Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Nokia: Dette er verdens mest innovative smartphone

Mission: At tæske Android og iPhone. Våben: Nokia Lumia 920. Den finske gigant er klar med en usædvanlig mobil, der skal genrejse Nokia og booste Windows Phone 8. Mød den nye innovative telefon her.

Nokia: Dette er verdens mest innovative smartphone

De seneste par år har Nokia fået flere tæsk end et ringvrag, der er blevet kastet ind på kanvassen for at gå et par runder med Mikkel Kessler.

Det er dog Android-konkurrenterne og iPhone, som har sørget for blodtudene til den tidligere succesrige mobilproducent, der engang toppede mobil-hitlisterne og bød på massevis af fantastiske mobiler.

I dag er det svært at finde ret mange, der er store Nokia-fans - medmindre det er folk, som ikke har skiftet mobil i fem-seks år og ikke kender ordet smartphone.

Men nu skal Nokia være hip igen.

Efter at have siddet og småslumret i sin sauna i en årrække er det her momentet, hvis den finske gigant skal rejse sig og prygle konkurrenter med birkeris.

Lumia 920 er navnet på mobilen, som igen skal lokke os over i Nokia-lejren, og den blev offentliggjort i aftes.

"Dette er verdens mest innovative smartphone," lød det igen og igen under Nokias pressefremvisning, der blev streamet på nettet fra New York.

Glemt var de seneste års nedtur - eller der blev i hvert fald ikke snakket om det.

Nokia-folkene virkede voldsomt selvsikre, grænsende til det arrogante.

Under præsentationen fremhævede de, at den nye telefon vil levere den bedste skærmkvalitet og den bedste kameraoplevelse nogensinde. Det vender vi tilbage til.

Derfor er Nokia 920 så vigtig

Lad os først se lidt på styresystemet. Lumia 920 er udstyret med Windows Phone, som de finske mobilsnedkere forelskede sig i for et par år siden.

Efter at have set Symbian sygne hen valgte Nokia at indgå et fornuftsægteskab med Microsoft, der de seneste par år har forsøgt at etablere Windows Phone som en værdig konkurrent til Android og iOS, som iPhone benytter.

Nokia har blandt andet forsøgt sig med Windows Phone-mobilen Lumia 800, men den skuffede en smule, da vi havde den på testbænken.

Det er heller ikke, fordi Windows Phone efterfølgende har scoret de helt store markedsandele i forhold til konkurrenterne.

Derfor er Nokia Lumia 920 så pokkers vigtig.

Den skal genrejse den finske it-gigant, som har været en tur i grøften, og den skal skabe forhåbning om, at Microsofts mobile styresystem har en fremtid foran sig.

Men hvad er det egentlig, Lumia 920 har, som skal kunne få os til at smide vores Android- og æble-telefoner i skraldespanden? Få svaret på de næste sider.

Trådløs opladning af mobilen

Nokia Lumia 920 er med sin skærm på 4,5 tommer en smule mindre end de typiske Android-topmodeller, der ligger omkring 4,7 tommer.

Men Lumia 920 er bestemt ikke nogen lilleput, når den sammenlignes med iPhone 4S, der har et display på 3,5 tommer.

I forhold til Nokias tidligere Lumia-modeller kan 920'eren prale med en høj opløsning på 1280 gange 768 pixels, og det er stort set det samme som Android-topmodellerne.

Skærmen kalder Nokia for PureMotion HD+, og den er ifølge Nokia en fuldkommen fantastisk skærm, og den bedste finnerne nogensinde har produceret.

Andet ville da også være sørgeligt, da Lumia 920 er Nokias ubetingede topmodel. 

Under pressefremvisningen fastslog Nokia-folkene i øvrigt, at skærmen er 25 procent mere lysfølsom end de nærmeste konkurrenter.

Om det er lidt for store slag på pr-trommen, eller om det rent faktisk holder, vil test senere på året afsløre.

Som en særlig gimmick kan touch-skærmen desuden betjenes med handsker modsat andre mobiler.

En anden usædvanlig feature er muligheden for at oplade telefonen uden ledning. Nokia benytter den såkaldte Qi-teknik, der fodrer mobilen med strøm trådløst, eksempelvis kan Lumia 920 placeres på en opladestation i stuen.

Sækkestolsproducenten FatBoy har endda skabt nogle små puder, mobilen kan tage sig et hvil på, når den trænger til en slapper og en sjat strøm.

Kamera med ny billedstabilisering

Nokia har tidligere været kendt for at skabe nogle ganske fornuftige kameraer i sine mobiler, og der var på nettet spekulationer om, at den nye Lumia 920 ville få samme 41 megapixel kamera som på Symbian-modellen PureView 808.

Lumia 920 er dog kun udstyret med et otte megapixel kamera, og det virker umiddelbart på papiret lidt middelmådigt.

Nu siger megapixel intet om kvalitet, og Nokia lover, at objektivet er yderst lysstærkt, mens kamerateknikken er forbedret markant.

Kort sagt er det lykkedes Nokias ingeniører at skabe en hidtil uset billedstabilisering, der betyder blødere bevægelser i videopanoreringer, og fotos i tusmørke bliver ikke rystede.

Den tunge dreng i klassen

Ud over kameraet er et af de store salgsargumenter for Lumia 920 den indbyggede kortfunktion.

Nokia købte for en del år siden kortproducenten Navteq, og derfor har den finske mobilproducent mulighed for at smide godt med navigationsmateriale i telefonen.

Dermed er det ikke altid nødvendigt at hente kort ned på telefonen, mens du eksempelvis er i udlandet og ikke kan finde rundt.

Nokia Lumia 920 er desuden udstyret med funktionen City Lens, der er baseret på augmented reality.

Det er set før i apps, men nu er det en integreret funktion. Det går kort fortalt ud på, at du holder mobilen op - med kameraet aktiveret.

På skærmen kan du se eksempelvis en gade, og City Lens sørger for at lægge pile og informationer oven på "virkeligheden".

På den måde kan du blive ledt hen til nærmeste restaurant eller hotel uden at virke som en dum turist, der ikke kan finde vej.

Design vigtigere end vægt

Telefonen er overraskende tung i forhold til de nuværende Android-topmodeller og iPhone 4S.

De vejer omkring 130 til 140 gram, mens Lumia 920 har en kampvægt på 185 gram.

Så det kan godt være, at Nokia synes, Lumia 920 er verdens mest innovative smartphone, men det er også en af tungeste drenge i klassen.

Under den danske pressefremvisning i går forklarede Nokias produktchef, Niels Kjelstrup, at mobilproducenten går mere op i kvalitet end vægt.

Der er intet, der må knirke og knage, når telefonen vrides, og det er vigtigere, at mobilen ligger godt i hånden, end at den er supertynd.

Klar senere på året

Som nævnt tidligere er Nokia Lumia 920 udstyret med Windows Phone 8.

Det er Microsofts kommende styresystem, som endnu ikke har fået en officiel fremvisning.

Derfor er det også meget småt med detaljer om de forbedringer, styresystemet får i version 8.

Det led Nokia en smule under, da Lumia 920 blev præsenteret i går. For hvad kan telefonen egentlig?

Microsoft deltog hånd i hånd med Nokia under pressefremvisningen og kunne give et par godbidder, men de store afsløringer udeblev.

I Windows Phone 8 vil det blive nemmere at tilpasse hovedskærmen efter behov. En tiltrængt forbedring er muligheden for at justere størrelsen på de interaktive fliser, som kan flyttes rundt.

Samtidig kunne Microsoft afsløre, at der er arbejdet en hel del med fotodelen, der gør det nemmere at bruge tredjepartsprogrammer, eksempelvis fotoapps med filtre.

Lillebror dukker også op

Nokia Lumia 920 er ude i butikkerne senere på året. Den præcise lanceringsdato og pris er ikke offentliggjort endnu.

Først skal Microsoft officielt præsentere styresystemet Windows Phone 8, og det bliver sandsynligvis i oktober.

Prisen på Lumia 920 vil formentlig ligge omkring 4.500 - 4.800 kroner uden abonnement.

Telefonen får i øvrigt følgeskab af en lillebror, Lumia 820. Den har lidt mere skrabede specifikationer, og prisen ventes derfor også at blive lidt lavere end topmodellen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.