Artikel top billede

IBM: Acceptér vores betalingskrav eller forsvind

Mindre it-leverandører påstår, at de mister de store kunder, hvis ikke de accepterer lange betalingsfrister. Kun én it-kæmpe står ved denne fremgangsmåde.

Læs også:
Danske it-firmaer: De store kunder træder på os

I sidste uge langede flere små og mellemstore it-virksomheder ud efter flere af deres store kunder.

Beskyldningen gik på, at de store udnytter deres muskler til at presse de små til en accept af meget lange betalingsfrister, for at de store kan score rentepenge, hvorimod de små it-firmaer må døje med at have store ubetalte udlæg til sine underleverandører og moms. 

Ved en rundringning til de store it-selskaber i Danmark er det kun it-giganten IBM, der ikke afviser, at selskabet trækker betalingsfristerne så længe, det er muligt.

"Det er korrekt, at betingelserne omkring betaling er blevet en parameter, hvor også IBM søger så gunstige vilkår som muligt," fortæller IBM's danske pressechef, Carsten Grønning.

Spiller med musklerne

IBM er bevidst om sin størrelse og position på it-markedet og drager da også nytte af det i forhandlingssituationer.

Pressechef Carsten Grønning fortæller, at hvis man ønsker at handle med IBM, så må man også acceptere virksomhedens betalingsbetingelser.

"Som leverandør til IBM skal man gøre op med sig selv, om det er et vilkår, man kan leve med lige som alle andre parametre, inden man indgår en aftale," siger han til Computerworld.

Uforskammet teknik

De små og mellemstore virksomheder kalder forhandlingsteknikken uforskammet og påpeger, at det er en udbredt praksis i branchen.

"Vi har kunder, der kræver, at vi skal acceptere 90 eller 120 dages betalingsfrister. Ellers får vi ikke aftalen. Så er det jo svært at sige nej," fortæller Lars Damgaard, som er administrerende direktør i den mellemstore konsulent- og projektvirksomhed Ciber Danmark A/S. 

De små og mellemstore virksomheder er ofte afhængige af indtjeningen fra de store kunder og har derfor ikke råd til, at de lægger deres penge andetsteds.

"Der er jo ikke nogen af os, der i øjeblikket tør sige nej, fordi hver eneste omsat krone betyder alt for os," siger Jesper Rytter, direktør i den lille odenseanske it-servicevirksomhed ProKOM.

Af samme grund har ingen villet navngive specifikke kunder.

Gået i flyverskjul

De fleste større it-virksomheder fortæller til Computerworld, at de opererer med 45 dages betalingsfrister.

Det har ikke været muligt at opspore de andre it-firmaer, der angiveligt skulle kræve betalingsfrister på tre til fire måneder - eller længere.

Af de adspurgte har nemlig kun IBM forklaret, at virksomheden bevidst arbejder på at sikre sig selv de bedste betalingsvilkår. 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere