Artikel top billede

Sådan bekæmper vi nye Brønderslev-sager med it

Et spritnyt sagsbehandlingssystem skal hjælpe kommunale sagsbehandlere og ledere med at holde styr på udsatte børn og unge, så Brønderslev-sagen ikke gentager sig.

Et nyt it-system til kommunerne skal effektivisere og kvalificere sagsbehandlingen omkring udsatte børn og unge, så den gruopvækkende Brønderslev-sag ikke vil gentage sig.

Det kommende it-system, DUBU, er udviklet af IBM, og første fase forventes at blive implementeret i slutningen af 2011 i indtil videre 44 kommuner.

KL, Socialministeriet og Kombit har i fællesskab haft ansvaret for kravspecifikationen af DUBU.

"Håndtering af sager som Brønderslev-sagen har indgået i arbejdet, blandt andet ved at sikre et hurtigere og bedre overblik over lignende sager som Brønderslevsagen hos både fraflytterkommunen og tilflytterkommunen," forklarer chefkonsulent Hanne Gøttrup fra Børne- og Kulturkontoret i Kommunernes Landsforening (KL) til Computerworld.

Hun vil dog ikke opstille garantier for, at rædslerne fra Brønderslev ikke kan gentage sig trods det nye it-værktøj, DUBU, til sagsbehandlingen af udsatte børn og unge.   
  
Hjælp til sagsbehandlerne
Men Hanne Gøttrup forklarer, at fordelene ved DUBU for sagsbehandlerne ligger i, at systemet har indarbejdet en masse sagsbehandlingsprocedurer, der hjælper sagsbehandlerne i deres arbejdsgange. 
 
"DUBU er et stort fagsystem, som understøtter loven og de arbejdsgange, som er i kommunen," siger hun om det kommende system, som lige nu er i udviklingsfasen.

Samtidig er sagsbehandlere i hele landet på skolebænken for at lære om det nye system og en ny socialfaglig metode til håndtering af sager med udsatte børn og unge.
 
Hjælpen til arbejdsgangene gælder lige fra oprettelsen af en sag til påmindelser om påkrævet handling fra sagsbehandlernes side samt guide til håndteringen af videregående undersøgelser af barnets situation.
 
Nyt metode i systemet
Til håndteringen af eksempelvis de videregående undersøgelser - de såkaldte børnefaglige undersøgelser - har DUBU fået indlejret en socialfaglig metode, ICS (integrated children's system), der tvinger sagsbehandlerne til at forholde sig til problematikker og ressourcer omkring det enkelte barn.
 
"I serviceloven er der seks områder som eksempelvis barnets skole, familie og fritid, som DUBU hjælper sagsbehandlerne med at gennemgå, så de kan foretage den egentlige analyse af hovedproblemerne," forklarer Hanne Gøttrup. 
 
Hun understreger samtidig, at det stadig vil være den enkelte sagsbehandlers håndtering af informationer og opsøgende undersøgelser, der vil være udslagsgivende for, hvordan en sag bliver behandlet - og om en eventuel Brønderslev-sag kan opstå igen.
 
Kigger nomaderne i kortene
I Brønderslev-sagen er en del af kritikken af sagsbehandlernes håndtering af familiens udsatte børn gået på, at familien har undgået offentlig indblanding, fordi den har hoppet fra kommune til kommune uden en tilbundsgående undersøgelse af dens forhold.
 
Sagsbehandlerne er dog gået fri fra retsforfølgelse for forsømmelser i forhold til Brønderslev-familien.
 
Problematikken med nomadevandring er dog forsøgt undgået med DUBU. Så hvis en familie flytter til en anden kommune, så skal sagsbehandlerne i systemet bestemme, hvilke dokumenter der skal flyttes til den nye kommune. 
 
"Det kan enten ske ved overflytning direkte i systemet, hvis det er mellem DUBU-kommuner, eller også kan sagsbehandlerne markere de relevante dokumenter og sende dem til den nye kommune via mail eller post," siger Hanne Gøttrup og tilføjer, at denne arbejdsproces alt andet lige vil skabe et bedre overblik over en sag hos den nye kommune.  

"Et hurtigere og bedre overblik over sagen hos både fraflytterkommunen og tilflytterkommunen vil styrke arbejdet med nomadefamilier og hjælpe kommunerne i lignende sager som Brønderslev-sagen," fortsætter hun.
 
Lederne får overblikket
Overblik er også nøgleordet, når det kommer til de kommunale ledere, der på et overordnet plan følger sagsudviklingen. For DUBU kan nemlig også fungere som et slags business intelligence-værktøj.
 
"Lederne kan via systemet i lighed med sagsbehandlerne også få et meget bedre overblik. I ledernes tilfælde handler det om, hvor mange sager, der er i gang, hvilke foranstaltninger har kommunen iværksat, hvor længe varer sagerne, hvor mange ressourcer har kommunen afsat og så videre," lyder det fra Hanne Gøttrup.
 
Hun fortæller samtidig, at DUBU-systemet giver ledere og sagsbehandlere på tværs af kommunegrænser et fælles sprog og vidensindsigt lokalt i kommunen i eksempelvis, hvor langt sagerne er kommet, arbejdsmængden i en sag, og hvad kommunen har gjort for de enkelte børn.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere