Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Nyt ODF og OOXML-søslag under opsejling

Dokumentformat-krigen mellem ODF og OOXML vil bare ikke dø, selvom der med tiden er kommet nye teknologier til.

Læs også:
Ekspertudvalg dumper både ODF og OOXML

Få overblikket over balladen om ODF og OOXML

Den langvarige dokumentformat-krig mellem ODF og OOXML får ny ammunition i de kommende måneder, når IT- og Telestyrelsen skal i gang med at anbefale en, begge eller ingen af de to standarder.
 
De foreløbige overvejelser vil blive luftet i forbindelse med en standard-konference i midten af september, mens høringssvarene drypper ind til styrelsens embedsmænd.
 
Ifølge planen vil styrelsen stå klar med en ny anbefaling i starten af oktober.
 
"Vi skal vurdere modenheden af de to dokumentformater, og så er det i sidste ende videnskabsministeren, der skal træffe valget om dokumentformaterne i den offentlige sektor," forklarer specialkonsulent Martin Jensen Buch fra IT- og Telestyrelsen.
 
Modenheden bliver vurderet på fem punkter, som det blev vedtaget i januar 2010, hvor det såkaldte Ekspertudvalg var sat på opgaven med at granske og vurdere de to omstridte formater.
 
Ekspertudvalget har flere gange haft dokumentformaterne til vurdering, og hver gang har begge formater fået tommelfingeren nedad på grund af manglende modenhed.
 
Ingen nye formater i hatten
Siden foråret er vurderingen af formaterne blevet frataget ekspertgruppen og i stedet overdraget til embedsmænd i IT- og Telestyrelsen.
 
Styrelsen kommer til at vurdere de to dokumentformater i skyggen af cloud computing, der er dukket op på it-himlen siden 2007, hvor de første kampe om dokumentformaterne blev udkæmpet.
 
Men den nye internetbaserede teknologi vil ikke føre til, at der bliver inddraget nye formater i vurderingen af fremtidens åbne dokumentformat i Danmark.
 
"I vurderingen vil vi kun kigge på ODF og OOXML, og vi vil altså ikke hive nogle nye formater opad hatten," lyder det fra Martin Jensen Buch.
 
Valget af de to dokumentformater er blot ét blandt syv åbne standarder i det offentlige Danmark, hvoraf de seks andre for længst er faldet på plads.

It-giganternes kamp

Bag kulisserne i valget mellem ODF og OOXML står der it-giganter i begge lejre og trækker i trådene.

OOXML er udviklet af Microsoft, der sammen med sine partnere naturligvis anbefaler dette format. 

ODF bliver derimod tilrådet af it-selskaber som Oracle og IBM, der begge har konkurrenter til Microsofts Office-pakke i henholdsvis OpenOffice og Lotus Symphony.

Den heftige krig mellem it-giganterne over et dokumentformat skyldes, at det enkelte format fungerer bedst i den rette kontorpakke, som igen kører bedst i den rette infrastruktur.

Det betyder eksempelvis, at ODF-formatet spiller bedst sammen med it-produkter fra Oracle og IBM, mens OOXML trives bedst i et Microsoft-miljø.

Så krigen handler langtfra kun om kontorsoftware, men bunder derimod i hele den bagvedliggende infrastruktur og medfølgende produkter i milliardklassen fra it-selskaber som IBM, Oracle og Microsoft.

Læs også:
Ekspertudvalg dumper både ODF og OOXML

Få overblikket over balladen om ODF og OOXML




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere