Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Test: Sony flopper med Nilfisk-bærbar på epo

Den er tynd, den er pæn, men den er noget af mareridt. Se her hvorfor der er god grund til at holde sig fra Sonys nye Vaio-bærbar, medmindre du er døv.

Test: Sony flopper med Nilfisk-bærbar på epo

Anmeldelse: Sony Vaio SVT1311V2ES er den japanske it-gigants seneste bud på en ultrabook. En tynd og forholdsvis let bærbar computer, som ser godt ud.

Ja, faktisk har den fået rigtigt mange wow-tilkendegivelser i den tid, som den har boet her på redaktionen.

Med sit flotte alu-look og stilrene design er det da også en rigtig charmør i et kontormiljø, der er præget af buttede bærbare og støvede stationære computere.

Men Sony Vaio SVT1311V2ES er lidt af en distanceblænder. Det gælder blandt andet den sølvefarvede liste på bagsiden, der egentlig burde høre hjemme i Toys'R'Us.

Tastaturet er udmærket uden at være prangende, men vi oplevede i testperioden, at en tast faldt af.

Måske var det et uheld, da denne anmeldelses børn kiggede "med fingrene" på computeren et kort øjeblik. Måske valgte den bare at stikke af fra larmen.

For larme, det gør computeren. Den lyder nærmest som en miniudgave af en Nilfisk-støvsuger på epo.

Blæseren er placeret i venstre side og spytter luft ud konstant. Selv når computeren blot er tændt, og der ingen belastning er, kører den for fuld skrue.

Det larmer vanvittig meget, og i et kontormiljø med en del støj er det alligevel muligt at fornemme den susende lyd.

Helt slemt er det naturligvis, hvis du sidder for dig selv og måske skal fordybe dig i en artikel eller en mail.

Det kræver det sorte bælte i selvdisciplin ikke at flippe ud og nikke skærmen en skalle i ren og skær frustration.

Vi har testet rigtig mange ultrabooks det seneste år, og det er kun Toshiba Satellite Z830, som kommer i nærheden at larme lige så meget som Sonys maskine.

Den slår dog ikke Vaio'en i støjduel, da Sony-maskinen ganske enkelt er i en klasse for sig.

Standarduniform og hybridharddisk

Sonys computer er udstyret med en 13 tommer skærm, og den melder sig med sine 1,5 kilo og tykkelse på 1,78 centimeter ind i kampen mod den voksende mængde ultrabooks, som vi ser i butikkerne i øjeblikket.

Den er dog i den tunge ende af feltet, selv om Vaio'en er udstyret med standarduniformen, der ikke ligefrem er opsigtsvækkende: Windows 7 Home Premium, Intel Core i5 processor, fire gigabyte ram og en skærmopløsning på 1366 x 768 pixels

I stedet for en ren flashbaseret SSD-disk kører Vaio'en med en kombination, en såkaldt hybrid.

Det betyder, at der er adgang til en traditionel, mekanisk harddisk på 300 gigabyte, mens en lille, skjult SSD hjælper til med at starte computeren og programmer hurtigt.

På den måde holdes prisen på maskinen nede, da SSD-diske - i eksempelvis størrelserne 128 eller 256 gigabyte - fortsat er væsentligt dyrere end de mekaniske.

Muligvis er valget af hybridharddisk medvirkende til, at computeren larmer så infernalsk, når den bliver forsøgt kølet.

Søvnig og svagt batteri

Under alle omstændigheder er den mekaniske harddisk langsommere end sin SSD-fætter, og derfor ender Sony Vaio SVT1311V2ES også med at score 5.850 point i benchmarkprogrammet PCMark Vantage.

Det får den ydelsesmæssigt til at ligge en smule over den et år gamle Acer Aspire S3 (også hybrid-harddisk), mens Vaioen har svært ved at følge med mange de andre maskiner, som vi har testet det seneste år.

Med andre ord er Sonys computer ikke noget frådende fartmonster (se vores seneste stortest af ultrabooks her).

Den er naturligvis fin til at gå på nettet, tjekke mail, spille småspil, men andre computere i samme prisklasse byder på lidt flere hestekræfter.

Harddisken byder på 320 gigabyte lagerplads, men du har kun adgang til cirka 230 gigabyte.

Resten er ædt af styresystem og Sonys egne Vaio-programmer og ikke mindst en hel del crapware. Blandt andet de frygtelige Tangent Games, som vi også har set på Samsungs billige bærbare.

Explorer har i øvrigt også fået sine værktøjslinjer proppet med skrammel. Heldigvis er det nemt at installere en Google Chrome.

Forkølet batteri

En anden skuffelse ved computeren er batterilevetiden, som ikke er noget, der får os til at finde dannebrogsflaget frem, kaste med konfetti og løbe rundt i redaktionslokalet, mens vi uddeler high-fives til højre og venstre.

Sony har da også smidt et klistermærke på sin maskine, hvor der står "op til syv timer". Meget behændigt, da du sikkert kan få syv timer ud af computeren, hvis du skruer helt ned for lysstyrken og deaktiverer alle programmer.

Men du skal regne med væsentlig kortere tid, hvis du har et normalt brugsmønster.

Det er i hvert fald ikke nogen god idé at bevæge sig alt for langt væk med computeren uden en strømforsyning.

Det er egentlig ret sørgeligt, da hensigten med ultrabooks er at blive mere mobil.

Alt i alt ser Sony Vaio SVT1311V2ES pæn ud, men det er nu det indre, der tæller. Og her er maskinen ikke imponerende, da den larmer som en gal og ikke har nogen fantastisk ydeevne.

Den er desuden en af de tunge drenge i klassen med sine 1,5 kilo, og du må leve med, at harddisken fra fødslen har fået en del crapware.

Til en aktuel pris over 6.000 kroner er det en ultrabook, som det ikke er værd at bruge tid på, medmindre du er døv - og ikke har et problem med at forpeste dine omgivelser med den højlydte maskine.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere