Artikel top billede

Politikere fører kniven: Teknologirådet må lade livet

Et mangeårigt it-råd må lade livet efter bred politisk aftale i Folketinget.

Teknologirådet bliver nedlagt.

Det er et bredt flertal i Folketinget blevet enige om i en ny aftale om forskningsmidler.

Aftalen, der er kommet i stand under uddannelsesminister Morten Østergaards (R) forhandlinger, indebærer, at der samlet bliver fordelt 986 millioner kroner til forskning og innovation.

Hovedparten af pengene findes i forskningsreserven, mens 300 millioner kroner skal findes ved nedlæggelse af rådet og en strammere indkøbspolitik.

"Det (de 300 millioner kroner findes ved, red.) sker blandt andet ved igangsættelse af sjette fase af statens indkøbsprogram, ved ophør af bevillinger til analyser på uddannelsesområdet samt nedlæggelse af Teknologirådet," står der nederst i en udsendt pressemeddelelse.

Ifølge Teknologirådets egen hjemmeside modtager rådet årligt et tilskud via Finansloven på omkring 10 millioner kroner. 

Partierne bag aftalen er ud over regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og De Konservative.

Rådet i chok

I rådet mødes meldingen med chok af formand Annette Toft, næstformand Hanne Severinsen og sekretariatschef Lars Klüver, der har udsendt en fælles meddelelse.

"Vi har i Teknologirådet fået den chokerende nyhed, at man vil nedlægge rådet i forbindelse med aftalen om fordeling af forskningsmidler," lyder det i en fælles meddelse fra de tre.

"For os er det chokerende, fordi vi jo ved, hvor meget det danske samfund får for de 10 millioner kroner, man giver til Teknologirådets drift," skriver de videre.

Rådets folk peger på, at institutionen i 2011 har skrevet kontrakter med EU for over 13 millioner kroner og dermed henter flere penge hjem til Danmark, end den får i statslig bevilling.

Fremadrettet håber rådets ledelse på overlevelse i en eller anden form.

"Vi håber, at det er muligt at få en dialog om, hvordan man på den ene eller anden måde kan videreføre Teknologirådets arbejde," skriver rådet.

Vidt forskellige aspekter af it

Teknologirådet blev oprettet af Folketinget i 1995 og er en afløser for Teknologinævnet, der blev oprettet i 1986.

Igennem årene har rådet udgivet mange rapporter og gjorde sig blandt andet i 2002 upopulær i visse kredse efter en rapport om open source.

Faktisk kaldte Microsofts daværende administrerende direktør rådet for dybt utroværdigt. Men også elbiler, privacy, patenter og it-sikkerhed har været på dagsordenen for rådets arbejde.

Én gang om året aflægger Rådet beretning til Folketinget og regeringen.

Du kan se rådets publikationer her.

Rådets bestyrelse består af folk fra vidt forskellige organisationer og virksomheder, lige fra Prosa og HK til IBM, CBS og Danske Regioner.

Computerworld arbejder på at få et interview i stand med uddannelsesminister Morten Østergaard (R).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere