Test: God lyd og teknisk besvær til 5.500 kroner

Første produkt fra Bang & Olufsens nye subbrand B&O Play er på gaden. Højttaleren byder både på rigtig lækker lyd og masser af teknisk bøvl. Læs mere her.

Test: God lyd og teknisk besvær til 5.500 kroner

B&O Play er et nyt brand under velkendte Bang & Olufsen.

B&O Play henvender sig til et lidt yngre publikum, og produkterne er i en lidt lavere prisklasse, end vi er vant til fra feinschmecker-producenten.

Når det er sagt, koster Beolit 12, der er første produkt fra B&O Play, altså stadig 5.500 kroner.

Men er den så pengene værd? Læs videre her og find ud af, om Beolit'en er noget for dig.

Første indtryk
Vi har tidligere testet en anden feinschmecker-højttaler fra Bose, der leverede bærbar lyd i et lækkert design.

Eftersom Beolit 12 både vejer og koster det dobbelte, er der godt skruet op for forventningerne, da den skal pakkes ud af kassen.

Men da vi tager fat om højtalerens karakteristiske læder-bærehank for at få vidunderet ud af dens røde kasse, får vi et chok. Damen her vejer nemlig som en tysk bunker - 2,8 kg, for at være helt præcis.

Og det er altså en anelse mere, end vi forventer af en højttaler, der profilerer sig på at være mobil. Til sammenligning vejer føromtalte Bose-model 1,3 kg.

Når vægten så er fordelt på en højttaler med form som Beolit 12, bliver den ganske enkelt for bokset at slæbe rundt på alt for længe. Vores umiddelbare vurdering er derfor, at Beolit 12's mobilitet begrænser sig til hjemmet.

Om du kan lide designet er et spørgsmål om smag og behag. Testeren her syntes umiddelbart, den lignede en picnic-kurv, men da den først blev placeret i reolen, blev den faktisk pænere og blendede fint ind med omgivelserne.

På nuværende tidspunkt fås Beolit'en i mørkegrå, men i løbet af foråret 2012 kommer den i yderligere tre farver: blå, gul og lysegrå.

Besværlig opsætning

Beolit 12 afspiller trådløst via Airplay. Airplay er en Apple-funktion, der tillader dig at afspille musik trådløst mellem enheder, der kan anvende Airplay. Bemærk, at Airplay kræver en trådløs netværksforbindelse.

For at kunne bruge Beolit 12 skal den først sættes op til at kunne genkende dit netværk.

Denne manøvre beskrives meget enkelt og kortfattet på én side i den medfølgende instruktionsbog. Det er derfor nærliggende at tro, at det så også er simpelt.

Det er det bare ikke. Slet ikke, faktisk.

Efter at Beolit'en er tilsluttet din pc eller mac via det medfølgende ethernet-kabel, blinker netværksknappen på højttaleren først hvidt i 60 sekunder, derefter orange i 60 sekunder.

Først når disse to minutter er overstået, kan du begynde at foretage dig noget. To minutter lyder ikke af meget, men i disse tider er to minutter ganske enkelt alt for meget i ren ventetid - især i forbindelse med et produkt i denne kvalitet og prisklasse.

En lille time og mange forsøg senere er der stadig ikke bid. Beolit'en vil simpelthen ikke tale sammen med den router, der er placeret mindre end to meter væk.

Det resulterer til sidst i et besøg på B&O Plays hjemmeside i et sidste desperat forsøg på at finde hjælp.

Og bingo.

Efter lidt søgen i B&O Plays FAQ finder vi en opsætningsvejledning, der ser noget anderledes pædagogisk og informativ ud end den, der følger med i instruktionsbogen.

Det viser sig, at papirmanualen mangler en lille, men vigtig information: Det trådløse netværk skal deaktiveres på computeren, før Beolit 12 kan opsættes. Tak for info.

For tolvte gang stirrer vi på de monotone hvide og orange blink på højttaleren i to minutter. Derefter følger vi vejledningen på nettet, og en menneskealders penge senere er der resultat.

B&O Play har desuden sin egen kanal på Youtube, hvor de også har lagt en video op, der beskriver opsætningen.

Desværre glemmer den flinke dame i videoen også lige at nævne, at netværket skal deaktiveres før opsætning.

For hulen, hvor er det surt. Det må simpelthen bare ikke være så besværligt.

Problemfri afspilning - og dog

Når opsætningshelvedet er overstået, er der til gengæld masser af glæde at hente.

Når Beolit'en først snakker sammen med netværket, er det lige til at tænde musikken på din iPhone, trykke på Airplay-symbolet og høre musikken brage ud af højttaleren.

Og dog - testen her er udført med det friskeste skud på iPhone-stammen, nemlig iPhone 4S. Men vi oplever, at der indimellem er udfald i lyden.

Efterfølgende viser det sig, at det er et generelt problem. På B&O's hjemmeside kan du i FAQ'en finde et spørgsmål om netop denne problemstilling. B&O's løsningsforslag er i stedet at bruge iPhone 4S som remote til en mac eller pc, hvorfra musikken så afspilles i iTunes og videre ud til Beolit 12.

Men det virker helt absurd, at et sådant problem skulle være at opleve med netop den nyeste iPhone - især, når produktet henvender sig direkte til iOS-produkter.

Derudover bringer det os videre til et nyt problem. Vi har simpelthen ikke kunnet få Airplay via iTunes til at fungere.

Vi har testet på en macbook og to pc'er uden held. Det skulle efter sigende være muligt, og alle devices har været fuldt opdaterede, men vi har altså ikke haft held til at lykkes med missionen.

Koncert i stuen og vaskekælderen

Ser vi bort fra de tekniske besværligheder og retter fokus mod produktets kerneopgave, lyden, er vi til gengæld anderledes optimistiske.

Beolit 12 spiller nemlig rigtig, rigtig godt. Lyden har dybde, god klang og en imponerende bas i forhold til apparatets størrelse.

Ved middelhøj lydstyrke kunne bassen i Beolit'en på første sal faktisk fornemmes helt nede i testerens vaskekælder. Det er ganske imponerende, og testerens minianlæg, der normalt står for koncertoplevelserne i hjemmet, er slet ikke savnet.

Vi har testet Beolit 12 i en toværelses lejlighed på lige knap 50 kvadratmeter. Her har Beolit 12 absolut ingen problemer med at få lyden til at fylde godt. Musikken kan høres overalt i lejligheden, og friheden ved at kunne bruge sin telefon i køkkenet uden at afbryde musikafspilningen inde i stuen er bestemt værd at fremhæve.

Vi har erfaret, at akustisk og vokalpræget musik har de største fordele ved Beolit 12. Her får du nemlig alle nuancerne af lyden med, og det er især ved denne slags musik, du kan høre forskel på Beolit 12 og andre lydkilder.

Ved rock og elektronisk musik lyder den stadig fantastisk, men det har ikke helt den samme wauw-effekt.

For at få maksimalt udbytte af Beolit 12 kan vi altså anbefale dig at høre lidt Santana eller Whitney Houston, mens du får mere ud af store, tunge gulvhøjttalere, hvis du er til Iron Maiden eller Tiësto.

Hvorfor har den ikke bluetooth?

Beolit 12 har ingen bluetooth-forbindelse.

Og hvorfor har den egentlig ikke det?

Spørgsmålet trænger sig virkelig på - ikke mindst efter den højst besværlige opsætning af lyddyret. En bluetooth-forbindelse kræver ingen forudgående installation eller opsætning, og en bluetooth-forbindelse ville give mulighed for trådløs afspilning både via Android og iOS.

Som det er nu, kan en Android-enhed (og alle andre ikke-iOS-enheder) kun bruges ved hjælp af et kabel.

Fordelen ved at benytte Airplay derhjemme frem for bluetooth er selvfølgelig, at det ikke dræner din iPhones batteri at være på Wi-Fi på samme måde, som bluetooth gør.

Stabiliteten kan være svær at sammenligne, da bluetooth-forbindelser i dag er markant bedre, end de har været.
Derudover kan din router også have mere eller mindre besvær med eksempelvis vægge - det kommer altså helt an på kvaliteten og placeringen af din router.

Eftersom vi ikke kunne få Airplay via iTunes til at fungere, ville bluetooth også have været at foretrække her. Streaming-tjenester som eksempelvis Spotify er gratis at bruge på computeren, men uden bluetooth er det ikke muligt at afspille fra denne tjeneste trådløst til Beolit 12.

Skal du afspille fra Spotify, skal det altså gøres via iPhone, hvor du i øvrigt så er nødt til at betale for Premium-abonnement først - det koster 99 kroner om måneden.

Givet B&O's samarbejde med Apple er det nok ganske bevidst, at Beolit 12 er udstyret med Airplay og ikke bluetooth. Men selv om testeren var udstyret med både macbook og iPhone 4S, var bluetooth altså stadig savnet.

Dommen

Der er ingen tvivl om, at Beolit 12 leverer varen, når det kommer til lyd. Lyden er ganske enkelt supergod, og vi har ikke oplevet, at den "skratter", selv om der bliver skruet højt op.

Designet har bestemt også noget at sige, i og med at producenten, B&O, profilerer sig markant på netop design.

Om man kan lide Beolit 12's udseende er en smagssag - men den er rimeligt neutral både i udtryk og materialer, og den blender derfor ret godt ind i de fleste indretninger.

Og det hele ville være så godt, hvis ikke irritationsmomenterne nærmest stod i kø for at blive nævnt.

Et produkt i denne kvalitet og prisklasse i 2012 forventes at være let og enkelt at bruge. Og her kommer Beolit 12 desværre til kort.

Opsætningen er bøvlet, hvilket forstærkes yderligere af det faktum, at instruktionsbogen er mangelfuld.

Derudover virker det næsten som en joke, at du skal sidde og stirre på en blinkende knap i fulde to minutter, før du overhovedet kan foretage dig noget som helst.

Det er altså absurd lang tid i vore dage og ikke noget, vi har oplevet ved andre produkter.

Derudover er vi helt uforstående over for problemet med iPhone 4S - B&O nævner dog ikke, om problemet ligger i telefonen eller Beolit 12.

Airplay-afspilning via iTunes kunne vi som sagt ikke få til at fungere på to pc'er og en macbook. En hurtig research i andre anmeldelser af Beolit 12 fra ind- og udland viser da også, at vi ikke er de eneste med problemet.

For at samle op, så har det på lydsiden været en rigtig fornøjelig oplevelse at have besøg af frøken Beolit 12.

Men hun var så svær at få i tale, at det desværre trækker en hel del ned.

Ville vi betale 5.500 kroner for at få permanent selskab af Beolit 12?

Nej, det ville vi nok ikke.

I den prisklasse og fra det verdenskendte danske brand havde vi ikke forventet bøvl af denne karakter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere