Det kommer dansk cloud-afgørelse til at betyde for dig

Deloitte har set nærmere på Datatilsynets udtalelse om Microsofts Office 365 og giver her et bud på, hvad den kommer til at betyde for cloud-brugere og -leverandører.

Læs også:

Det betyder Datatilsynets Office 365-dom for dig

Dansk it-chef: Vi er stadig ikke i mål med Office 365

Sådan undgår du at bryde dansk lov med data i skyen


"En betinget anerkendelse af Microsofts cloud-løsning."

Sådan vurderer revisionsfirmaet Deloitte den udtalelse om Microsofts Office 365, som Datatilsynet for nylig publicerede.

Det er Charlotte Pedersen og Julie Suhr fra rådgivningsfirmaet, der har nærlæst udtalelsen og i en længere artikel (PDF) analyserer dens betydning for de danske it-chefer og for Microsoft som databehandler.

Deloitte skriver, at de danske virksomheder og myndigheder, som ser store omkostningsfordele ved cloud løsningerne, længe har "stået mellem to kedelige valg:" 

"Enten at tage imod de betingelser de nu kunne få fra de amerikanske leverandører og dermed risikere sikkerhedshændelser og bøder og påtaler fra Datatilsynet, eller at vælge de gammeldags og dyrere løsninger, som overholder den danske lovgivning."

Mere fokus på leverandøren
Persondataloven og sikkerhedsbekendtgørelsen kan vise sig at være en barriere, når danske virksomheder og offentlige myndigheder ønsker at lægge data ud i skyen.

Det kom blandt andet til udtryk, da Odense Kommune ikke kunne få lov til at bruge Google Apps.

Det var også samme problemstilling, der var årsagen til
Datatilsynets udtalelse om, hvordan Microsofts Office 365 spiller sammen med den danske lovgivning for opbevaring af persondata.

Ifølge Deloitte er der dog nu måske sket en afgørende ændring i måden, Datatilsynet udtaler sig om cloud-tjenesterne på.

"I udtalelsen til Odense kommune nævner Datatilsynet slet ikke databehandlers ansvar, og det skyldes muligvis, at Datatilsynet netop havde fokus rettet mod den dataansvarliges forpligtelser, idet det netop var en dataansvarlig, der havde anmodet om selve udtalelsen."

"Den nyeste udtalelse henvender sig derimod mere til Microsoft som databehandler og bærer præg af, at være en overordnet udtalelse mere end en konkret vurdering af den specifikke løsning."

Kan gøre forhandlinger lettere
Det kan ifølge artiklen fra Charlotte Pedersen og Julie Suhr få betydning for både brugere og leverandører af cloud computing, fordi det er en indikation af, at Datatilsynet måske i højere grad end tidligere ser ansvaret som delt mellem den dataansvarlige og databehandleren.

"Hvis Datatilsynet begynder at tildele databehandlere et selvstændig ansvar i deres praksis og uddele sanktioner og udtalelser direkte til cloudleverandøren ved eventuelle overtrædelser, flyttes en del af de lovgivningsmæssige risici over på databehandlernes vægtskål."

"Det vil sandsynligvis gøre cloud-leverandørerne en del lettere at forhandle med, og de vil naturligvis have en større grund til, at optimere sikkerheden i deres løsninger."

Det er dog stadig den dataansvarliges opgave at vurdere, om de databehandleraftaler, der indgås, er i tråd med sikkerhedsbekendtgørelsen.

"En ting er, at leverandøren proklamerer at overholde standardkontrakten, men hvis databehandleraftalen eller sideordnede aftaledokumenter samtidig indeholder konkrete betingelser, der strider direkte imod selv samme standard, må man gå ud fra, at det stadig er den dataansvarlige, der har ansvaret for de konsekvenser, der måtte komme."

Så længe ansvaret for databehandlingen ligger på de dataansvarlige skuldre, vil det være nødvendigt at bruge en hel del ressourcer på leverandørstyring og kontroller, skriver Deloitte. 

Læs hele Deloittes analyse her (PDF).

Læs også:

Det betyder Datatilsynets Office 365-dom for dig

Dansk it-chef: Vi er stadig ikke i mål med Office 365

Sådan undgår du at bryde dansk lov med data i skyen

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Vækst på over 350 procent sender Scales til tops blandt it-kometerne
It-komet 2020: Med en eksplosiv vækst over de seneste fire regnskabsår på over 350 procent lander Microsoft Dynamics-partneren Scales på en samlet 10. plads i Årets it-komet 2020. ”Vi bilder os selv ind, at vi er et ’safe bet’ at ringe til, når det handler om Dynamics 365,” siger co-CEO hos Scales, der er ejet af NNIT.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.