Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Test: Flot HP-bærbar er klassens tykke dreng

HP vil også være med på ultrabook-bølgen, og med sin Folio 13 surfer pc-producenten med en af de tungeste maskiner. Til gengæld er design og konstruktion i top.

Test: Flot HP-bærbar er klassens tykke dreng

Anmeldelse: HP Folio 13 er den amerikanske pc-producents bud på en ultrabook, selv om computeren egentlig er for buttet til at få denne officielle betegnelse.

Normalt er det kun bærbare computere, der vejer mellem 1,1 og 1,4 kilo, som er "rigtige" ultrabooks i 13-tommerklassen, mens HP Folio har spist lidt for megen aluminium samt plastik og er endt på 1,49 kilo.

Dermed er den bestemt ikke i fjervægtsklassen som eksempelvis Toshiba Z830 med en vægt på sølle 1,1 kilo.

HP Folio minder trods sin vægt rigtig meget om konkurrenterne.

Harddisken er en SSD med 128 gigabyte hukommelse, skærmen er 13,3 tommer med en opløsning på 1366 gange 768 pixel, og der er blevet plads til fire gigabyte ram.

Det er nærmest standarduniformen på de ultrabooks, som vi har testet det seneste halve år.

Computeren er desuden udstyret med en Intel Core i5-processor, og da vi kørte benchmarkprogrammet PC Mark Vantage, endte Folio 13 med en score på 8.892 point.

Dermed placerer den sig ydelsesmæssigt langt fremme i feltet, men den må se sig overgået af blandt andre Asus UX31 og Samsung 53OU3B-A02.

Har udseende med sig
Designmæssigt er HP Folio 13 udstyret med et alu-look, der minder om den stil, som Acer også kører.

Både låg og håndledsstøtter er sølvfarvede, men kontruktionen føles dog ikke så plastikagtig som eksempelvis Acer Aspire S3.

Det skyldes blandt andet robustheden, og skærmen vipper eksempelvis ikke, når den foldes op, som vi har set på andre ultrabooks.

Men trods sit pæne ydre har Asus UX31 og MacBook Air mere gennemførte alu-stile, der omfatter hele maskinen.

Folio 13 har eksempelvis en sort plastikbund, og der er også en sort plastikramme omkring skærmen. Tastaturet er også holdt i sort.

Selv om HP's maskine er tykkere end sine konkurrenter, er der kun blevet plads til to USB-porte. Til gengæld har Folio 13 en HDMI-port i normal størrelse, en Ethernet-port og SD-kortlæser.

Udmærket tastatur

Tastaturet har, som moden dikterer, godt med luft mellem tasterne.

Der er god plads, og det er nemt at skrive på uden de store slåfejl.

Hele tastaturet flekser dog en smule, hvis der trykkes blot en smule hårdt.

Det går ikke ud over skriverytmen, medmindre du virkelig tæsker dig igennem et dokument i Word eller en lang mail.

Generelt er tasterne bløde og rare at røre ved, og lyden fra tasterne er afdæmpet.

Det er god plads til håndled og håndflader, og touchpad'en er ikke den agressive type, som alt for let aktiveres. Det er ellers et velkendt problem på bærbare computere. Touchpad'en er i øvrigt en pæn størrelse og fungerer glimrende.

Blæseren larmer

Når computeren får en smule sved på harddisken, sparker blæseren ind, og den er ikke særlig diskret. 

Hvis du er på et kontor med lidt larm, vil du formentlig ikke bemærke det.

Men sidder du alene i stuen uden tændt tv, vil du med garanti høre suset fra blæseren, der spytter luft ud på bagsiden og bunden af computeren.

Og blæseren er ikke det eneste punkt, som man kan irriteres over med HP Folio 13. 

Ligesom med Samsung 53OU3B-A02 er computeren fyldt op med al for megen crapware.

Tre bjælker i Internet Explorer er fra fødslen fyldt med mere eller mindre ubrugelige links og programmer, og Folio 13 kommer med store pop-op-skilte, hvor du tilbydes opgraderinger af serviceaftalen med HP og indkøb af antivirusprogram fra Norton.

Det giver uden tvivl HP ekstra kroner i kassen, men det er voldsomt anmasende, indtil du får deaktiveret pop-upvinduerne og fjernet alle pre-installerede HP-programmer, du ikke har brug for.

Suk, det er lidt for smart-i-en-fart til vores smag. 

Halvfesen skærm

Ligesom med mange af Folios konkurrerenter er det svært at blive så imponeret af skærmkvaliteten, at underkæben kløver tastaturet.

Farverne er noget udvaskede, og du skal skrue godt op for lysstyrken, da skærmen ellers virker meget mørk. 

Igen, det er ikke kun Folio 13, som tumler med de problemer.

Skærmopløsningen på 1366 gange 768 pixel er standard på rigtig mange ultrabooks, men vi så gerne, at flere producenter lod sig inspirere af Asus og gav deres 13-tommer modeller mulighed for en opløsning på 1600 gange 900 pixel.

Klassens tykke dreng

HP har med Folio 13 skabt en bærbar med en pæn indpakning, der gerne vil være en ultrabook ligesom alle de andre, selv om den er klassens tykke dreng.

Den kompenserer for sin vægt på 1,49 kilo med sit strømlinede design og solide konstruktion.

Maskinen føles ganske enkelt som kram, der kan overleve længere end mange konkurrenter med tynde skærme, der nærmest vipper i en brise. 

Til gengæld er Folio 13 udstyret med en blæser, der larmer en del, og computeren er fyldt godt op med crapware.

Det er dog uden tvivl en ganske udmærket maskine - især når prisen på 7.000 kroner tages i betragtning - men der er også klart plads til forbedringer. 

Vi ender på karakteren fire ud af seks.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.