Artikel top billede

Efter brok: Bedre it-systemer på vej til vrede læger

Efter pres fra knap 2.600 læger vil Region H kigge på, hvordan danske læger kan få bedre it-vilkår på jobbet.

Læs også:
2.500 danske læger har fået nok af idiotisk it-brug

Læge: Så slemt står det til med it i vores hverdag

Forbedringer til de københavnske lægers it-arbejdsgange og systemer er undervejs, lover Region H's direktør, Helle Ulrichsen, til Computerworld.
 
Løftet kommer efter, at læger i hele landet tidligere på måneden har fået nok af bøvlede it-systemer og har indledt en underskriftsindsamling, hvor knap 2.600 læger har skrevet under med navns nævnelse.
 
"Jeg lover, at tingene bliver bedre fremover. Men vi kan jo ikke bare ændre så store ting fra dag til dag," forklarer Helle Ulrichsen.

Den massive kritik har især gået på lange login-tider til forskellige it-systemer samt knas med indsamlingen af flere typer patient-data, der ifølge lægerne ofte består af unødvendige data i den konkrete patient-behandling.
 
Kigger arbejdsgange igennem
Region H's direktør fortæller Computerworld, at lægerne fortsat skal dokumentere ved eksempelvis undersøgelser og operationer ifølge lovgivningen, men hun erkender, at der måske kan dokumenteres en anelse eller to smartere, end det foregår i dag.
 
"Jeg tror ikke, at kravet til registreringer bliver mindre i de kommende år, men løsningen er, at det skal være lettere at dokumentere og registrere. Vi bliver derfor også nødt til at kigge vores nuværende systemer efter i sømmene for at se, om der er nogle ting, vi ikke behøver at registrere," forklarer Helle Ulrichsen.
 
Mere konkret vil Region H-direktøren med ansvar for de københavnske hospitaler bede sine sundhedsfaglige råd om at kigge dokumentationskravene igennem med henblik på at fjerne eventuelle unødvendige registreringskrav, som blot spilder lægernes og patienternes tid.
 
"Jeg har allerede sat processen i gang og forventer, at sundhedsfagligt råd er i gang med at kigge på registreringskravene inden jul. Det er vigtigt for mig, at det er fagligt personale, og ikke personer på direktionsgangen, der på flere forskellige områder skal kigge registreringerne igennem," fortæller Helle Ulrichsen.
 
Hun tør dog ikke love et tidspunkt for, hvornår resultatet af disse sundhedsfaglige granskninger og eventuelle fjernelser af registreringsområder ligger klart.
 
Lover bedre it-systemer
Opråbet omkring it-systemer og overflødig dataindsamling fra de tusindvis af læger i underskriftsindsamlingen, der også tæller mange læger uden for Region H, har ifølge Helle Ulrichsen gjort et stort indtryk.

Så mange penge er blevet bevilget til mere stabil drift

"Der er ingen tvivl om, at der er mange minutter at spare for den enkelte, hvilket kan blive rigtig mange minutter på landsplan, hvis it-systemerne fungerer mere optimalt end i dag," siger hun.

Hun forklarer, at alene i Region H er der ved sommerens budgetforhandlinger bevilliget 20 millioner kroner ekstra til at sikre bedre og stabil drift.
 
Hun nævner samtidig, at det beløb måske godt kan vise sig at være i underkanten, hvis der virkelig skal luges ud i både ubrugelige og bøvlede it-systemer, som sjældent er integreret med hinanden eller kan kommunikere på tværs af regionsgrænserne.
 
Region H har i lighed med eksempelvis Region Sjælland igangsat et single-sign-on-projekt med forventet udrulning i 2012, så lægerne slipper for ustandseligt at logge af og på it-systemerne i løbet af en arbejdsdag.
 
Alligevel vil Helle Ulrichsen inden jul indkalde 12 yngre læger til en fokusgruppe om, hvorvidt selve it-systembrugen kan optimeres på Region H's hospitaler.
 
"Der er ikke noget nyt i, at vi inddrager lægerne i udviklingen af nye arbejdsgange og systemer. Men jeg kan ikke sige, hvornår der reelt kommer nye it-systemer. Enhver, der ved noget om it-projekter, ved jo også, at der kan gå mange ting galt rent tidsmæssigt," forklarer hun.
 
Ingen hovsa-løsninger på hospitalerne
Region H's direktør lover ligeledes, at hun vil videndele sine erfaringer fra sundhedsfaglige råd, fokusgrupper og ved at kigge i sine driftsbudgetter for at hive flere it-driftsmillioner frem, hvis det ellers er muligt.
 
"Jeg vil skyde på, at vi inden for fire måneder har gjort os en lang række overvejelser omkring, hvordan vores fremadrettede strategi skal udformes, og den viden vil vi naturligvis få spredt til andre områder af landet, så alle ikke sidder og opfinder den dybe tallerken," siger Helle Ulrichsen.
 
Om der i foråret 2012 foreligger en konkret handlingsplan for Region H - eller sågar for alle hospitaler i hele landet - tør hun dog ikke love.
 
"Vi tager dette her meget alvorligt, og vi lægger rigtig mange kræfter i, at det bliver bedre meget snart. Men vi har at gøre med komplekse systemer og så en lang række eksterne leverandører, som vi ikke er herrer over," svarer Helle Ulrichsen på, hvornår lægerne kan se frem til en mindre it-bøvlede arbejdsdage. 

Læs også:
2.500 danske læger har fået nok af idiotisk it-brug

Læge: Så slemt står det til med it i vores hverdag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere