Artikel top billede

(Foto: Foto: Ikea)

Test: Så god er Ikeas fladskærm

Ikeas kommende fladskærme er billige - men er de også gode? I samarbejde med vores svenske kolleger har vi testet den nye hjemmebio-løsning, som snart kommer til salg i Danmark.

Test: Så god er Ikeas fladskærm

Da Ikea meddelte, at de ville begynde at sælge komplette hjemmebio-løsninger, var vi mange, der blev temmelig overraskede.

Ikke bare fordi markedet måske er ved at være mættet, men også fordi Ikea jo ikke ligefrem er kendt  som en butik, hvor du køber elektronik.

På den anden side burde Ikea jo med sin enorme afsætningsmulighed kunne skrue en fornuftig løsning sammen.

Vi har fået fat i modellen Uppleva med en 32 tommer skærm, som formentlig kommer til at koste godt 7.000 kroner, og det var en interessant oplevelse, lige fra montering til test af selve hjemmebio-løsningen.

I den pakke, vi har testet, indgår nemlig ud over 32 tommer skærmen også et komplet lydstem med 2.1-lyd i form af en soundbar og trådløs subwoofer samt en Blu-ray-afspiller, som også kan håndtere cd/dvd-skiver og fungere som medieafspiller (med usb-stik og lydindgang).

Monteringen gik ret nemt

Samlingen af Ikea-møbler har i årtier medført frustrationer og formentlig også en del skilsmisser. Men at gøre det i et kontrolleret miljø i vores testlaboratorium skabte dog kun indadrettede aggressioner, som var til at håndtere.

Vi skal ikke stikke noget under stolen: Det tog nogle timer at samle. Men hvad gør det, når man kan spare en hel del kroner i forhold til en færdig løsning.

Selve Uppleva består i vores testudgave af tv-bænken Bestå kombineret med hjemmebio-systemet Uppleva. Du får en komplet løsning med alt, hvad du behøver, inklusive kabler og batterier til fjernbetjeningen. Intet er overladt til tilfældighederne, og du mangler ikke noget.

Tv-bænken er det, som tager længst tid. Det er en ordinær tv-bænk med to delbare rum med i alt fire hylder - eller rettere to ledige hylder, eftersom to af hylderne er optaget af soundbar'en.

Instruktionen var nem at følge, men vi stødte dog på et par mærkværdigheder og irritationsmomenter, hvor man monterer noget og derefter må adskille det igen, fordi der findes forskellige konfigurationer. Det kunne have været gjort mere elegant.

Men vi slap for at ringe til Ikea eller få hjælp fra nogen. Samlearbejdet kan udføres af én person, og netop 32 tommer-skærmen er så tilpas let, at det er ikke nødvendigt at få hjælp.

Billedkvaliteten er godkendt - og sikken lyd

Selve tv'ets udseende er meget enkelt. Det er ikke meget mere end et firkantet tv uden specielle designdetaljer. Derfor er det fint, at listerne rundt om skærmen findes i forskellige materialer og derfor kan tilpasses dine øvrige møbler.

Når det gælder billedkvaliteten i denne type fladskærm, indrømmer vi gerne, at vi har lave forventninger.

Det er trods alt et billigt tv, og de har et helt ok niveau, selv om der er tydelig afstand til de dyrere modeller. Det er der ikke noget mærkeligt i.

Ikeas Uppleva er ingen undtagelse, men vi kan konstatere, at den holder et pænt niveau.

Det største problem har skærmen med sort-niveauet, som ikke kan måle sig med andet end budgetmodeller fra LG og Samsung, men det fungerer helt tilfredsstillende til hverdagsbrug.

Det dårlige sort-niveau gør, at kontrasten i billedet bliver temmelig ringe, men det opleves mest, hvis du mørklægger rummet for at få en seriøs hjemmebio-aften. Men hvis det er hovedformålet, er det nok ikke dette tv, du går efter.

Der er også en betydelig støj i billedet, som ganske enkelt er uroligt. Vel at mærke efter at vi deaktiverede den digitale støj-reducering. Aktiveres funktionen, flimrer billedet i visse situationer, og vi anbefaler derfor at slukke for funktionen.

Farverne er noget blege, men nogenlunde som vi forventer af et tv i denne prisklasse. På plussiden bliver de heller ikke overdrevet i farverige miljøer. Men vi ville godt have haft lidt mere punch i farverne.

Det er lidt det samme med hvidbalancen, og hvide baggrunde har tendens til at trække lidt hen mod det røde, hvilket kan mærkes, hvis du ser godt efter.

Det er simpelt hen ikke et tv for dig, hvis du prioriterer billedkvalitet over pris. Billedkvaliteten er godkendt - men heller ikke mere.

Lydkvaliteten overrasker os

Lyden er en sjovere historie. Foruden en soundbar med integreret Blu-ray-afspiller medfølger der også en trådløs subwoofer (som fungerer uden at skulle synkroniseres). Lyden er rigtig god til prisen, og stereobilledet er fint.

Vi er faktisk rigtig imponerede over, hvad lyddelen kan håndtere. Der er god bund i bassen, og det er en nydelse at lytte til musik og se film.

Da Blu-ray-afspilleren også kan klare cd-skiver, er det en god måde at slippe af med en cd-afspiller på.

Smart-tv kunne være smartere

Det er lidt unikt for et tv i denne klasse, at det er et såkaldt smart-tv. Det indebærer, at du kan slutte den til internettet og se YouTube, tjekke Facebook, Twitter og en del andre tjenester.

Ikeas platform kommer fra Netsrange, som også leverer til blandt andet Sharp- og Loewe-tv. YouTube fungerer udmærket, og det er enkelt at søge efter film, og du kan også nemt logge ind på din egen konto - du får et unikt link på skærmen, som du skriver i din browser, så du senere kan slippe for at skrive password.

Twitter og Facebook består af enkle app's, hvor det er temmelig bøvlet at skrive tekst, fordi du bruger et tastatur på skærmen, som du styrer med pileknapperne. Det tager tid og er usmidigt.

Det meste er webbaserede tjenester som vejr- og sports-sites samt en del enkle spil. Her møder vi en grænseflade, som er enkel og overskuelig, men utroligt langsommelig.

Det er tidskrævende og bøvlet at skrive adresser ind i den indbyggede browser, men det spiller ikke så stor rolle, for surf-oplevelsen er katastrofal. Du kan i princippet ikke surfe fra tv'et.

Der mangler Flash, og styringen af browseren er i praksis umulig. Der findes ikke "premium"-tjenester til at leje film, så du skal klare dig med de ganske basale indbyggede tjenester. Ikea meddeler, at der heller ikke er nogle premium-tjenester på vej til Uppleva.

Du kan gå på nettet ved hjælp af et almindeligt netværkskabel eller købe en trådløs usb-dongle. Tv'et har DLNA, men funktionen er som udgangspunkt slået fra. Den findes under Menu, Setup, Network, Applications og gemmer sig så under navnet See & Share. Ikke helt nemt at finde uden vejledning.

En god funktion, som mange vil sætte pris på, er muligheden for at tilslutte en usb-nøgle eller -harddisk og bruge den som optager. Du kan helt enkelt optage dine tv-programmer og serier direkte på usb-nøglen og se dem senere.

Mediedelen er klart godkendt, og du kan tilslutte en usb-nøgle med mediefiler enten direkte til usb-porten på tv'et eller måske snarere til Blu-ray-afspillerens front, så du får lyden fra lydsystemet i stedet for fra tv'ets indbyggede højttalere.

Den spiller gladelig de filer, vi tester, deriblandt højtopløselige mkv-filer og almindelige mp4-filer, inklusive almindelige undertekster. Men der findes et stort problem: Brugergrænsefladen.

Pinligt dårlig brugergrænseflade

Brugergrænsefladen er under al kritik og lider af utroligt mange dumheder. Blandt andet kan du ikke spole på en naturlig måde i medieafspilleren, men er nødt til at gå ind i en undermenu og vælge søgning, hvorefter videoen spoler frem, og så skal du trykke på pause og bagefter play for at spille videre.

Den kan heller ikke huske, hvor langt du nåede i filmen, så du er nødt til at starte forfra hver gang. Du kan dog vælge at trykke på knappen "Search" under afspilningen og indtaste, hvor lang tid ind i filmen du vil, men det er omstændeligt og besværligt.

Menusystemet er også gennemgående under al kritik. Menuknappen fungerer i visse tilfælde - og ikke i andre. Nogle gange forlader du menuen ved at trykke på menuknappen igen, andre gange skal du trykke på exit-knappen.

Nogle gange opfører tilbage-knappen sig ikke, som vi havde regnet med, og nogle gange gør den. Nogle gange skal man trykke på "Option" og ikke menu.

Eftersom du altid på fjernbetjeningen er nødt til at vælge, om du vil styre tv'et eller Blu-ray-afspilleren, bliver du hurtigt træt af trykkeriet.

Et eksempel: Hvis du er inde i tv-menuen og gerne vil skifte over til medieafspilleren og afspille noget fra usb-harddisken, kan du ikke bare proppe usb-disken i og derefter vælge Blu-ray-afspilleren på fjernbetjeningen og derefter mediecenter-knappen.

I stedet skal du først aktivere menuen ved at trykke på  menu-knappen på tv'et, vælge Blu-ray-enheden og derefter trykke på mediespiller-knappen. Ellers ligger tv'ets menu hen over hele billedet.

Opdager du så, at tv'et afspiller lyden fra mediespilleren samtidig med lydsystemet, bare lidt forskudt, er du nødt til at trykke på tv-knappen igen, skrue ned for lyden og derefter trykke på Blu-ray-knappen, hvis du vil kunne styre filmen eller kontrollere lyden på lydsystemet.

Når vi her på redaktionen skal anstrenge os for at forstå, hvordan vi skal betjene systemet, er det næppe sandsynligt, at mindre teknisk begavede får nemt ved at håndtere det. Det er ganske enkelt en vanvittigt dårlig brugergrænseflade. Oversættelserne er også dårlige i menuerne.

Ikea bliver nødt til at sørge for, at producenten TCL med en software-opdatering over nettet retter problemerne, men eftersom langtfra alle slutter tv'et til nettet, kan vi godt gå ud fra, at mange kommer til at sidde med en elendig brugergrænseflade.

Fjernbetjeningen er dog meget enkel og tydelig - men temmelig plastic- og legetøjsagtig. Men det spiller ikke den store rolle, for i 86 procent af tilfældene bliver du nødt til at famle dig frem og bande over, at du trykkede på den forkerte knap.

Konklusion

Det her er et virkelig interessant koncept. Det er en billig løsning for et komplet hjemmebio-system, som rummer det hele.

Hvor du får et tv med (begrænsede) internettjenester og en medieafspiller. Hvor billedkvaliteten er godkendt, men middelmådig, og lydsystemet er rigtig godt.

Møblet er stilrent og passer godt ind i et typisk Ikea-hjem og er på ingen måde grimt.

Du behøver på ingen måde skamme dig over systemet. Det eneste, du skal skamme dig over, er, når dine venner forsøger at håndtere tv'ets mere avancerede dele.

Men så længe de bare vil tilslutte en usb-nøgle med musik eller se tv, går det fint. Men der er stor forskel på, hvordan vi oplever møblet og lydsystemet sammenlignet med selve tv'et.

Tv'et i sig selv er ikke prisen værd og rent ud sagt dårligt, når man til samme pris kan få et bedre 42 tommer tv.

Vi tror, at konceptet bliver bedre med et andet tv, men den fine integration i møblet med lydsystemet tiltaler os meget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere