Artikel top billede

Det kommer dansk cloud-afgørelse til at betyde for dig

Deloitte har set nærmere på Datatilsynets udtalelse om Microsofts Office 365 og giver her et bud på, hvad den kommer til at betyde for cloud-brugere og -leverandører.

Læs også:

Det betyder Datatilsynets Office 365-dom for dig

Dansk it-chef: Vi er stadig ikke i mål med Office 365

Sådan undgår du at bryde dansk lov med data i skyen

"En betinget anerkendelse af Microsofts cloud-løsning."

Sådan vurderer revisionsfirmaet Deloitte den udtalelse om Microsofts Office 365, som Datatilsynet for nylig publicerede.

Det er Charlotte Pedersen og Julie Suhr fra rådgivningsfirmaet, der har nærlæst udtalelsen og i en længere artikel (PDF) analyserer dens betydning for de danske it-chefer og for Microsoft som databehandler.

Deloitte skriver, at de danske virksomheder og myndigheder, som ser store omkostningsfordele ved cloud løsningerne, længe har "stået mellem to kedelige valg:" 

"Enten at tage imod de betingelser de nu kunne få fra de amerikanske leverandører og dermed risikere sikkerhedshændelser og bøder og påtaler fra Datatilsynet, eller at vælge de gammeldags og dyrere løsninger, som overholder den danske lovgivning."

Mere fokus på leverandøren

Persondataloven og sikkerhedsbekendtgørelsen kan vise sig at være en barriere, når danske virksomheder og offentlige myndigheder ønsker at lægge data ud i skyen.

Det kom blandt andet til udtryk, da Odense Kommune ikke kunne få lov til at bruge Google Apps.

Det var også samme problemstilling, der var årsagen til
Datatilsynets udtalelse om, hvordan Microsofts Office 365 spiller sammen med den danske lovgivning for opbevaring af persondata.

Ifølge Deloitte er der dog nu måske sket en afgørende ændring i måden, Datatilsynet udtaler sig om cloud-tjenesterne på.

"I udtalelsen til Odense kommune nævner Datatilsynet slet ikke databehandlers ansvar, og det skyldes muligvis, at Datatilsynet netop havde fokus rettet mod den dataansvarliges forpligtelser, idet det netop var en dataansvarlig, der havde anmodet om selve udtalelsen."

"Den nyeste udtalelse henvender sig derimod mere til Microsoft som databehandler og bærer præg af, at være en overordnet udtalelse mere end en konkret vurdering af den specifikke løsning."

Kan gøre forhandlinger lettere

Det kan ifølge artiklen fra Charlotte Pedersen og Julie Suhr få betydning for både brugere og leverandører af cloud computing, fordi det er en indikation af, at Datatilsynet måske i højere grad end tidligere ser ansvaret som delt mellem den dataansvarlige og databehandleren.

"Hvis Datatilsynet begynder at tildele databehandlere et selvstændig ansvar i deres praksis og uddele sanktioner og udtalelser direkte til cloudleverandøren ved eventuelle overtrædelser, flyttes en del af de lovgivningsmæssige risici over på databehandlernes vægtskål."

"Det vil sandsynligvis gøre cloud-leverandørerne en del lettere at forhandle med, og de vil naturligvis have en større grund til, at optimere sikkerheden i deres løsninger."

Det er dog stadig den dataansvarliges opgave at vurdere, om de databehandleraftaler, der indgås, er i tråd med sikkerhedsbekendtgørelsen.

"En ting er, at leverandøren proklamerer at overholde standardkontrakten, men hvis databehandleraftalen eller sideordnede aftaledokumenter samtidig indeholder konkrete betingelser, der strider direkte imod selv samme standard, må man gå ud fra, at det stadig er den dataansvarlige, der har ansvaret for de konsekvenser, der måtte komme."

Så længe ansvaret for databehandlingen ligger på de dataansvarlige skuldre, vil det være nødvendigt at bruge en hel del ressourcer på leverandørstyring og kontroller, skriver Deloitte. 

Læs hele Deloittes analyse her (PDF).

Læs også:

Det betyder Datatilsynets Office 365-dom for dig

Dansk it-chef: Vi er stadig ikke i mål med Office 365

Sådan undgår du at bryde dansk lov med data i skyen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Anja Monrad lander ny international toppost: Bliver direktør for Dells største europæiske region
Interview. Efter otte år som ansvarlig for Øst- og Centraleuropa overtager Anja Monrad nu rollen som chef for Dells største europæiske region. "Jeg får ansvaret for syv lande nu, hvor det tidligere var 32. Landemæssigt er det færre, men markederne er meget større," fortæller hun til Computerworld.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.