Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær. (Foto: Lene Sekjær)

Softwaregigant ændrer licensbetingelser efter kritik

Efter pres fra sine kunder ændrer softwaregigant nu licensbetingelser. Se her, hvad det betyder for dig.

Læs også:

Tænk dig godt om og spar kassen på virtualisering

Danmarks største virtualiserings-projekt skudt i gang

Virtualiseringskæmpen har skudt sin VMworld-konference i San Francisco i gang med en god nyhed til alle it-chefer, der kan lide gennemskuelige licensbetingelser.

For VMware har med introduktionen af sin vSphere 5.1-platform taget rykket tilbage til tidligere tiders licensbetingelser.

Det indebærer licensbetaling baseret på antallet af CPU'er fremfor kombinationen af CPU og de såkaldte vRam, som blev introduceret under stort ramaskrig ved sidste års VMworld-konference i USA.

"Faktisk er licensbetingelserne blevet mere gennemskuelige, fordi vi tidligere også havde begrænsninger på antallet af hosts, som man kunne køre. Nu er licensen udelukkende CPU-baseret," fortæller VMwares danske landechef, Peter Klint, til Computerworld.

Dæmper kompleksitet

Baggrunden for ændringerne kommer efter en kundetilfredsheds-undersøgelse, som VMware har foretaget med flere tusinde kunder i det seneste halve år.

Undersøgelserne har ifølge Peter Klint vist, at kunderne foretrækker en mere gennemskuelig licensmodel frem for at skulle holde øje med både CPU og RAM, hvilket da også fik mange kunder til at overveje alternativer til VMware

Alligevel fastholder VMware, at indførelsen af vRAM mere var tænkt som en fremtidssikring af et støt stigende hardware-forbrug end en egentlig mekanisme, der skulle vride flere penge ud af kunderne her og nu.

"Jeg har kun kendskab til to kunder, der har været berørt af vRAM-licensering," siger Peter Klint, der bakker op omkring VMwares oprindelige udmelding om, at indførelsen af vRAM kun ville berøre fire procent af kunderne.

"Kunderne har forklaret, at vRAM er for svært at håndtere, fordi forbruget går op og ned. Og den kritik har vi nu lyttet til og ændrer vores licensbetingelser," lyder det fra Peter Klint.

Gælder ikke alle kunder

For kunder på vSphere 4.x-versioner betyder ændringerne ikke det store, da disse licenser var CPU-baserede.

For kunder på den spritnye vSphere 5.1 vil de nye licensregler gælde, men hvad med kunder på 5.0-versionen, som blev født med den forhadte vRAM-licensering?

"Vi har ikke set de officielle udmeldinger på håndteringen af vSphere-5.0 licensieringen endnu, men det vil være tilgængeligt indenfor de næste par dage."

"For kunder, der har service/opgraderingsaftaler, er der ingen omkostninger ved at opgradere til 5.1," forklarer Peter Klint, VMwares danske country manager.

VMware er ikke det første selskab, der ændrer sine licensregler efter pres fra kunderne.

Citrix har også tidligere ændret sine licensbetingelser, efter kunderne gik i infight med selskabet.

Læs også:

Tænk dig godt om og spar kassen på virtualisering

Danmarks største virtualiserings-projekt skudt i gang




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere