Årets CIO 2021Her er Danmarks bedste it-chef: CIO i Coop Morten Holm Christiansen er Årets CIO 2021

Artikel top billede

Derfor er Apples iCloud en kæmpe-skuffelse

Potentialet ved Apples iCloud-tjeneste er enormt, og selskabet har selv været med til at skrue forventningerne i vejret. Netop derfor er iCloud også en skuffelse.

Læs også:

iOS 5 og iCloud: Se dommen over Apples nyheder

"It just works," sagde Steve Jobs, da han i starten af juni præsenterede Apples storstilede cloud-projekt, iCloud.

Her et par uger efter selve lanceringen står det klart, at det der med bare at virke kan gradbøjes.

Vi bragte vores umiddelbare vurdering af iOS 5 og iCloud dagen efter lanceringen - og her nogle uger senere er det på sin plads med en lidt mere dybdegående gennemgang af iCloud.

iCloud er tænkt som et digitalt samlingspunkt for brugernes indhold - eller som Steve Jobs sagde under præsentationen:

"Vi vil flytte den digitale hub - centrum for dit digitale liv - ud i skyen."

Der er mange positive ting ved iCloud - og dem kommer vi tilbage til - men hvis tjenesten skal vurderes ud fra de flotte ord under præsentationen, er der flest mangler og skuffelser.


iCloud tilbyder brugerne disse web-funktioner.

Kan ikke, hvad MobileMe kunne

En hel del brugere af MobileMe undrer sig fortsat over, hvorfor iCloud ikke viderefører iDisk og Gallery fra Apples tidligere cloud-tjeneste, MobileMe.

Konsekvensen er nemlig, at man med iCloud ikke kan uploade filer til ens internet-harddisk manuelt, sådan som det var tilfældet med forgængeren MobileMe.

Har du en PDF, som du ønsker at gemme på nettet, bliver det ikke på iCloud. Vil du lave en backup af dine video-guldkorn af dine børn, er du også nødt til at kigge mod andre tjenester (eksempelvis Dropbox eller SkyDrive).

Man kan heller ikke lave et online-billedarkiv, sådan som man kunne med Gallery i MobileMe - og som man i øvrigt kan med helt gratis webtjenester som Picasa og Flickr.

I stedet uploades brugerens seneste 1.000 billeder automatisk til Fotostream, som så kan tilgås fra diverse Apple-produkter.

Det er sådan set smart nok, men alligevel har Fotostream klare mangler. Man kan eksempelvis ikke tilgå billederne fra en browser, og man kan heller ikke slette Fotostream-billeder enkeltvis. Det sker automatisk efter 30 dage.

Selvom MobileMe ifølge både Apple selv og mange af brugerne aldrig blev den store succes, virker det alligevel uambitiøst, at man fjerner funktioner, som tidligere eksisterede - selvom de faktisk giver rigtig god mening.

Mailen er kun for Apple-konti

Læs også:

iOS 5 og iCloud: Se dommen over Apples nyheder

En anden klar mangel er, at den ellers glimrende browser-mail-app, man får med Apples iCloud, kun understøtter Apples eget xx@me.com-domæne.

Det betyder, at du ikke kan lade din egen mail synkronisere med Apples sky.

Den mulighed får man med eksempelvis Googles Gmail og Microsofts Windows Live Hotmail.

Det gør iCloud-app'en ubrugelig for virksomheder med eget domæne og alle privat-personer med eget domæne eller andre mail-konti, som man ikke ønsker at opgive til fordel for en xx@me.com-konto.

iCloud-kalender er lækker, men ikke uden problemer

iCloud-kalenderen bærer et design, der kan få ethvert æstetisk funderet menneske til at savle.

Den er overskuelig, nem at anvende og rummer alle nødvendige funktioner for en moderne, digital kalender.

Men vores første par uger med kalenderen har ikke været uden problemer.


iCloud-kalenderen fungerer ikke optimalt.

Vi har nemlig ikke været i stand til at få den til at godtage de kalender-aftaler fra iPhonen, som er koblet op til en Lotus Notes-løsning på arbejdet.

Om fejlen ligger på Apples eller IBM's side er uvist - men det virker i hvert fald ikke, selvom iCloud jo netop bare burde synkronisere med alle de kalendere, man har på iPhonen.

Vi kan også konstatere, at der tilsyneladende er et problem med tidspunkterne for de kalender-aftaler, der rent faktisk kan ses fra iCloud-løsningen.

Har man en opretter aftale klokken 10:00 i iPhonens kalender, får den simpelt tildelt et andet tidspunkt på iCloud. Det sker, uanset om vi vælger det ene eller det andet tids-format.

Ingen online-redigering af dokumenter

Læs også:

iOS 5 og iCloud: Se dommen over Apples nyheder

Man kan - set ud fra et rent kommercielt synspunkt - godt forstå, hvorfor Apples iCloud i overvejende grad holder sig til at fungere sammen med Apples egne produkter.

iWork, Apples kontorpakke, er nu tæt integreret med sky-tjenesten. Men også her er løsningen ikke så gennemført, som den burde være.

Det primære minus er, at man ikke kan redigere i dokumenter og præsentationer fra browseren. Ja, man kan ikke engang se dokumenterne i browseren.

Begge dele kan man med Googles Apps og med Microsofts Office Web Apps, men i Apples løsning skal dokumentet først downloades til den enhed, man sidder ved. Det betyder, at man skal have iWork-applikationerne installeret, før man kan redigere dokumenterne.

Du kan altså fint oprette et Pages-dokument på din Mac, men hvis du så vil tilpasse dokumentet fra en Windows-computer via browseren, er der ingen muligheder.

Et andet eksempel: Du kan oprette en note på din iPhone og så få den til at synkronisere til iCloud. Men når du tilgår den via iCloud, kan du kun læse den - ikke redigere.

Det er ikke cloud computing, som det bør være her i 2011.


Dokumenter kan hverken ses eller redigeres, når man logger ind på iCloud fra en browser.

iCloud ramt af startproblemer

En af de problemstillinger, mange brugere har bemærket i de første uger med iCloud, er, at det giver visse udfordringer, hvis flere brugere i husstanden benytter det samme Apple-ID til at købe musik og downloade apps.

Hvis både far og teenagedatter anvender samme Apple-ID, så risikerer man, at kalender-aftaler, billeder, apps og andet automatisk synkroniseres mellem de to personers Apple-produkter. Der findes heldigvis metoder til at undgå den stituation - læs mere om det her.

Langt mere alvorligt er det, at en del brugere har rapporteret om, om diverse fejlmeddelser og forsvundne mails, ligesom flere melder om, at dokumenter, der burde synkroniseres, forsvinder.

Og så er der brugere, der har oplevet, at der masse-genudsendes kalender-invitationer fra Outlook, hvis man forsøger at synkronisere med iCloud-kalenderen.

Det får en af brugerne til at omskrive iCloud-sloganet "It just works" til " It's just worse."

Det er muligt, at der blot er tale om børnesygdomme - og vi har faktisk heller ikke selv oplevet dem - men det er med til at forstærke indtrykket af, at iCloud selv med de begrænsede funktioner, der rent faktisk er, ikke fungerer optimalt.

Apple burde altså allerede have lært lektien

Læs også:

iOS 5 og iCloud: Se dommen over Apples nyheder

Som vi ser det, har iCloud et kæmpe potentiale for Apples vedkommende og for brugerne.

Det er limen, der kan binde alle virksomhedens produkter sammen på en elegant måde - lidt ligesom det hidtil har været tilfældet med iTunes, men bare på en moderne og langt mere meningsfuld måde.

Som iCloud ser ud i dag, sker det bare ikke.

Jo, der er lyspunkter - eksempelvis at musik købt på én Apple-enhed automatisk overføres til brugerens andre Apple-produkter - men der er bare for mange steder, hvor tjenesten ikke udnytter cloud-mulighederne optimalt.

Retfærdigvis skal det tilføjes, at Apple er på vej med iCloud-tilføjelsen iTunes Match, der for et fast årligt beløb lader dig opbevare al din musik i skyen, hvorfra den kan tilgås fra alle enheder.

Det kommer til at løfte iCloud-oplevelsen - hvis og når iTunes Match altså kommer her til landet.

Havde iCloud været Apples første forsøg på at skabe en cloud-tjeneste, ville vi leve med manglerne, fordi man med rette kunne have en forventning om, at de kun var midlertidige.

Apples mange cloud-forsøg

Sagen er bare, at Apple allerede burde have lært lektien.

Selskabet har således tidligere forsøgt sig med cloud-tjenesterne iTools, .Mac og MobileMe. Specielt sidstnævnte floppede fælt, erkendte Steve Jobs under iCloud-lanceringen.

"Det (MobileMe, red.) var ikke vores største øjeblik, men vi lærte en masse."

Det er muligt, at Apple lærte en masse af MobileMe, men umiddelbart skinner det ikke igennem i iCloud-tjenesten.

Den rummer mange fine funktioner, men løfter sig på ingen måder op på et niveau, hvor man kan tale om, at "centrum for dit digitale liv er flyttet ud i skyen."

Læs også:

iOS 5 og iCloud: Se dommen over Apples nyheder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Danske militær-officerers fagforening ramt af hackerangreb: Cpr-numre og helbredsdata på 5.000 medlemmer kan være lækket
5.000 medarbejdere og medlemmer af danske officerrs fagforbund, HOD, kan have fået lækket cpr-numre, helbredsdata og oplysninger om privatøkonomi og strafbare forhold på det mørke internet. HOD ved efter en måneds venten på Center for Cybersikkerhed stadig ikke, hvad der er sket efter hackerangreb på organisationen.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Høst hurtigt AI-fordele med skarp fokus på specifikke udfordringer – og uden behov for at kode
Markant reduceret svartid, styrket effektivitet og færre fejl. Det er blandt fordelene ved at lade AI sortere og prioritering beskeder fra en stor mængde brugere og kunder.