Test: Bokse giver bedre Wi-Fi og internet i stikkontakten

Linksys PLWK400 udnytter dine eksisterende stikkontakter til at skubbe internetforbindelsen rundt i dit hus, og desuden forbedrer de to bokse dit nuværende trådløse netværk. Men er der nogen ulemper? Vi har testet.

Test: Bokse giver bedre Wi-Fi og internet i stikkontakten

Anmeldelse: PLWK400 er seneste produkt fra netværksproducenten Linksys, og det minder umiddelbart om andre såkaldte Powerline-enheder.

De er kendt for at sende internet rundt via eksisterende stikkontakterne i dit hjem.

I princippet er det ganske enkelt: Powerline-sættet består af to små bokse, en sender og en modtager.

Sender-boksen forbindes til din router og sættes i nærmeste stikkontakt.

Den anden boks, modtageren, sættes i en stikkontakt et andet valgfrit sted i huset, eksempelvis i stuen, og du kan nu koble din Xbox, PlayStation eller tv til nettet via kabel.

Det lyder måske som hokus pokus at sende internet rundt via stikkontakterne, men denne teknologi har faktisk været her længe, og det er flere år siden, at vi testede en løsning fra D-Link.

I dag findes der flere producenter af Powerline-produkter, som ud over D-Link og Linksys tæller blandt andre Belkin, Zyxel samt Netgear.

Men Linksys PLWK400 skiller sig alligevel ud, og det skyldes, at bokssættet - ud over at sende internet rundt i hjemmet via stikkontakterne - kan forbedre et eksisterende trådløst netværk, hvis signalet er svagt.

Det fungerer på samme måde som et andet Linksys-produkt, RE1000, som vi tidligere har testet.

Rækkevidden og signalstyrken forbedres ganske enkelt, hvis du placerer modtager-boksen fra Linksys et sted i din husstand, hvor der er svag Wi-Fi-dækning.

Markante forbedringer

Vi har testet Linksys PLWK400 og er ret godt tilfreds med, hvad boksene kan levere af hastighed. 

Vi testede blandt andet bokssættet i et 250 kvadratmeter stort hus med stue og første sal. 

Vi forbandt PLWK400, der også går under tilnavnet Powerline AV Wireless Extender Kit, til husets trådløse router, der også er fra Linksys. 

Det er dog ikke nødvendigt at have en router fra Linksys for at få PLWK400 til at virke. 

Opsætningen er simpel plug'n'play, og det kræver ikke nogen doktorgrad i it-videnskab at sætte op. 

I ejendommen, hvor vi testede, er routeren placeret i stueetagen i et kontor, som ligger i husets nordvestlige hjørne. 

Denne placering betyder, at der er nogenlunde trådløs internetforbindelse på 1. sal direkte over kontoret, men ringe forbindelse i stueetagens sydøstlige hjørne - og stort set igen forbindelse på 1. sal mod sydøst.

Normalt er den trådløse downloadhastighed cirka 15.500 kbit/s, hvis man befinder sig i kontoret. Men bevæger man sig væk, bliver signalet markant ringere.

Elendigt trådløst netværk

Hvis man bliver i stueplan og bevæger sig længst mulig væk, falder downloadhastigheden til cirka 3.270 kbit/s, mens den er helt gal, hvis man går op på første sal. 

Her falder downloadhastigheden til sølle 684 kbit/s, og det føles uhyggelig langsomt, hvis der skal surfes på nettet med en bærbar computer eller mobil. 

Efter at have sat PLWK400's sender-boks i en stikkontakt i kontoret og modtagerboksen i et område af huset med svag dækning, skete der en markant forbedring af det trådløse netværk. 

Længst væk fra kontoret i stueetagen blev downloadhastigheden tredoblet til 9.834 kbit/s, mens der på første sal nu var acceptable 2.323 kbit/s downloadhastighed. 

Endnu bedre med kabel

Da vi valgte at koble en bærbar til PLWK400 med kabel, gav det endnu bedre resultater. 

Igen testede vi i stueetagen længst væk fra kontoret, hvor routeren var placeret. 

Nu var downloadhastigheden imponerende 15.200 kbit/s.

Det var altså stort set samme hastighed, som hvis vi havde computeren direkte forbundet til routeren, så turen gennem husets elledninger bød ikke på den store reduktion. 

I hvert fald ikke før vi bevægede os op på førstesalen og længst væk fra kontoret i stueetagen, hvor routeren er placeret....

Den rette løsning for dig

Nu fik vi via kabel en downloadhastighed på 4.921 kbit/s.

Det er en virkelig fin forbedring i forhold til den trådløse forbindelse på 684 kbit/s, som vi havde, før PLWK400 blev sat op. 

Nu var det intet problem at streame film og bruge Skype uden host, hak og irriterende udfald. 

Under testen forholdt uploadhastigheden sig stort set uændret omkring 860 kbit/s, uanset om PLWK400 var aktiveret eller ej.

Det er altså på downloadhastigheden, hvor der er en reel hastighedsforbedring at spore. 

Har du virkelig brug for denne løsning?

Selv om vi egentlig er godt tilfreds med det resultat, som PLWK400 leverer, er der nogle ting, som skal overvejes, inden du investerer i boksen. 

Der er kun plads til ét kabel i modtager-boksen, og det vil sige, at du ikke kan få to produkter på nettet via kabel, eksempelvis både dit tv og en Xbox. 

Powerline-boksene fra Linksys kan desuden kun overføre data med op til 200 Mbps, mens nogle konkurrenter lover op til 500 Mbps (dog uden mulighed for at forbedre det trådløse netværk). 

Hvis du kun bruger internettet og ikke har en bredbåndsforbindelse på 30 Mbit eller mere, har det formentlig ikke nogen betydning, men hvis du flytter filer mellem flere computere i husstanden eller eksempelvis fra en netværksharddisk (NAS), har det en betydning, at overførselshastigheden er høj og så hurtig som mulig. 

Ligesom med bredbånd er angivelsen "op til", og den er derfor noget teoretisk. Det er derfor svært at sige, om du reelt har mere glæde af 500 Mbps end 200 Mbps. 

En anden ulempe ved PLWK400 er, at sender- og modtager-boksen fylder meget i stikkontakten.

Hvis du har en dobbelt stikkontakt, blokerer hver boks begge kontakter. Det er noget rod. Samtidig skal boksene sidde direkte i stikkontakten og ikke i en forlængerledning, der kan gemmes af vejen. 

Det er ikke altid et kønt syn at have modtagerboksen siddende i en synlig stikkontakt i eksempelvis stuen, da den er noget kluntet, og lysende dioder blinker på fronten. 

Hvis du i øvrigt kun skal forbedre dit trådløse netværk og ikke går så højt op i at få en kablet løsning, kan det desuden anbefales at kigge nærmere på Linksys RE1000, som vi tidligere har testet. Den koster omkring 500 kroner. 

Der er også udtræk til kabel, men hastigheden er ikke så høj, som hvis du bruger PLWK400, der i skrivende stund koster omkring 900 kroner. 

Alt i alt er PLWK400 er ganske udmærket produkt, som er nemt at sætte op. Spørgsmålet er, om du har brug for både at forbedre det trådløse netværk og få internet gennem stikkontakterne. Hvis du har brug for begge dele, er LinksysPLWK400 det rette valg.

Men der er penge at spare ved at vælge produkter, der udelukkende leverer internettet via stikkontakten, eller som Linksys RE1000 er sat i verden for primært at forbedre det tråløse netværk.

Linksys PLWK400 ender på karakteren fire ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere