Det betyder Datatilsynets Office 365-dom for dig

En cloud-ekspert tolker her, hvad Datatilsynets udtalelse om Microsofts Office 365 betyder for danske it-chefer, der ønsker at benytte cloud-tjenesten.

Læs også:

Her er Datatilsynets dom over Microsofts Office 365


Datatilsynets netop offentliggjorte udtalelse om Office 365 vækker glæde hos Peter Lunding Smith, der er cloud-ansvarlig hos Microsoft-partneren Proactive, jurist og aktiv deltager i debatten om cloud computing og de lovgivningsmæssige udfordringer.

Datatilsynet kalder ikke selv udtalelsen for en blåstempling, men Peter Lunding Smith er ikke bange for at drage den konklusionen, efter at have set nærmere på det ni sider lange dokument

"Jeg opfatter Datatilynets udtalelse som en blåstempling af Microsofts Cloud Services med de forbehold, der nu er for, at Microsoft og kunderne til enhver tid forsat skal overholde reglerne i persondataloven og sikkerhedsbekendtgørelsen med mere," udtaler Peter Lunding Smith. 

Hvad siger du nu til en dansk it-chef, der er i tvivl om, hvorvidt man kan anvende Microsofts cloud til personoplysninger?

"Jeg vil umiddelbart sige, at it-chefen må sætte sig ned sammen med en god rådgiver og vurdere, om registrering af personoplysninger kan være i konflikt med kravet om logning, jævnfør sikkerhedsbekendtgørelsens paragraf 19." 

"Der er ikke i udtalelsen lagt op til, at danske virksomheder og myndigheder ikke må anvende cloud til at opbevare eller håndtere personoplysninger, men omvendt er der et krav om, at søgninger på personoplysninger - i visse tilfælde - skal kunne logges."

Ingen logningsfunktion
I udtalelsen kan man netop læse, at Office 365 ikke indeholder logningsfunktion som krævet efter sikkerhedsbekendtgørelsen, og at man som dataansvarlig skal sikre sig, "at der ikke sker en registrering i løsningen, som udløser krav om logning."

Hvordan skal man som it-chef forholde sig til sådan en formulering?


"Jeg vil ikke blive alt for bekymret over den formulering. Formålet med vor datalovgivning og kravet om logning i sikkerhedsbekendtgørelsens paragraf 19 er jo at beskytte borgerne imod, at uvedkommende, uhindret og uden at blive registreret, kan søge efter personfølsomme data." 

Det kan ifølge Peter Lunding Smith eksempelvis være, hvis en butik tjekker din kreditværdighed i Debitorregistret

"Så er det jo rart, at det bliver logget, så du kan se, hvem der har hentet oplysninger om dig," forklarer han.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
IT Relation fortsætter offensiv opkøbsbølge: Overtager it-sikkerheds-selskabet Improsec
Vækst-selskabet IT Relation fortsætter sin massive opkøbsbølge, der har ført til et to-ciftret antal opkøb over de seneste år. Selskabet overtager nu sikkerhedsselskabet Improsec.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.