Artikel top billede

Læge: Så slemt står det til med it i vores hverdag

Massevis af dårlige it-løsninger og tårnhøjt tidsforbrug på bureaukrati. Se her, hvorfor læge Josephine Obel mener, at hun spiller sin tid på it.

Læs også: 2.500 danske læger har fået nok af idiotisk it-brug.

De danske læger er voldsomt trætte af det omfattende it-bureaukrati, der præger deres arbejdsdage, som du kan læse mere om her.

Formand for arbejdsmiljøudvalget i foreningen Yngre Læger, Josephine Obel, ridser problemstillingen med it-bureaukratiet blandt lægerne på de danske hospitaler op på to fronter, der i begge tilfælde resulterer i spildte mandskabsressourcer foran computerskærmene.

"På den ene side har vi dårlige it-løsninger, der er umulige at danse med. Jeg skal dagligt logge ind på op mod seks it-systemer, der ikke taler sammen med hinanden og heller ikke kan kommunikere på tværs af regionsgrænserne," fortæller Josephine Obel.

Hun forklarer, at der i opbygningen af it-systemerne har manglet kvalificerede inputs fra brugerne - det vil sige læger og plejepersonale.

"Lægens opgaver er steget i takt med registreringerne, og det er lidt betænkeligt, at jeg som læge skal bruge så meget tid foran computeren, når en læge koster det dobbelte af en sekretær," siger hun til Computerworld.

På den anden front er det også selve dataregistreringen, som får Josephine Obel op i det røde felt.

Vi mister kvaliteten

"Tanken er, at hvis vi skal have god kvalitet, så bliver vi også hele tiden nødt til at måle på kvaliteten. Men i det regnskab mister vi så den kvalitet, der ligger i alt det, vi ikke måler på. Det virker som om, at man fra ledelserne ikke har tillid til, at lægerne kan vurdere, hvilke spørgsmål, der er relevante at stille, og hvilke der helt kan udelades," siger den 35-årige fødselslæge.

Josephine Obel er træt af, at hun skal spørge patienter, om patientens data må udveksles med andre sundhedspersoner som eksempelvis patientens praktiserende læge.

Eller om patienten giver samtykke til, at der må gives blod under en operation.

"I 99,9 procent af alle tilfælde er den slags spørgsmål unødvendige, og registreringen svarer lidt til at købe forsikringer og blive ved med at købe flere forsikringer. En dag ryger gevinsten, og så bliver det bare for dumt," siger hun omkring tvangsregistreringen.

Ifølge Josephine Obel burde patientregistreringen i højere grad være op til lægen at vurdere relevansen af fra patient til patient.

"Når vi skal indsamle data, som vi som læger aldrig ser gevnisten af, så er det dels demotiverende for lægen i det daglige arbejde, men den slags ligegyldige dataindsamlinger giver også dårlige registreringer. Så kvalitetsikringsfolkene regner simpelthen på data der måske slet ikke afspejler virkeligheden. Det må da siges at være spildt arbejde for alle parter" fortsætter hun.

Josephine Obel understreger, at registreringen bliver brugt i sammenhæng med positive ord som "kvalitet" og "patientsikkerhed", hvilket hun ikke helt forstår.

"Hvis vi vil have kvalitet og patientsikkerhed, så burde lægerne nok have mere tid til patienterne end til systemerne," siger hun.

Læs også: 2.500 danske læger har fået nok af idiotisk it-brug.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

SAP Project Manager

Continia Software A/S

Student Master Data Assistant

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Graduate - Software Automation Program
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere