Tip: Undgå at blive bøffet ved køb af ny bærbar

De er tynde, ser flotte ud, og de er lette. Ultrabooks er et hit, hvis du skal have en bærbar computer lige nu. Men du risikerer nemt at snyde dig selv - se her hvad du skal være opmærksom på.

Tip: Undgå at blive bøffet ved køb af ny bærbar

Lad os være ærlige: Bærbare har indtil for nyligt sjældent været særlig attraktive.

Det er ikke mange år siden, at de var store og klodsede og ofte fik det lidet flatterende kælenavn 'slæbbar'.

Men i dag er vi omgivet af ultrabooks, eller slet og ret tynde, lette computere, der har godt med power og alligevel fin batterilevetid.

I 13 tommer-klassen er vægten nede på 1,1 til 1,4 kilo, og computerne lokker ofte med et tjekket alu-look, når de står fremme hos den lokale elektronikpusher.

Det er nemt at blive fristet, men lige så nemt at dumme sig - endda i situationer hvor man tror, at man har gjort en rigtig god handel.

For hvad ville du vælge, hvis du stod foran to umiddelbart ens designede computere med næsten samme specifikationer, men den ene havde en harddisk på 500 gigabyte og et prisskilt på 6.000 kroner, og den anden havde en harddisk på 128 gigabyte og et prisskilt på 8.000 kroner?

Logikken siger, at man får mest for pengene med den billige model med den store harddisk.

Lille er bedre end stor

Problemet er bare, at der i dag er stor forskel på harddiske. De dyre computere er ofte udstyret med SSD-diske (Solid State Disk) på 128 eller 256 gigabyte, og de er flashbaserede.

Det betyder, at de er rasende hurtige og de traditionelle, mekaniske harddiske langt overlegne.

Prisen på SSD'erne er dog stadig meget høj, og det er bærbar-producenterne godt klar over.

Derfor sælger de rigtig mange computere med hybrid-harddiske, altså både SSD og en traditionel harddisk.

Det er dog en ganske lille SSD, eksempelvis 20 gigabyte, som er skjult og bruges til at afvikle programmer og starte maskinen hurtigt, blandt andet fra dvale.

Til gengæld får brugeren adgang til den store, mekaniske harddisk, hvor der er masser af plads til programmer og data, eksempelvis 300 eller 500 gigabyte.

Det kunne på papiret se ud til, at man dermed ville få det bedste fra to verdener: Hurtig computer samt en stor og billig harddisk.

Men sådan er virkeligheden bare ikke.

Som Usain Bolt mod Amin Jensen

Det seneste år har vi testet flere modeller med hybrid-harddiske, og de er markant ringere end rendyrkede SSD-computere.

Hastigheden er nemt halveret, og i benchmark-test bliver de billige computere med hybrid-harddisk pulveriseret af de dyrere konkurrenter.

Det er egentlig ikke så mærkeligt og svarer til, at Usain Bolt skulle sprinte 100 meter mod Amin Jensen. Resultatet er givet på forhånd.

Men hvis man ikke er klar over den markante styrke, som computere med rene SSD-diske har kontra modeller med hybrid-harddiske, så er det nemt at snyde sig selv hos elektronikpusheren.

Det skal dog understreges, at computere med hybrid-harddiske ikke nødvendigvis er dårlige køb.

Men man skal være klar over, at produktet til den lavere pris også har en langt svagere ydeevne end en computer med rendyrket SSD.

Derfor kan det i bogstaveligste forstand godt betale sig at gå efter de dyre modeller, selv om det umiddelbart virker fjollet at betale mere for en bærbar computer med en 128 gigabyte harddisk i forhold til en maskine med 300 eller 500 gigabyte harddisk.

Læs også:

10 tips: Det skal du huske når du køber studiebærbar

Test: Her er den bedste supertynde bærbar lige nu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.