Patent kan hindre æ, ø og å på internet

Det er langt fra sikkert, at danske internetbrugere kan få domænenavne med de danske bogstaver æ, ø og å. Et amerikansk firma hævder at have taget patent på brugen af internationale tegn i domænenavne på Internet. Nu vil den danske administrator af domænenavne, DK-Hostmaster, undersøge, hvad patentet betyder.

Det er slet ikke sikkert, at der bliver domænenavne med de danske tegn æ, ø og å. Dr. Tout Walid i USA hævder nemlig at have taget patent på anvendelsen af det internationale tegnsæt i internetadresser - også kaldet domænenavne.

Patentet er siden overdraget til firmaet IDN Technologies, som Tout Walid også er medindehaver af, og som for nylig oplyste, at de har til hensigt at styrke indsatsen for at sikre rettighederne bliver respekteret.

Patentet omhandler brugen af det internationale tegnsæt i forbindelse med internetadresser - en mulighed som den danske domænenavnsadministrator, DK-Hostmaster, vil tilbyde, når det gælder de danske bogstaver æ, ø og å. Når det gælder domænenavne, der ender på .com eller .net har den amerikanske domænenavnsadministrator, Verisign haft domænenavne med eksempelvis æ, ø og å på hylder gennem længere tid.

Indtil videre tager administrerende direktør i DK-Hostmaster, Per Kølle da også situationen med ro.

- Vi har bedt en patentadvokat om at se på, hvad patentet dækker, og hvad det eventuelt betyder. Det er jo langt fra alle patenter, der bliver udstedt, der også kan håndhæves, siger han, og sammenligner patentet med, at man tog patent på, at syv gange otte er 56.

Per Kølle kan ikke sige noget om, hvornår advokatundersøgelsen er afsluttet, men foreløbigt vil der ikke ske ændringer i lanceringen af de danske tegn i domænenavne fra årsskiftet.

- Undersøgelsen skal gerne vise, om vi skal have justeret reglerne - eller eventuelt hvordan vi skal vejlede vores kunder, siger Per Kølle.

Den amerikanske domænenavnsadministrator, Verisign, har udviklet et lille program, der i browseren oversætter det internationale tegnsæt til bits og bytes, og det er alene disse oplysninger, der transmitteres over nettet.

Per Kølle oplyser, at DK-Hostmaster vil anvende samme fremgangsmåde, så der i realiteten ikke er tale om at sende domænenavne med æ, ø og å over nettet. Derfor tror han ikke, at patentet fåe nogen betydning, da der netop ikke bruges eksempelvis bogstaverne æ, ø, og å i internetadresserne.

Til gengæld kræver løsningen, at brugerne selv downloader og installerer programmet, hvis de skal kunne få adgang til internetadresser med danske bogstaver.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere