Artikel top billede

Teleselskabet 3 har opstillet en ekstra mobilmast tæt på Roskilde-festivalens Orange Scene. Foto: Jens Dige/ROCKPHOTO. (Foto: Jens Dige)

Fremtidens mobilnet rejser sig i Roskildes urinstøv

Alle teleselskaber opruster mobildækningen på årets Roskilde Festival. Selskaber anvender festivalen til at tage et smugkig på fremtiden med smartphones og mobil-data alle vegne.

Læs også:

Microsoft sender 200 folk til årets drukfest i Roskilde

"Hvor er du?"
 
Roskilde Festivals vel nok mest sendte sms-besked blev sidste år stærkt forsinket i flere tilfælde, da mobilnetværkene omkring dyrskuepladsen i Roskilde ikke kunne følge med trafikken fra titusindvis af smartphones i hænderne på over 100.000 festivalgængere.
 
Men i år skal det være anderledes på både 2G og 3G-netværkene, bedyrer alle de store teleselskaber. 

For når de mange festivalgæster bevæger sig rundt i koncert-rus og urinstøv på de grønne marker i Roskilde, skal manglende mobildækning helst ikke spolere festen.

Teleselskabernes kig i krystalkuglen

Trods kapacitets-oprustning fra alle teleselskaber på årets festival, vil nettet nok alligevel hoste lidt i ny og næ, når data-trafikken summer for voldsomt mellem de tusindvis af telte.

For at undgå denne slags udfald vil ske i, hvad man kunne kalde "den virkelige verden", bliver festivalen godt forberedt og derefter analyseret grundigt i teleselskaberne.

"Med fare for at lyde rørstrømsk, så lærer vi om fremtiden på festivalen. Dels kan vi få viden om, hvordan netværket opfører sig i ekstremt pressede situationer, dels handler det om at få et indblik i, hvordan mobilnetværket bliver brugt inden for en kort årrække," siger netværksplanlægger Ole Hauris Sørensen til Computerworld.

Han fortæller, at Telia har fordoblet sin kapacitet i år sammenlignet med 2010.
 
Selskabet har således bygget en fast mast mere syd for Roskilde Festival samtidig med, at Telia ruller to mobile mobilmaster ind på camping-området. 
 
"Vi skal have distribueret kapaciteten, så den er tættere på forbrugerne i mindre celler med dedikeret kapacitet. Det er faktisk ikke så anderledes på Roskilde Festival, end det er i mobilnetværket som helhed," siger netværksplanlægger Ole Hauris fra Telia.

Flere frekvenser og teknologier

Han fortæller, at Telia ganske givet vil nyde godt af, at selskabet efter festivalen analyserer på de mange festivalgæsters brugsmønstre. 
 
"Vi har mulighed for at afprøve nogle af de ting, som vi først skal udrulle på landsplan i stor stil om nogle år. Det giver alt andet lige en konkurrencefordel," forklarer Ole Hauris Sørensen. 
 
På årets festival vil Telia eksperimentere med både at få masterne tættere på brugerne i en såkaldt distribueret arkitektur med dedikerede celler.

Samtidig skal selskabets mobilmaster også jonglere med flere teknologier på både 2G- og 3G-netværkene, mens LTE-teknologien (4G) er blevet droppet i sidste øjeblik.  
 
"Der er flere måder at tilføre kapacitet på. Én ting er at få masterne tættere på brugerne, men vi skal også have flere frekvensbånd i luften, så vi kan servicere bedre i de fremtidige mobilnetværk," lyder det fra Ole Hauris Sørensen.

Læs også:

Microsoft sender 200 folk til årets drukfest i Roskilde 

Intelligente mobilmaster er fremtiden

Læs også:
Microsoft sender 200 folk til årets drukfest i Roskilde

Cisco har spået, at mobildatatrafikken vil være 26 gange større i 2015 sammenlignet med 2010.

Ole Hauris Sørensen vil dog ikke gætte på, hvornår Roskilde-eksperimenterne bliver til virkelighed ude hos Hr. og Fru Jensen hinsides festival-hegnet.
 
"Vi har lært over årene, at spådommene sjældent er præcise. Vi ved dog, at skalerbarhed bliver afgørende fremover, så vi er forberedte på stort set alle brugsscenarier, ligegyldigt om stigningen i datatrafik bliver med faktor 10, 20 eller mere," siger Telias netværksplanlægger. 

De kloge master

Med skalerbarhed på mobilnettet fremhæver Ole Hauris Sørensen, at teleselskaberne kan begrænse investeringerne, så de ikke over-investerer i teknologi, der alligevel ikke bliver brug for.

Samtidig skal de som data-kraftværker heller ikke bare sidde på hænderne og vente på, at udviklingen kommer.

For så er det for sent.
 
"Teleselskaberne kan skalere på mange forskellige måder i hele det mobile netværk. I min del af nettet kræver det indkøb af rette udstyr, der kan håndtere mange forskellige frekvensbånd og flere forskellige teknologier." siger Ole Hauris Sørensen.

"Men vi skal også have udstyr, der kan omkonfigurere, hvis efterspørgslen på eksempelvis 2G eller 4G-mobiltelefoni er større end forventet i et område," fortsætter han. 
 
Indtil videre er Telias udstyr til tildelinger af frekvensbånd i masterne delvist manuelt styret.

Selskabet er dog på vej med et netværk, der automatisk kan skifte mellem 2G-, 3G og 4G-netværk eller kombinere teknologierne i det mest optimale miks. 
 
"Tricket med skalerbarhed er jo altid at ramme den rigtige balance i efterspørgslen," lyder det fra netværksplanlæggeren.

Læs også:

Microsoft sender 200 folk til årets drukfest i Roskilde




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere