Test: Her er den bedste morfar-mobil

Emporia Essence og Doro PhoneEasy 615 går efter det grå guld. Begge telefoner har store taster og lover nem betjening, men hvilken er den bedste morfar-mobil? Vi har testet - og fået hjælp af en pensionist.

Test: Her er den bedste morfar-mobil

Glem Android og glem iPhone med iOS. Glem farvestrålende og gigantiske touchskærme. Og glem alt om mobile dual core og quad core processorer.

I denne test ser vi på to senior-mobiler med så blodfattige specifikationer, at snobbede mobilnørder vil spørge, om vi ikke har taget fejl af årstallet, og at vi ikke lever i 2002 længere.

Men med Emporia Essence og Doro PhoneEasy 615 er det opkald og sms, som er i fokus - ikke hardcore funktioner og apps.

Telefonerne er målrettet især ældre brugere, som kun vil bruge de basale funktioner og forvirres mindst muligt, når mobilerne skal betjenes.

Pensionist som testperson

For at give mobilerne en fair vurdering har vi allieret os med Arne Knudsen på 65 år, der netop er gået på pension.

Han har tidligere haft en Sony Ericsson K600, der efterhånden var slidt mere ned end Berlinmuren.

Telefonen var han ikke begejstret for, da den havde meget små taster. Og lyden var heller ikke god, fortalte han.

Derfor blev Arne Knudsen glædeligt overrasket, da han fik mulighed for at prøve Emporia Essence og Doro PhoneEasy 615.

På de næste sider gennemgår vi de vigtigste funktioner, og Arne Knudsen kommer med sin umiddelbare vurdering, og vi kårer den bedste morfar-mobil.

Emporia Essence

Emporia begyndte som et østrigsk familieforetagende og har specialiseret sig i skabe mobiltelefoner til den voksende gruppe af ældre over 60 år, der gerne vil kommunikere med familie og venner, men som ikke bryder sig om kompliceret teknologi.
 
Vi har haft fingre i modellen Emporia Essence, der har store, firkantede taster, og på afstand ser den ud til at være skabt i aluminium. 

Lidt af wow-faktoren går dog af, når du tager fat i mobilen, da det sølvgrå design er plastik.

Det er til gengæld med til at holde vægten nede, og Emporia Essence vejer 69 gram. 

Normale smartphones ligger omkring 130 gram. 

Vores testperson Arne Knudsen var også meget tilfreds med vægten, og han opbevarede blandt andet telefonen i brystlommen på sin skjorte flere gange i testperioden, uden at det var generende. 

"Emporia Essence har gode taster, og der er ingen tvivl om, at den er pensionistvenlig. Jeg kan godt lide, at den er nem at låse og åbne," forklarer ham. 

Der er et stort display på fronten, der viser, hvad klokken er. Det er en funktion, som vores testperson sætter pris på:

"Jeg kan faktisk se det uden briller. Det er rart," siger Arne Knudsen. 

Skabelon-sms

Han synes også, at det er forholdsvis nemt at skrive sms-beskeder på mobilen takket være de store taster.

Der er allerede skabelon-sms'er, som kan sendes af sted, hvis han ikke orker at taste selv, eksempelvis: "Ring til mig" eller "Jeg kommer senere". 

Arne Knudsen kunne godt have tænkt sig, at telefonen også kunne modtage billedbeskeder, MMS, så han kunne se fotos af børnebørnene, men det ødelægger ikke hans indtryk af Emporia Essence som en glimrende mobil. 

Han oplevede dog et par gange, at telefonen gik ud. Men det skyldes muligvis batteriet, som ikke var sat ordentligt i.

Doro PhoneEasy 615

Doro PhoneEasy 615 er en klap-telefon, som kan åbnes ved at vippe overdelen op.

Det er også den måde, du tager et opkald på. Når du er færdig med at tale, klapper du telefonen sammen, og opkaldet afsluttes. 

"Mobilen er så simpel at betjene, at du stor set ikke kan gøre noget forkert," fortæller Arne Knudsen, som er meget begejstret for telefonen. 

Vægten er højere end Emporia Essence, og derfor egner den sig ikke til brystlommen, men må i stedet affinde sig med at bo i bukselommen. 

I forhold til Emporia Essence kan Doro PhoneEasy 615 tage fotos med et indbygget 3,2 megapixel kamera.

Det er muligt både at sende og modtage billedbeskeder, MMS. 

"Muligheden for at tage og modtage billeder er smart. Jeg tog et billede af mine børnebørn og fik sat det som baggrundsbillede på telefonen. Det var ikke særligt svært," siger Arne Knudsen. 

Han største kritikpunkt er, at det er alt for nemt at ramme volume-knappen ved en fejl, når telefonen klappes op. 

Nødtast og personlige oplysninger

Doro PhoneEasy 615 er udstyret med en nødtast, som bruges til at kontakte foruddefinerede numre, typisk familiemedlemmer.

Nødtasten aktiveres ved at holde den nede i tre sekunder eller trykke to gange på den i løbet af et sekund.

Herefter vil telefonen ringe op til det første af de foruddefinerede numre, og hvis opkaldet ikke besvares, ringes der automatisk til næste nummer på listen. 

Det er også muligt at få telefonen til at sende nød-sms-beskeder til fastlagte modtagere, når nødtasten holdes inde. 

Som en ekstra bonus har telefonen funktionen ICE.

Det er en mulighed for at indtaste personlige oplysninger som alder, vægt, sygesikring, kontaktpersoner, blodtype og eventuelle allergier.

Ideen er, at informationerne kan bruges, hvis en ældre person med en Doro PhoneEasy 615 falder om og har brug for akut hjælp. 

Det er naturligvis en smagssag, om man har lyst til at fylde sin telefon med personfølsomme oplysninger, der eventuelt kan misbruges, hvis telefonen tabes eller stjæles.

Men det er selvfølgeligt frivilligt at udfylde ICE-oplysningerne.

Den bedste mobil er...

Der er ingen tvivl om, at både Emporia Essence og Doro PhoneEasy 615 er to glimrende mobiler til seniorer, der gerne vil have en telefon, som er nem at betjene. 

Efter at have testet begge mobiler peger Arne Knudsen på Doro PhoneEasy 615 som den bedste mobil af de to.

Den er godt nok tungere og fylder med end Emporia Essence, men den er meget nem at betjene.

Du klapper bare telefonen op for at tage opkald og lukker låget, når opkaldet er færdigt. 

Samtidig kan den sende og modtage billedbeskeder, og den har en panikknap, som kan bruges i en nødsituation. 

Selv om Doro PhoneEasy 615 vinder denne test, er Emporia Essence ikke noget dårligt valg. Den kan sagtens anbefales, især hvis du gerne vil have en mobil, der ikke vejer ret meget, men som alligevel er nem at betjene.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere