Artikel top billede

Så kort tid holder de danske telebosser i jobbet

ComputerViews: De danske teleselskaber skifter direktøren ud stadig hyppigere. Få overblikket over de seneste års til- og fratrædelser i branchen.

Læs også:

Ny topdirektør til Telenor Danmark

Carsten Dilling: Sådan føles direktørstolen i TDC

"Det er en af betingelserne ved at være topchef, og den accepterer jeg naturligvis."

Citatet stammer fra tidligere TDC-direktør Jens Alder, da han i 2008 blev fyret efter blot to år som øverste mand i Danmarks største teleselskab.

Og ja, det er en af betingelserne ved at være topchef - og i særdeleshed tele-topchef.

Måske husker du, at Henning Dyremose sad i direktørstolen i Teledanmark/TDC fra 1998 til 2006 (og derefter blev endnu et par år som bestyrelsesformand). Den slags langvarige ansættelsesforhold ser man ikke mange af i 2012 i den danske telebranche.

Måske skyldes det den hårde konkurrence, måske skyldes det utålmodige bestyrelser, måske skyldes, at tele-bosser på mange måder er et eftertragtet folkefærd

Uanset årsagen, så synes diagnosen klar: Titlen som administrerende direktør er kun til låns.

TDC - så lang tid holder man

For at blive ved TDC, så var det som bekendt Jens Alder, der erstattede Henning Dyremose i 2006. Dengang udtalte Jens Alder selv:

"Det er godt og sundt for virksomheder at få nye folk i spidsen. Det siger jeg nu som ny chef i TDC, men det sagde jeg også, da jeg forlod min tidligere arbejdsplads."

Jens Alders tid i TDC skulle da også vise sig kun at være til låns. Han satte sig i direktørstolen den 1. november 2006, og den 11. november 2008 blev han fyret af bestyrelsen.

Efterfølgeren, Henrik Poulsen, havde direktørposten tre og et halvt år, indtil han i april i år blev headhuntet til jobbet som administrerende direktør i Dong Energy.

Siden juli har det været Carsten Dilling, der har haft dirigentstokken i TDC.

Telenors direktør-udskiftninger

Hos konkurrenten Telenor ansatte man netop i denne uge en ny administrerende direktør.

Marek Slacik, der er født i Tjekkiet, kommer fra en stilling som markedsdirektør for Telenor Serbien, hvor han har været siden 2009.

Han erstatter Jon Erik Haug, der tiltrådte i maj 2010. Nordmanden har nu i stedet fået en toppost i Telenors koncernledelse.

John Erik Haug tog i sin tid over efter Henrik Clausen, der havde været administrerende direktør i Telenor siden 2005 og således fik hele fem år på posten, inden han skiftede til en stilling hos Telenor i Malaysia.

Derfor skiftes der så meget ud

Telia-direktør havde ikke set det komme

Det er dog ikke alle direktører, der som TDC's Jens Alder, nærmest fra starten af er indstillet på, at jobbet kun er til låns.

I januar 2011 blev Telias danske direktør, Jesper Brøckner, fyret.

"Jeg havde ikke fornemmet, at det ville komme," sagde han dengang til Computerworld.

Jesper Brøckner havde været direktør i Telia helt siden 2002.

Han blev afløst af tidligere Call Me-direktør, Søren Abildgaard, der fortsat er øverste mand i den danske del af den svenske tele-biks.

3 har den længst siddende dirktør

Hos teleselskabet 3 kom nuværende administrerende direktør, Morten Christiansen, til i august 2005.

Han afløste Jesper Weng, der ellers kun havde haft posten siden maj 2004, inden han valgte at søge nye udfordringer.

Før ham hed direktøren Christian Jørgensen - han var med til at starte selskabet op her i Danmark.

Det nye hold direktører

Direktører kommer og går - og det gælder måske i særdeleshed i telebranchen.

Selvom det fremgår af ovenstående gennemgang, at 3's Morten Christiansen faktisk har haft en del år på posten efterhånden, så er det interessant, at ingen af de nuværende direktører hos TDC, Telenor og Telia har haft stillingen i specielt lang tid.

Telias Søren Abildgaard er "alderspræsidenten," for han kom til helt tilbage i 2011, mens kollegerne hos TDC og Telenor først nu er ved at finde sig til rette.

At udskiftningen tilsyneladende er speedet op i de senere år, kan dels forklares med, at markedet er så omskifteligt og konkurrencen så hård, at der er et behov for at indsætte friske kræfter med jævne mellemrum.

Men en stribe af direktør-udskiftningerne bunder også i, at topcheferne får nye jobs. Her er Henrik Poulsen fra TDC og Jon Erik Haug fra Telenor de to seneste eksempler.

Om hyppige direktør-udskiftninger er godt eller skidt for forretningens langsigtede trivsel, skal vi lade være udsagt.

Den positive udlægning er, at der kommer nye kræfter til, så man kan forny og effektivisere forretningen.

Den negative er, at man skaber en svingdør, hvor de langsigtede strategier og handlingsplaner bliver sværere at realisere.

Vi vil dog, uanset hvad, godt våge den påstand, at direktør-fyringer og -ansættelser er kommet for at blive i den danske telebranche.

Læs også:

Ny topdirektør til Telenor Danmark

Carsten Dilling: Sådan føles direktørstolen i TDC
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.