Artikel top billede

Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp. (Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp)

Kritik: Vi er i gang med at bygge it-taberskoler

Den danske folkeskole mangler en it-strategi. Se her, hvor det går helt galt.

Læs også: 
Folkeskolen får intet ud af dyre it-investeringer

Lærer-formand: Drop nu den digitale eksamen

Mens blomsterne i den danske ungdom har holdt en god, lang sommerferie fra skolernes dansk-, matematik- og naturfagsundervisning, har der lydt massiv kritik af manglende it-satsninger på de danske læreranstalter.
Administrerende direktør i brancheforeningen IT-Branchen, Morten Bangsgaard, har blandet andre været ude i flere medier - herunder IT-Branchens egen hjemmeside - med udsagn om, at den allerede afsatte halve milliard kroner til fremtidens digitale skole langtfra har fået ben at gå på. 

Morten Bangsgaard frygter ligefrem, at vi i Danmark får digitale taberskoler, hvis der ikke snart sker noget med de penge, som den tidligere VK-regering afsatte til øget digitalisering i folkeskolen. 

Mangler konkrete planer

Især hæfter han sig ved, at der kun er blevet afsat 50 millioner kroner af de aftalte penge i 2012 jævnfør sommerens aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL).

"Det allervigtigste, som stadig mangler, er konkrete planer for, hvordan vi får alle skoler med," forklarer Morten Bangsgaard, efter han har rost regeringens tanker om at styrke didaktikken blandt lærerne og udvikle de digitale læremidler til skolerne.

Sjælden berøring med tasterne

Også oppositionspartiet Liberal Alliance er med på kritikken af den manglende digitale indsats i den danske folkeskole.

Liberal Alliance henter blandt andet næring i en ny undersøgelse fra it-giganten KMD's analyseafdeling, der peger på, at folkeskolen er sakket digitalt bagud i forhold til elevernes normale hverdag.

KMD er selv leveringsdygtig i flere forskellige it-løsninger til den danske folkeskole. 

KMD-undersøgelsen viser, at eleverne på skolerne ofte støder på problemer med it-udstyr i løbet af en skoledag.

Desuden har næsten halvdelen af eleverne oplevet, at der kan gå en måned eller mere uden brug af digitale læremidler. 

Vil sætte turbo på

Liberal Alliances børne- og undervisningsordfører Merete Riisager vil i et forslag til en digitaliseringsstrategi i grundskolen sætte turbo på it-udrulningen i klasselokalerne for at skabe en mere fri folkeskole, hvor skoleledelsen og lærerne bruger ressourcerne på at udfolde deres faglighed frem for kontrol.

"Digitale lærermidler kan tilgodese undervisningsdifferentiering og inklusion. Alt i alt betyder det, at vi får dygtigere elever, der er godt rustet til livet efter folkeskolen," lyder det i Merete Riisagers debatoplæg til en mere digital - og først og fremmest bedre - folkeskole hertillands.

Helt konkret foreslår Merete Riisager, at vi først og fremmest skal have skabt en brug infrastruktur, hvilket blandt andet inkluderer et sikkert og stabilt trådløst netværk på skolerne.

Dernæst anbefaler hun, at indkøb af digitale hjælpemidler som eksempelvis digitale bøger og læringsspil i høj grad bør konkurrenceudsættes for at skabe en markedsdrevet ramme om for de digitale platforme i en fleksibel indkøbsmodel.

Derudover skal den digitale pædagogik og lærernes it-kompetencer styrkes, så der kan undervises it-understøttet i alle fag, ifølge Liberal Alliance.

Læs også: 
Folkeskolen får intet ud af dyre it-investeringer

Lærer-formand: Drop nu den digitale eksamen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere