Test: HTC One X er en fantastisk mobil

HTC leverer et gennemført comeback med One X, der er en Android-telefon med toptunede funktioner og en supersprød skærm. Der er dog også plads til forbedring.

Test: HTC One X er en fantastisk mobil

Anmeldelse: HTC One X er den nyeste topmodel fra den taiwanske mobilproducent, der det seneste år har haft det svært.

Modeller som HTC Incredible S og HTC Sensation var skuffende i forhold til konkurrenterne, og især Samsung gav HTC et håndkant slag i struben med konge-mobilen Galaxy S II.

Det demonstrerede et magtskifte og sendte HTC ned fra Android-tronen, hvor den taiwanske producent ellers havde siddet sikkert og længe.

Netop derfor har One X været ventet med stor spænding, for hvor godt kan HTC svare tilbage nu i rollen som underdog?

Lad os bare afsløre, at HTC har taget sig gevaldigt sammen og leverer et gennemført comeback med en helstøbt mobil.

One X er udstyret med en 4,7 tommer skærm, og opløsningen er 1280 x 720 pixel - og tak for det, HTC.

Tidligere 4,7 tommer-modeller fra den taiwanske producent har haft markant lavere opløsning, og det har ærlig talt været lidt fjollet, da ikoner og menuer kom til at se meget overdimensionerede ud.

Det er fint, hvis man er svagtseende, men ellers har det ikke ligefrem været noget kønt syn.

HD-opløsningen matcher den store skærm langt bedre, og HTC har sørget for at forkæle vore øjne.

Skærmen er baseret på Super LCD 2, og i forhold den tidligere generation af denne skærmteknologi er der sket en voldsom fremgang.

Farverne står klart og flot - det er ganske enkelt en fornøjelse at se på.

4,7 tommer er meget, og denne størrelse telefon er bestemt ikke for hvem som helst. Det kræver nemlig en massiv pote og en akrobatisk tommelfinger, hvis mobilen skal betjenes med én hånd.

Selv om skærmen er stor, virker telefonen ikke bombastisk. Det skyldes, at den blot er 8,9 millimeter tyk. Samtidig er vægten holdt nede på 130 gram, og det er bestemt godkendt.

Ændringer under overfladen

HTC har valgt at udstyre One X med en fast bagside, der ikke kan tages af.

Der er derfor ingen adgang til batteri eller mulighed for at udvide hukommelsen. Samtidig kan du ikke benytte et almindeligt simkort, men skal have fingre i et micro-sim eller skære dit nuværende kort til.

Det er ikke kun HTC, som går mod en iPhone-ificering. Også andre mobilproducenter som LG og Sony er ved at følge trop, og vi kan på Android-platformen den kommende tid forvente mange flere telefoner med micro-simkort, fast hukommelse og batterier, der ikke kan fjernes.

Der er i alt 32 gigabyte hukommelse i One X, og hvis det ikke er nok, har HTC et samarbejde med webtjenesten Dropbox, der giver adgang til et 25 gigabyte onlinelager i to år.

Dropbox er fornuftigt integreret i telefonen, så det er nemt at smide fotos, video og andre filer ind på onlinetjenesten manuelt. Det er også muligt at automatisere processen, så mobilen selv sørger for at lægge nyt indhold op. Det er en fin backup løsning.

Mobilkamera skyder som en AK47

HTC One er udstyret med den aktuelt nyeste version af Android kaldet Ice Cream Sandwich eller blot 4.0.

Her er en række forbedringer i forhold til de tidligere udgaver af Googles mobile styresystem, blandt andet er fotosoftwaren forbedret.

Det har HTC fyldt udbytte af, da mobilproducenten har smidt et rigtig godt kamera i One X.

Objektivet er lysstærkt, og det vil sige, at det kan tage brugbare fotos, selv hvis lyset ikke er helt ideelt.

HTC mener selv, at mobilen fint kan erstatte kompaktkameraet, men det er lidt for meget salgsgas til vores smag. 

For der er ganske meget støj i billederne, hvis der køres med auto ISO, og når ens fotos kommer op i stort format, er de ikke altid lige kønne.

Men som et mobilkamera er det ganske fornuftigt, og især hastigheden er i top. 

Fang det rette øjeblik

Det er muligt at skyde billedserier i et tempo, der vil gøre en AK47 misundelig.

Det er en funktion, som vi er stærkt begejstrede for, og den minder om Best Pic-muligheden i de gamle Sony Ericsson-telefoner.

Med One X kan du, når du har skudt en hurtig billedserie, vælge det foto ud, som du synes blev bedst, og derefter sletter telefonen de andre.

Det er meget praktisk, hvis du vil tage billeder af børn i bevægelse eller dyr, der ikke gider stille op til fotografering.

I forhold til andre mobilkameraer har du derfor med den hurtigskydende HTC One X virkelig god mulighed for at ramme det helt rigtige øjeblik, hvor motivet står skarpt. 

I fotomenuen på HTC's nye telefon findes desuden en række farvefiltre, der kan give dine billeder et retroudseende, og det er muligt at tilføje effekten på skærmen, før du tager billedet.

Ganske fikst, da du dermed har større indflydelse på, hvordan billede og farveeffekt smelter sammen.

Mangler fysisk fotoknap

Desværre har HTC One X ikke nogen dedikeret fotoknap på siden, og derfor foregår al kamerabetjening på skærmen. Det er noget bøvlet og langt fra optimalt.

Den store telefon kræver, at du bruger begge hænder til betjening, men det er ikke særlig intuitivt at pege på skærmen for at tage billeder, og ens pølsefingre kommer nemt til at dække det motiv, man gerne vil tage et foto af. 

Det er superærgerligt, at HTC ikke har fundet plads til en ordentlig fotoknap. Sony har med Xperia S demonstreret, at det sagtens kan lade sig gøre på en Android-model, og det ville have løftet HTC One X's ellers fornuftige fotodel markant. 

Ud over fotos i en opløsning på otte megapixel kan HTC One X skyde video i full HD (1920 gange 1080 pixel).

Det virker dog ikke helt så godt som fotodelen, og der kommer meget nemt rystelser i de levende billeder, der samtidig alt for let bliver grynede. 

Både når der tages fotos og video i længere tid bliver bagsiden på mobilen i øvrigt uhyggelig varm.

Det er næsten lige til at brænde sig på. Det kræver naturligvis motorkraft at skyde HD-video og lange billedserier, men det føles noget mærkeligt at stikke den glohede telefon ned i bukselommen.

HTC er tilbage på toppen

One X bærer tydeligt præg af at være et produkt fra HTC.

Det skyldes ikke mindst HTC Sense, som er den taiwanske mobilproducents fortolkning af Android.

Derfor ligner telefonen i sin menuopbygning og grafiske design umiddelbart sine forgængere, men der er kommet ændringer til. 

HTC har formentlig indset, at udbygningen af Sense havde taget overhånd, og derfor er det en mere simplificeret udgave, som optræder på den nye topmodel.

Der er stadig massevis af funktioner, men overordnet set er det lidt nemmere at komme i gang med telefonen - især for HTC-nybegyndere. 

Browseren i mobilen er hurtig, selv når der skal hentes eksempelvis hele og billedtunge websider ind fra eb.dk, pol.dk eller tv2.dk.

Vi oplevede dog en lille håndfuld gange i løbet af testperioden, at browseren lukkede uden advarsel. En enkelt gang fik vi dog en fejlmeddelelse.

Det er ikke vanvittig kritisk og lige så problematisk, som vi så på Samsung Galaxy Nexus, der var den første mobil med Android 4.0. 

Men browseren er helt klart et sted, som HTC (og Google) gerne må forbedre. 

Med på beatet

HTC One X er udstyret med Beats Audio, der blandt andet er udviklet af gangsterrapperen Dr. Dre. Kort sagt sørger Beats Audio for at forbedre lydoplevelsen ved at vride ekstra saft og kraft ud af musikken.

Det kunne umiddelbart minde om samme finte, som Creative tidligere har brugt i sine X-Fi-produkter. 

Det er muligt at slå Beats til og fra på mobilen, så det er muligt at høre, hvor markant musikoplevelsen forbedres. 

På nogle af HTC's tidligere telefoner virkede Beats Audio udelukkende med musikfiler, som var gemt på telefonen, men med One X gælder det også streaming.

Dermed kan du få en forbedret lydoplevelse, når du lytter til musik fra Spotify eller WiMP. 

Det er ikke sådan, at Beats Audio revolutionerer mobilmusikken, men feinschmeckere vil helt klart sætte pris på den bedre lyd, der helt klart er et stort plus ved denne telefon. 

Muskler i maskinrummet

Som en af de første mobiler herhjemme er HTC One X udstyret med en quadcore processor, der giver telefonen massevis af muskler. 

De kommer for alvor til sin ret under afspilning af HD-film eller i spil, der er bygget til de kraftige mobile processorer.

Vi prøvede blandt andet ShadowGun på telefonen, og det voldsomt krævende spil blev afviklet uden problemer.

Det er optimeret til den Nvidia Tegra 3-processor, der sidder i maskinrummet på HTC One X. Det er i øvrigt samme processor, der er i tablet-pc'en Asus Eee Pad Transformer Prime og i LG's kommende telefon Optimus 4X HD

Mens de mobile hestekræfter naturligvis er rare at have, er der mange opgaver på telefonen, hvor der ikke er brug for dem alle.

Og hvis du primært går op i Wordfeud, at browse og tjekke mail, vil en quadcore-mobil hurtigt virke som at købe en Ferrari og nægte at køre over 50 km/t. 

Rigtig meget at glæde sig over
Alt i alt er One X en fantastisk mobil, der bringer HTC tilbage i Android-toppen. Telefonen har masser af hestekræfter, en flot skærm, et fornuftigt kamera, forbedret musikafspilning og 25 gigabyte gratis onlinelager. Der er ganske enkelt rigtig meget at glæde sig over. 

Der er også plads til forbedring som en dedikeret fotoknap, en bedre browser og eventuelt andre tilslutningsmuligheder som HDMI-port. Men vi kan ikke andet end at vende tommelfingeren op og give HTC X One karakteren fem ud af seks. 

Det varer i øvrigt ikke længe, før Samsung er klar med sin Galaxy S III, og det bliver spændende at se, om sydkoreanerne igen kan overrumple HTC.

Med One X har HTC dog forbedret sig godt og kan måske parere angrebet og endda nikke Galaxy III en skalle. 

Der er lagt op til en hård kamp om Android-tronen den kommende tid.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.