Drop naboen, skriv under online

Har du lagt lån om eller købt bolig, har du også stiftet bekendtskab med både endeløse stakke af papir og kravet om vitterlighedsvidner. Nu afliver en stor dansk bank både papirvældet og de utallige krav om underskrifter.

Har du handlet hus eller lejlighed eller fornyet lån, kender du besværet med de endeløse papirbunker, som hurtigt hober sig op.

Og når du først har stavet dig igennem alt det med småt, venter den sædvanlige tur over til naboen med papirbunken for at få vitterlighedsvidnerne til at skrive under på, at du er dig, og at det er din underskrift, der pryder papiret.

Derefter er det bare at håbe, at du har husket at underskrive samtlige 32 steder, hvor bankrådgiveren har sat hjælpsomme kryds, og så afsted til postkassen med, hvad der i sidetal kunne minde om manuskriptet på en (særdeles søvndyssende) novellesamling.

Men den tur regner Danske Bank nu med at spare en hel del af deres kunder for fremover.

For i stedet for at bankens bankrådgivere tidligere printede og postede omkring 150 siders dokumenter ved et boligkøb, kan forløbet nu ske digitalt via netbank. Også i frokostpausen, som ifølge Danske Bank er netbankens travleste tid på dagen.

Ifølge Business Analyst Flemming B. Jepsen fra Danske Banks Real Estate Finance-afdeling er det nu over 80 procent af alle boligsager, der bliver klaret online. Det er kronen på op imod to års udvikling internt i banken.

Papirer skal stadig læses

Men selv om Danske Banks egne analyser viser, at kunder med en ren digital sagsbehandling oplever forløbet som mere overskueligt, slipper du ikke for at forholde dig til de mange bankpapirer. For som ved installeringen af mange softwareprogrammer skal du efter modtagelsen af de relevante dokumenter i din netbank også åbne dem, før systemet lader dig underskrive dem digitalt.

Som Business Analyst Flemming B. Jepsen udtrykker det, så er det et juridisk krav, at man åbner PDF'en med oplysningerne og markerer, at de er læst. Men systemet tjekker ikke, om du nu også har læst og forstået samtlige sider, før du får lov til at skrive under.  

Til gengæld skulle der maksimalt gå mellem 5 og 15 minutter, hvorefter dit underskrevne dokument er registreret i banken. Samtidig fungerer netbanken som arkiv, som bliver ved med at være der, så længe man har et kundeforhold.

Her kan du skrive under online

Muligheden for at kommunikere rent digitalt og undgå de tidskrævende vitterlighedsvidner gælder indtil videre ved omlægning af lån, nyoprettelse af kunder, oprettelse af pensioner og ved tillægsbelåning, hvis din friværdi har overlevet finanskrisen.

Har du til gengæld et andelslån, som ikke er omfattet af realkredit-ordningen, må du fortsat døje med vitterlighedsvidner. Det samme gælder foreninger, hvor hver forening ofte har sine egne regler for, hvem der må skrive under, samt virksomheder hvor retten til at skrive under for virksomheden heller ikke altid er så nem at klarlægge.

Er du ikke helt tryg ved PDF'er og netbankens velsignelser, skulle der fortsat være mulighed for at vælge den gode gammeldags papirvej. Og så har man også en undskyldning for at besøge naboen med en stak dokumenter og en kuglepen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere