Tegning: Lene Sekjær.

Softwaregigant ændrer licensbetingelser efter kritik

Efter pres fra sine kunder ændrer softwaregigant nu licensbetingelser. Se her, hvad det betyder for dig.

Læs også:

Tænk dig godt om og spar kassen på virtualisering

Danmarks største virtualiserings-projekt skudt i gang

Virtualiseringskæmpen har skudt sin VMworld-konference i San Francisco i gang med en god nyhed til alle it-chefer, der kan lide gennemskuelige licensbetingelser.

For VMware har med introduktionen af sin vSphere 5.1-platform taget rykket tilbage til tidligere tiders licensbetingelser.

Det indebærer licensbetaling baseret på antallet af CPU'er fremfor kombinationen af CPU og de såkaldte vRam, som blev introduceret under stort ramaskrig ved sidste års VMworld-konference i USA.

"Faktisk er licensbetingelserne blevet mere gennemskuelige, fordi vi tidligere også havde begrænsninger på antallet af hosts, som man kunne køre. Nu er licensen udelukkende CPU-baseret," fortæller VMwares danske landechef, Peter Klint, til Computerworld.

Dæmper kompleksitet
Baggrunden for ændringerne kommer efter en kundetilfredsheds-undersøgelse, som VMware har foretaget med flere tusinde kunder i det seneste halve år.

Undersøgelserne har ifølge Peter Klint vist, at kunderne foretrækker en mere gennemskuelig licensmodel frem for at skulle holde øje med både CPU og RAM, hvilket da også fik mange kunder til at overveje alternativer til VMware

Alligevel fastholder VMware, at indførelsen af vRAM mere var tænkt som en fremtidssikring af et støt stigende hardware-forbrug end en egentlig mekanisme, der skulle vride flere penge ud af kunderne her og nu.

"Jeg har kun kendskab til to kunder, der har været berørt af vRAM-licensering," siger Peter Klint, der bakker op omkring VMwares oprindelige udmelding om, at indførelsen af vRAM kun ville berøre fire procent af kunderne.

"Kunderne har forklaret, at vRAM er for svært at håndtere, fordi forbruget går op og ned. Og den kritik har vi nu lyttet til og ændrer vores licensbetingelser," lyder det fra Peter Klint.

Gælder ikke alle kunder
For kunder på vSphere 4.x-versioner betyder ændringerne ikke det store, da disse licenser var CPU-baserede.

For kunder på den spritnye vSphere 5.1 vil de nye licensregler gælde, men hvad med kunder på 5.0-versionen, som blev født med den forhadte vRAM-licensering?

"Vi har ikke set de officielle udmeldinger på håndteringen af vSphere-5.0 licensieringen endnu, men det vil være tilgængeligt indenfor de næste par dage."

"For kunder, der har service/opgraderingsaftaler, er der ingen omkostninger ved at opgradere til 5.1," forklarer Peter Klint, VMwares danske country manager.

VMware er ikke det første selskab, der ændrer sine licensregler efter pres fra kunderne.

Citrix har også tidligere ændret sine licensbetingelser, efter kunderne gik i infight med selskabet.

Læs også:

Tænk dig godt om og spar kassen på virtualisering

Danmarks største virtualiserings-projekt skudt i gang
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.