Artikel top billede

Vred telebranche: Disse firmaer burde rydde op efter Skyline

Den danske telebranche er godt sur over, at en anden relevant branche stort set undgik at tage ansvar for oprydningen efter Skylines gigant-krak.

Læs også:
Telefirmaer skal tvinges til nødløsning efter Skyline-krak

43.000 danskere reddet efter Skyline-krak

Minister indkalder til krisemøde om Skyline-kunder

Det var elselskabet Elro fra Randers, der stod bag det krakkede bredbåndsselskab Skyline.

Alligevel var det primært telebranchen, der blev bedt om at møde op hos Erhvervsminister Ole Sohn (SF) for at lægge penge på bordet og finde en midlertidig løsning for de omkring 40.000 berørte bredbåndskunder.

Det vækker undren flere steder i telesektoren.

"Det undrer mig, at energisektoren ikke har været mere aktiv i den redningsplan, der er blevet udarbejdet i forbindelse med konkursen i Skyline. Energisektoren burde have budt meget stærkere ind," lyder det fra Telias bredbåndschef, Peter Arke.

"Det er ikke teleselskaberne, der skal redde energiselskaberne, når de laver fejl. Slet ikke, når man samtidig holder energiselskaberne fri for regulering. Men vi vil selvfølgelig gøre, hvad vi kan for at leve op til det, vi har lovet," siger Telia bredbåndschefen.

Et skråplan

Hans holdning bakkes op af Jakob Willer, direktør i brancheforeningen Telekommunikationsindustrien i Danmark, der repræsenterer de store teleselskaber, på nær 3.

"Principielt set er det et skråplan, at telebranchen skal rydde op efter noget, der er foregået i en anden branche," lyder det fra Jakob Willer.

Han tilføjer, at det, når det så alligevel sker, understreger vigtigheden af vandtætte skotter mellem elselskabernes energi- og bredbåndsforretning.

Deltagerne i redningsplanen, der holder liv i Skylines netværk indtil 1. juli, var Erhvervsstyrelsen, Dansk Energi, TDC, Telenor, Telia, Global Connect og 3.

I alt har deltagerne lagt lidt over tre millioner kroner på bordet, hvoraf Dansk Energi har bidraget med 800.000 kroner. Det samme beløb har TDC lagt, mens Telenor og Telia hver har betalt 400.000 kroner.

Også hos fiberleverandøren GlobalConnect, der leverede backbone til Skyline, mener man, at energibranchen burde have taget større ansvar.

"Selvfølgelig er branchen ikke begejstret for at tage ansvar for teknologi og investeringer foretaget af et selskab fra en anden branche. Det er ikke rimeligt. Selvom andre elselskaber ikke kan kontrollere, hvad der sker i Skyline, burde elbranchen måske have stået skulder ved skulder i den her sag," siger Niels Zibrandtsen og tilføjer:

"Vi føler lidt, at vi er med til at rydde op efter spekulative investeringer foretaget af et selskab med en begrænset forståelse af markedet. Man kan ikke sige andet end, at når et elselskab går konkurs med så store investeringer, så har man enten haft en begrænset forståelse af markedet eller baseret sin forretning på spekulative forretningsprincipper," lyder det fra Niels Zibrandtsen.

Læs Dansk Energis kommentar til kritikken på næste side.

Læs også: Overblik: Så galt er det gået for Skyline.

Hos Dansk Energi lyder følgende svar på kritikken.

"Den ansvarlige minister og en samlet telebranche var enige om at skulle håndtere denne udfordring. Alternativt vil en stor gruppe bredbåndskunder blive ladt i stikken, hvilket ville være til skade for alle," skriver chefkonsulent hos Dansk Energi, Thomas Woldiderich i et svar til Computerworld. 

Han fortsætter sit svar:  

"Det der skal fokus på nu, er at få samlet så mange af de tidligere Skyline-kunder op, så de kan kobles på en ordentlig bredbåndsforbindelse, og her spiller hele telesektoren - både de gamle og energiselskaberne - en central rolle," skriver chefkonsulent hos Dansk Energi, Thomas Woldiderich i et svar til Computerworld.

Han mener heller ikke, der er problemer i forhold til reguleringen af energibranchen på bredbåndsområdet.

"Alle selskaber der udbyder telefoni eller bredbåndsprodukter er omfattet af telelovgivningen, så der er ingen, der friholdes noget," skriver Thomas Woldiderich.

Læs også: Overblik: Så galt er det gået for Skyline.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.