte Prosa-medlemmer tvunget til at stemme om det mæglingsforslag, som Forligsmanden fik konfliktens parter med på tirsdag 31. maj.

Mæglingsforslaget består af én virksomhedsoverenskomst, som erstatter alle lokale overenskomster og husaftaler mellem CSC Danmark A/S og Prosa/CSC-DK, Prosa/CSC-GIS og FORA-CSC-CM-Kontor. 

Indtil videre har indholdet af mæglingsforslaget været hemmeligt, men Computerworld er kommet i besiddelse af den fulde tekst.

Mæglingsforslaget bygger i store træk på det overenskomstforslag, som parterne i maj forhandlede uden om Forligsinstitutionen på bagrund af CSC's ultimatum. Det var det forslag, der senere blev forkastet ved en afstemning den 30. maj. 

Forligsmandens mæglingsforslag indeholder blandt andet væsentlige ændringer af tryghedsaftalen, konfliktretten og lønsystemet.

Konfliktret næsten væk

En af de største forskelle, som forslaget indeholder i forhold til de nuværende overenskomstforhold, er ændringen af konfliktretten.

Der vil ikke længere kunne varsles konflikt for medarbejdere, hvis arbejdsopgaver vedrører vital it-drift af CSC's egne eller kunders it-systemer. 

Dermed vil for eksempel Skat ikke fremover kunne rammes på centrale it-systemer som følge af en konflikt. 

Herudover ændres lønnen på flere områder. Mest væsentlig er afskaffelsen af en lønskala. Alle får en individuel løn, som kan forhandles mindst én gang om året.

Forslaget indeholder en løngaranti, der sikrer, at ingen falder i løn tre år.

Fra to år til to måneder

Den omdiskuterede tryghedsaftale, der hidtil har givet nogle medlemmer op til to års fratrædelsesgodtgørelse, vil der også blivet rykket voldsomt ved, hvis forslaget til den nye overenskomst vedtages.

Den vil lyde på to måneders fratrædelsesgodtgørelse ud over funktionærslovens bestemmelser ved anciennitet over fire år.

Frem til 31. marts 2012 vil ingen blive opsagt på grund af arbejdsmangel.

Sammen med den gamle, omfattende tryghedsaftale forsvinder også medarbejdernes ret til 10 dages uddannelse om året. 

I stedet indeholder overenskomstforslaget en bestemmelse om uddannelse og kompetenceudvikling, der primært indeholder hensigtserklæringer og en årlig karrieplanssamtale.

Delte meninger

Ifølge Prosas næstformand, Hanne Lykke Jespersen, er der ikke en samlet holdning til forslaget blandt medlemmerne.

"Der er meget delte meninger blandt medlemmerne, og vi kan ikke vide, hvad svaret bliver. Der er stor utilfredshed med, at konfliktretten er næsten væk, at tryghedsaftalen er blevet så dårlig, og at der er lukket af for generelle lønstigninger, ligesom der er bekymring om muligheden for misbrug af for meget arbejde og at rettigheder vedrørende uddannelse er forsvundet," skriver hun i en mail til Computerworld.

Ifølge Hanne Lykke Jespersen er forslaget dog bedre end HK-overenskomsten, fordi det sikrer bedre regler for barsel og barns sygdom, tillidsmandsregler, pensionsaftale og en bedre arbejdstidsaftale. Der er også indgået lokalaftale om skiftehold og flekstid.

Prosa er også tilfreds med, at alle er sikret, at de kommer tilbage til arbejdet. Inklusiv dem der er bortvist på grund af strejke.

Vedtages mæglingsforslaget, bliver det med virkning fra 13. juni, det vil sige dagen efter, afstemningen er slut.

Stemmer Prosa-medlemmerne nej, fortsætter strejken.

Læs i morgen: Joan Falck Jensens dagbog som lockoutet.

Se mæglingsforslaget her:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere