Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Tip: Undgå at blive bøffet ved køb af ny bærbar

De er tynde, ser flotte ud, og de er lette. Ultrabooks er et hit, hvis du skal have en bærbar computer lige nu. Men du risikerer nemt at snyde dig selv - se her hvad du skal være opmærksom på.

Tip: Undgå at blive bøffet ved køb af ny bærbar

Lad os være ærlige: Bærbare har indtil for nyligt sjældent været særlig attraktive.

Det er ikke mange år siden, at de var store og klodsede og ofte fik det lidet flatterende kælenavn 'slæbbar'.

Men i dag er vi omgivet af ultrabooks, eller slet og ret tynde, lette computere, der har godt med power og alligevel fin batterilevetid.

I 13 tommer-klassen er vægten nede på 1,1 til 1,4 kilo, og computerne lokker ofte med et tjekket alu-look, når de står fremme hos den lokale elektronikpusher.

Det er nemt at blive fristet, men lige så nemt at dumme sig - endda i situationer hvor man tror, at man har gjort en rigtig god handel.

For hvad ville du vælge, hvis du stod foran to umiddelbart ens designede computere med næsten samme specifikationer, men den ene havde en harddisk på 500 gigabyte og et prisskilt på 6.000 kroner, og den anden havde en harddisk på 128 gigabyte og et prisskilt på 8.000 kroner?

Logikken siger, at man får mest for pengene med den billige model med den store harddisk.

Lille er bedre end stor

Problemet er bare, at der i dag er stor forskel på harddiske. De dyre computere er ofte udstyret med SSD-diske (Solid State Disk) på 128 eller 256 gigabyte, og de er flashbaserede.

Det betyder, at de er rasende hurtige og de traditionelle, mekaniske harddiske langt overlegne.

Prisen på SSD'erne er dog stadig meget høj, og det er bærbar-producenterne godt klar over.

Derfor sælger de rigtig mange computere med hybrid-harddiske, altså både SSD og en traditionel harddisk.

Det er dog en ganske lille SSD, eksempelvis 20 gigabyte, som er skjult og bruges til at afvikle programmer og starte maskinen hurtigt, blandt andet fra dvale.

Til gengæld får brugeren adgang til den store, mekaniske harddisk, hvor der er masser af plads til programmer og data, eksempelvis 300 eller 500 gigabyte.

Det kunne på papiret se ud til, at man dermed ville få det bedste fra to verdener: Hurtig computer samt en stor og billig harddisk.

Men sådan er virkeligheden bare ikke.

Som Usain Bolt mod Amin Jensen

Det seneste år har vi testet flere modeller med hybrid-harddiske, og de er markant ringere end rendyrkede SSD-computere.

Hastigheden er nemt halveret, og i benchmark-test bliver de billige computere med hybrid-harddisk pulveriseret af de dyrere konkurrenter.

Det er egentlig ikke så mærkeligt og svarer til, at Usain Bolt skulle sprinte 100 meter mod Amin Jensen. Resultatet er givet på forhånd.

Men hvis man ikke er klar over den markante styrke, som computere med rene SSD-diske har kontra modeller med hybrid-harddiske, så er det nemt at snyde sig selv hos elektronikpusheren.

Det skal dog understreges, at computere med hybrid-harddiske ikke nødvendigvis er dårlige køb.

Men man skal være klar over, at produktet til den lavere pris også har en langt svagere ydeevne end en computer med rendyrket SSD.

Derfor kan det i bogstaveligste forstand godt betale sig at gå efter de dyre modeller, selv om det umiddelbart virker fjollet at betale mere for en bærbar computer med en 128 gigabyte harddisk i forhold til en maskine med 300 eller 500 gigabyte harddisk.

Læs også:

10 tips: Det skal du huske når du køber studiebærbar

Test: Her er den bedste supertynde bærbar lige nu




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere