Test: Her er den bedste morfar-mobil

Emporia Essence og Doro PhoneEasy 615 går efter det grå guld. Begge telefoner har store taster og lover nem betjening, men hvilken er den bedste morfar-mobil? Vi har testet - og fået hjælp af en pensionist.

Test: Her er den bedste morfar-mobil

Glem Android og glem iPhone med iOS. Glem farvestrålende og gigantiske touchskærme. Og glem alt om mobile dual core og quad core processorer.

I denne test ser vi på to senior-mobiler med så blodfattige specifikationer, at snobbede mobilnørder vil spørge, om vi ikke har taget fejl af årstallet, og at vi ikke lever i 2002 længere.

Men med Emporia Essence og Doro PhoneEasy 615 er det opkald og sms, som er i fokus - ikke hardcore funktioner og apps.

Telefonerne er målrettet især ældre brugere, som kun vil bruge de basale funktioner og forvirres mindst muligt, når mobilerne skal betjenes.

Pensionist som testperson

For at give mobilerne en fair vurdering har vi allieret os med Arne Knudsen på 65 år, der netop er gået på pension.

Han har tidligere haft en Sony Ericsson K600, der efterhånden var slidt mere ned end Berlinmuren.

Telefonen var han ikke begejstret for, da den havde meget små taster. Og lyden var heller ikke god, fortalte han.

Derfor blev Arne Knudsen glædeligt overrasket, da han fik mulighed for at prøve Emporia Essence og Doro PhoneEasy 615.

På de næste sider gennemgår vi de vigtigste funktioner, og Arne Knudsen kommer med sin umiddelbare vurdering, og vi kårer den bedste morfar-mobil.

Emporia Essence

Emporia begyndte som et østrigsk familieforetagende og har specialiseret sig i skabe mobiltelefoner til den voksende gruppe af ældre over 60 år, der gerne vil kommunikere med familie og venner, men som ikke bryder sig om kompliceret teknologi.
 
Vi har haft fingre i modellen Emporia Essence, der har store, firkantede taster, og på afstand ser den ud til at være skabt i aluminium. 

Lidt af wow-faktoren går dog af, når du tager fat i mobilen, da det sølvgrå design er plastik.

Det er til gengæld med til at holde vægten nede, og Emporia Essence vejer 69 gram. 

Normale smartphones ligger omkring 130 gram. 

Vores testperson Arne Knudsen var også meget tilfreds med vægten, og han opbevarede blandt andet telefonen i brystlommen på sin skjorte flere gange i testperioden, uden at det var generende. 

"Emporia Essence har gode taster, og der er ingen tvivl om, at den er pensionistvenlig. Jeg kan godt lide, at den er nem at låse og åbne," forklarer ham. 

Der er et stort display på fronten, der viser, hvad klokken er. Det er en funktion, som vores testperson sætter pris på:

"Jeg kan faktisk se det uden briller. Det er rart," siger Arne Knudsen. 

Skabelon-sms

Han synes også, at det er forholdsvis nemt at skrive sms-beskeder på mobilen takket være de store taster.

Der er allerede skabelon-sms'er, som kan sendes af sted, hvis han ikke orker at taste selv, eksempelvis: "Ring til mig" eller "Jeg kommer senere". 

Arne Knudsen kunne godt have tænkt sig, at telefonen også kunne modtage billedbeskeder, MMS, så han kunne se fotos af børnebørnene, men det ødelægger ikke hans indtryk af Emporia Essence som en glimrende mobil. 

Han oplevede dog et par gange, at telefonen gik ud. Men det skyldes muligvis batteriet, som ikke var sat ordentligt i.

Doro PhoneEasy 615

Doro PhoneEasy 615 er en klap-telefon, som kan åbnes ved at vippe overdelen op.

Det er også den måde, du tager et opkald på. Når du er færdig med at tale, klapper du telefonen sammen, og opkaldet afsluttes. 

"Mobilen er så simpel at betjene, at du stor set ikke kan gøre noget forkert," fortæller Arne Knudsen, som er meget begejstret for telefonen. 

Vægten er højere end Emporia Essence, og derfor egner den sig ikke til brystlommen, men må i stedet affinde sig med at bo i bukselommen. 

I forhold til Emporia Essence kan Doro PhoneEasy 615 tage fotos med et indbygget 3,2 megapixel kamera.

Det er muligt både at sende og modtage billedbeskeder, MMS. 

"Muligheden for at tage og modtage billeder er smart. Jeg tog et billede af mine børnebørn og fik sat det som baggrundsbillede på telefonen. Det var ikke særligt svært," siger Arne Knudsen. 

Han største kritikpunkt er, at det er alt for nemt at ramme volume-knappen ved en fejl, når telefonen klappes op. 

Nødtast og personlige oplysninger

Doro PhoneEasy 615 er udstyret med en nødtast, som bruges til at kontakte foruddefinerede numre, typisk familiemedlemmer.

Nødtasten aktiveres ved at holde den nede i tre sekunder eller trykke to gange på den i løbet af et sekund.

Herefter vil telefonen ringe op til det første af de foruddefinerede numre, og hvis opkaldet ikke besvares, ringes der automatisk til næste nummer på listen. 

Det er også muligt at få telefonen til at sende nød-sms-beskeder til fastlagte modtagere, når nødtasten holdes inde. 

Som en ekstra bonus har telefonen funktionen ICE.

Det er en mulighed for at indtaste personlige oplysninger som alder, vægt, sygesikring, kontaktpersoner, blodtype og eventuelle allergier.

Ideen er, at informationerne kan bruges, hvis en ældre person med en Doro PhoneEasy 615 falder om og har brug for akut hjælp. 

Det er naturligvis en smagssag, om man har lyst til at fylde sin telefon med personfølsomme oplysninger, der eventuelt kan misbruges, hvis telefonen tabes eller stjæles.

Men det er selvfølgeligt frivilligt at udfylde ICE-oplysningerne.

Den bedste mobil er...

Der er ingen tvivl om, at både Emporia Essence og Doro PhoneEasy 615 er to glimrende mobiler til seniorer, der gerne vil have en telefon, som er nem at betjene. 

Efter at have testet begge mobiler peger Arne Knudsen på Doro PhoneEasy 615 som den bedste mobil af de to.

Den er godt nok tungere og fylder med end Emporia Essence, men den er meget nem at betjene.

Du klapper bare telefonen op for at tage opkald og lukker låget, når opkaldet er færdigt. 

Samtidig kan den sende og modtage billedbeskeder, og den har en panikknap, som kan bruges i en nødsituation. 

Selv om Doro PhoneEasy 615 vinder denne test, er Emporia Essence ikke noget dårligt valg. Den kan sagtens anbefales, især hvis du gerne vil have en mobil, der ikke vejer ret meget, men som alligevel er nem at betjene.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danoffice IT overtager aarhusianske Edgemo med mere end 100 medarbejdere: Samlet omsætning nærmer sig nu to milliarder kroner
Danoffice IT køber det aarhusianske infrastruktur-selskab Edgemo, der omsætter for mere end 600 millioner kroner.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.