Købekaos i kølvandet på Haburi-konkurs

Firmaet bag online-butikken Haburi.com er gået konkurs med en tocifret milliongæld. Kundernes penge er for længst blevet hævet, men varerne udebliver. Bankerne afviser at tilbageføre betalingerne.

Den danske e-handelsbutik Haburi.com er blevet centrum i en tvist om forbrugerbeskyttelse.

I sidste uge gik selskabet "The Virtual Factory Outlet", der stod bag Haburi.com, konkurs og efterlod en gæld i den tocifrede millionklasse.

Konkursen har kastet kunder og banker ud i en hidtil uset tvist.

Normalt kan kunder, der køber varer online, nemlig få deres betaling refunderet af deres bank, hvis varen udebliver, eller der er blevet svindlet med kort­oplysningerne.

Banker vil ikke betale

Men flere kunder, som Computerworld Online har talt med, fortæller, at bankerne i Haburis tilfælde ikke er villige til at tilbageføre betalingen.

- Jyske Bank gav mig den besked, at det ikke kan betale sig at søge om at få beløbet tilbageført, siger Jeppe Jørgensen.

Han har ofte købt varer hos Haburi. Seneste gang var 28. februar.

- Normalt plejer pengene ikke at blive hævet, før varen bliver afsendt fra Haburi, men i dette tilfælde blev beløbet hævet med det samme, og varen er aldrig kommet, siger han.

Ifølge advokat og e-handelsekspert Martin von Haller Grønbæk er der slet ingen tvivl om, at bankerne skal tilbageføre de beløb, der er blevet trukket på kundernes konti, hvis ikke kunderne har fået deres varer.

- Det er uden betydning for forbrugerbeskyttelsen, at butikken i dette tilfælde er gået konkurs. Forbrugeren nyder en udstrakt beskyttelse, og bankerne har bare at diske op med pengene, ellers må man klage til Forbrugerombudsmanden eller gå til sin advokat, siger han.

Dermed bør det ikke være kunderne, men bankerne, der stiller sig i køen af kreditorer.

- Om bankerne så reelt vil registrere sig som kreditorer i boet, kommer an på, om de reelt har sendt kundernes penge videre. Men det kan aldrig blive forbrugerne, der kommer i klemme, hvis en varer købt på nettet udebliver, siger Martin von Haller Grønbæk.

Havde opgivet pengene

Flere andre kunder, som Computerworld Online har talt med, mistænker Haburis ledelse for at have hævet kundernes betalinger, selv om de har været klar over, at varerne aldrig ville blive sendt.

- Jeg har købt for tusindvis af kroner hos Haburi over årene. For mig ser det ud som om, pengene er blevet hævet på et tidspunkt, hvor ledelsen godt var klar over, at konkursen var på vej, og det synes jeg er meget kritisabelt, siger en af Haburis tidligere kunder, der ønsker at være anonym.

Han har også fået besked om, at hans bank ikke kan tilbageføre købet. Han troede på sin bank, indtil han fik en mail fra Haburi, hvor butikken skriver, at kunderne kan få deres penge tilbage fra banken.

Nu har han dog valgt at insistere endnu engang på at få banken til at udbetale.

Bekymrende ændring i procedurer

Ifølge Martin von Haller Grønbæk kan kreditorerne i boet efter Haburi med rette undre sig over, at Haburi pludselig beder bankerne om at hæve pengene fra kundernes konti væsentligt tidligere end normalt.

- Det har altid været god skik i e-handel, at butikken venter med at bede banken om at overføre kundens penge, til efter varen er sendt. Noget tyder på, at selskabet har haft brug for ekstra likviditet i en situation, hvor ledelsen måske godt vidste, hvor det bar hen. Det ville jeg som kreditor finde kritisabelt, oplyser han.

Hos PBS, der sammen med kortudbyderne håndterer overførslen af kundens penge til butikkerne, er man uforstående overfor problemet.

- En forretning må ikke trække penge fra kortholders konto, før varen er afsendt, så oftest vil denne situation ikke opstå, lyder vurderingen fra Pernille Kylling, der er informationschef hos PBS.

Dertil siger Martin von Haller Grønbæk:

- En butik kan ikke trække penge fra kortholders konto. Det er bankerne, der gør det på anmodning fra butikkerne. Men det må altid være op til bankerne at vurdere, om de vil overføre penge til butikken, og når de så vælger at gøre det, må de også være beredte på, at de kan lide et tab, vurderer han.

PBS oplyser, at hvis det alligevel sker, at kundens penge bliver trukket, selv om varen ikke bliver leveret, så skal kunden kontakte sin kortudsteder og lave en indsigelse.

- Kortholder bør medbringe dokumentation for købet, og indsigelsen vil så blive behandlet af pengeinstituttet og PBS. Kortholder vil som oftest få godtgjort beløbet, siger Pernille Kylling hos PBS.

Dagen inden Haburi gik konkurs overtog en tysk konkurrent en del af Haburis aktiviteter.

Køberen var den tyske tekstil-koncern Alt Gruppe, der ikke har ønsket at overtage forpligtelserne overfor kunderne.

I forbindelse med overtagelsen udtalte Haburis bestyrelsesformand, Arve Johan Andresen, at det var mere passende at betegne købet som en overdragelse af aktiviteter end et reelt køb.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere