Test: Flot HP-bærbar er klassens tykke dreng

HP vil også være med på ultrabook-bølgen, og med sin Folio 13 surfer pc-producenten med en af de tungeste maskiner. Til gengæld er design og konstruktion i top.

Test: Flot HP-bærbar er klassens tykke dreng

Anmeldelse: HP Folio 13 er den amerikanske pc-producents bud på en ultrabook, selv om computeren egentlig er for buttet til at få denne officielle betegnelse.

Normalt er det kun bærbare computere, der vejer mellem 1,1 og 1,4 kilo, som er "rigtige" ultrabooks i 13-tommerklassen, mens HP Folio har spist lidt for megen aluminium samt plastik og er endt på 1,49 kilo.

Dermed er den bestemt ikke i fjervægtsklassen som eksempelvis Toshiba Z830 med en vægt på sølle 1,1 kilo.

HP Folio minder trods sin vægt rigtig meget om konkurrenterne.

Harddisken er en SSD med 128 gigabyte hukommelse, skærmen er 13,3 tommer med en opløsning på 1366 gange 768 pixel, og der er blevet plads til fire gigabyte ram.

Det er nærmest standarduniformen på de ultrabooks, som vi har testet det seneste halve år.

Computeren er desuden udstyret med en Intel Core i5-processor, og da vi kørte benchmarkprogrammet PC Mark Vantage, endte Folio 13 med en score på 8.892 point.

Dermed placerer den sig ydelsesmæssigt langt fremme i feltet, men den må se sig overgået af blandt andre Asus UX31 og Samsung 53OU3B-A02.

Har udseende med sig
Designmæssigt er HP Folio 13 udstyret med et alu-look, der minder om den stil, som Acer også kører.

Både låg og håndledsstøtter er sølvfarvede, men kontruktionen føles dog ikke så plastikagtig som eksempelvis Acer Aspire S3.

Det skyldes blandt andet robustheden, og skærmen vipper eksempelvis ikke, når den foldes op, som vi har set på andre ultrabooks.

Men trods sit pæne ydre har Asus UX31 og MacBook Air mere gennemførte alu-stile, der omfatter hele maskinen.

Folio 13 har eksempelvis en sort plastikbund, og der er også en sort plastikramme omkring skærmen. Tastaturet er også holdt i sort.

Selv om HP's maskine er tykkere end sine konkurrenter, er der kun blevet plads til to USB-porte. Til gengæld har Folio 13 en HDMI-port i normal størrelse, en Ethernet-port og SD-kortlæser.

Udmærket tastatur

Tastaturet har, som moden dikterer, godt med luft mellem tasterne.

Der er god plads, og det er nemt at skrive på uden de store slåfejl.

Hele tastaturet flekser dog en smule, hvis der trykkes blot en smule hårdt.

Det går ikke ud over skriverytmen, medmindre du virkelig tæsker dig igennem et dokument i Word eller en lang mail.

Generelt er tasterne bløde og rare at røre ved, og lyden fra tasterne er afdæmpet.

Det er god plads til håndled og håndflader, og touchpad'en er ikke den agressive type, som alt for let aktiveres. Det er ellers et velkendt problem på bærbare computere. Touchpad'en er i øvrigt en pæn størrelse og fungerer glimrende.

Blæseren larmer

Når computeren får en smule sved på harddisken, sparker blæseren ind, og den er ikke særlig diskret. 

Hvis du er på et kontor med lidt larm, vil du formentlig ikke bemærke det.

Men sidder du alene i stuen uden tændt tv, vil du med garanti høre suset fra blæseren, der spytter luft ud på bagsiden og bunden af computeren.

Og blæseren er ikke det eneste punkt, som man kan irriteres over med HP Folio 13. 

Ligesom med Samsung 53OU3B-A02 er computeren fyldt op med al for megen crapware.

Tre bjælker i Internet Explorer er fra fødslen fyldt med mere eller mindre ubrugelige links og programmer, og Folio 13 kommer med store pop-op-skilte, hvor du tilbydes opgraderinger af serviceaftalen med HP og indkøb af antivirusprogram fra Norton.

Det giver uden tvivl HP ekstra kroner i kassen, men det er voldsomt anmasende, indtil du får deaktiveret pop-upvinduerne og fjernet alle pre-installerede HP-programmer, du ikke har brug for.

Suk, det er lidt for smart-i-en-fart til vores smag. 

Halvfesen skærm

Ligesom med mange af Folios konkurrerenter er det svært at blive så imponeret af skærmkvaliteten, at underkæben kløver tastaturet.

Farverne er noget udvaskede, og du skal skrue godt op for lysstyrken, da skærmen ellers virker meget mørk. 

Igen, det er ikke kun Folio 13, som tumler med de problemer.

Skærmopløsningen på 1366 gange 768 pixel er standard på rigtig mange ultrabooks, men vi så gerne, at flere producenter lod sig inspirere af Asus og gav deres 13-tommer modeller mulighed for en opløsning på 1600 gange 900 pixel.

Klassens tykke dreng

HP har med Folio 13 skabt en bærbar med en pæn indpakning, der gerne vil være en ultrabook ligesom alle de andre, selv om den er klassens tykke dreng.

Den kompenserer for sin vægt på 1,49 kilo med sit strømlinede design og solide konstruktion.

Maskinen føles ganske enkelt som kram, der kan overleve længere end mange konkurrenter med tynde skærme, der nærmest vipper i en brise. 

Til gengæld er Folio 13 udstyret med en blæser, der larmer en del, og computeren er fyldt godt op med crapware.

Det er dog uden tvivl en ganske udmærket maskine - især når prisen på 7.000 kroner tages i betragtning - men der er også klart plads til forbedringer. 

Vi ender på karakteren fire ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere