Artikel top billede

Tilpas Windows 8 efter din egen smag

Det er ikke alle, der er lige glade for den nye brugergrænseflade i Microsofts nye styresystem. Der findes dog værktøjer, der kan tilpasse Windows 8 til enhver smag.

Tilpas Windows 8 efter din egen smag

Windows 8 har indtil videre mildest talt fået blandede anmeldelser.

Microsofts fagre, nye styresystem er nu i handlen, og jeg er sikker på, at du allerede efter kort tids brug finder elementer ved det, som du elsker (for eksempel hastigheden), og elementer som du ville foretrække aldrig havde set dagens lys (for eksempel startskærmen).

Hvis du stadig overvejer, om Windows 8 er noget for dig, så har vi her samlet en række tips og tricks, der måske vil gøre dig lun på denne i forvejen billige opgradering.

En hær af tredjeparts-udviklere har længe været i fuld gang med at bygge nye værktøjer til at tilpasse Microsofts nye styresystem.

De har for eksempel skabt en række forskellige apps, der er designet til at reducere eller helt fjerne de største irritationer ved Windows 8 - samt apps der gør slutbrugeren i stand til at tilpasse Windows 8 på mere meningsfulde måder, end hvad Microsoft i udgangspunktet gør muligt.

Så hvis du savner startknappen fra Windows 7, hvis du er vant til at bruge Mac og har brug for lidt mere visuelt overensstemmelse for at lette overgangen til Windows eller hvis du bare er træt af at se på den samme gamle logonskærm på Windows 8, så læs videre.

Vi har på de næste sider alle tiders liste over gratis værktøjer, du kan bruge til at tilpasse Windows 8, lige så tosset du vil.

Lav Windows 8 om til OS X

Her får du en sjov, men kontroversiel tilpasning af Windows 8 - hvis du er en Apple-entusiast, der forsøger at tage springet til Windows, eller hvis du bare synes bedre om den grafiske brugergrænseflade på Mac, så kan du med Mountain Lion Skin Pack 4.0 for Windows 8 få en fuldt ud funktionel hybrid mellem Windows 8 og OS X.

Der er dog blot tale om visuelle ændringer. Når du har installeret denne Skin Pack på din nye Windows 8-pc (det gøres ved blot at dobbeltklikke på en programfil), vil der være en række nye apps på dit system, som tilsammen giver dig en OS X-oplevelse på Windows.

På Skin Pack-webstedet kan du læse den fulde dokumentation om alle de applikationer, der installeres, men de vigtigste af programmerne er nok RocketDock, som placerer en permanent genvejsbjælke nederst på skærmen med ikoner, som automatisk vokser og krymper, når du fører musen hen over dem, samt Finderbar, der placerer en rimeligt overbevisende permanent menu øverst på skærmen, ligesom den menu der er i OS X.

Finderbar opdateres automatisk, når applikationen starter, men den fungerer ikke helt lige så gnidningsløst som OS X, da programmer såsom Microsoft Word også placerer deres egne værktøjsbjælker.

Det kan komme til at se ret fjollet ud, når man har programmer åbne med mange værktøjer og valgmuligheder, men det må man tage med, når man forsøger at få to helt forskellige styresystemer til at blande blod.

Herudover gør værktøjet Desk Drive, at der dukker et helt nyt ikon op på dit skrivebord, når du sætter en USB-nøgle eller cd/dvd i din computer.

Dette er blot ét af de mange programmer, der installeres i kraft af Mountain Lion Skin Pack 4.0 for Windows 8, som hver især hjælper til at få Windows til at minde om styresystemet på en Mac, og det er den slags små detaljer, der gør denne Skin Pack værd at anbefale. (Jeg værdsætter også, at den klassiske OS X-pauseskærm, Flurry, er inkluderet.)

Mountain Lion Skin Pack 4.0 for Windows 8 er rimelig robust, men det er nødvendigt med lidt tilpasning efter installationen for at få mest muligt ud af den nye desktop-oplevelse.

Til at starte med er det en god idé at gå alle indstillingerne for de forskellige programmer i pakken igennem, da alle ikoner, du eventuelt tidligere har placeret på proceslinjen i Windows 8 nu er i konflikt med menuen i din Finderbar.

Visse ikoner i RocketDock er også til at undvære: iTunes og App Store sender dig eksempelvis blot til de respektive websteder, mens Sticky Notes i skrivende stund ikke fungerer særlig godt.

Da softwaren er gratis, kan man dårligt klage over nogle få fejl, men du er nødt til at forberede dig på at skulle håndtere dem. Jeg kunne for eksempel slet ikke få Exposé-funktionen til at fungere.

Hvis det bekymrer dig at give dit styresystem så omfattende en ansigtsløftning, så bør det berolige dig, at du kan skifte tilbage til det normale Windows 8 ved blot at afinstallere Mountain Lion Skin Pack 4.0.

Prøv Windows 8 Manager

Ved første øjekast ser værktøjet Windows 8 Manager fra Yamicsoft ikke ud af meget, og jeg var ærlig talt lidt mistænksom, med hensyn til, om dette program indeholdt spyware eller lignende.

Men jeg blev glædeligt overrasket efter at have downloadet og testet værktøjet: Det er sikkert at bruge, og det tilbyder nogle unikke funktioner til tilpasning af Windows 8 (samt et overflødighedshorn af værktøjer til optimering, rensning og sikring af Windows).

Det er let som ingenting at installere Windows 8 Manager. Du downloader blot zip-filen fra webstedet (der linkes til ovenfor), pakker den ud på din pc og kører programfilen.

Når du har fået programmet startet op, klikker du på knappen Customization. Hermed giver Windows 8 Manager dig blandt andet nogle få men stærke muligheder for direkte tilpasning.

For det første kan du manuelt indstille, hvor mange rækker af fliser du gerne vil have på startskærmen. Det er ikke i sig selv revolutionerende, men det betyder alligevel, at du kan organisere dine apps på en mere personligt tilpasset facon.

Du kan også fjerne valgmuligheden om at fjerne en applikation fra flisernes højreklik-menu og i stedet tilføje muligheden for at køre applikationen som en anden bruger, hvis du foretrækker det.

Under fanebladet "Explorer (I)" har du mulighed for at foretage nogle manuelle tilpasninger af skrivebords-tilstandens Stifinder - heriblandt at gemme de forskellige ting i Stifinders venstre panel såsom Hjemmegruppe, Biblioteker og alt under Netværk.

Det kan være nyttigt, hvis du vil tilpasse, hvordan andre brugere har adgang til filer og mapper.

Der er grænser for, hvad Windows 8 Manager kan - det er for eksempel ikke muligt helt at slå startskærmen fra - men programmet giver stadig nogle meget brugbare tilpasningsmuligheder til brugere, der gerne vil have mere kontrol over, hvordan deres styresystem ser ud og fungerer.

For eksempel kan du gøre Alt-Tab-ikonerne mindre og slå forskellige Aero-funktioner fra under fanebladet "Desktop" under knappen "Customization".

Under fanebladet "Taskbar" kan du blandt andet indstille, om åbne vinduer skal grupperes ud fra applikations-ikoner, slå forhåndsvisning helt fra og sørge for, at der ikke dukker en liste over de seneste åbnede filer op.

Selvom man kunne ønske, at Windows 8 Manager gav endnu flere muligheder for at tilpasse Windows 8, så kan man dårligt kritisere værktøjet, som faktisk tilbyder utroligt mange muligheder for tilpasning ganske gratis (man kan også registrere produktet for cirka 175 kroner og modtage teknisk support og fremtidige opdateringer).

Værktøjet er let at bruge, og tilpasningerne er lette både at slå til og fra: Det er de tre mest attraktive egenskaber ved et værktøj til tilpasning af et styresystem.

Find trøst i Classic Shell

Jeg har gemt den bedste app til sidst. Classic Shell er nok det ultimative gratis værktøj til at omgå det mest kontroversielle aspekt ved Windows 8 - at det som standard ikke er til at komme uden om Metro.

Det er heldigvis let at installere Classic Shell. Download værktøjet og installer det med alle standardindstillingerne. Det er ikke engang nødvendigt at genstarte.

Efter installationen vil der være et nyt ikon, der ligner en krydsning mellem Windows-loget og energiselskabet Shells logo, i nederste venstre hjørne af skrivebords-tilstandens proceslinje. Klik på dette ikon (eller tryk på Windows-tasten på dit tastatur) og glæd dig over, at startskærmen i Windows 8 ikke længere dukker op.

I stedet er den klassiske startmenu fra tidligere versioner af Windows nu tilbage!

Den ser ud som og fungerer nøjagtigt som den startmenu, du er vant til fra Windows Vista eller Windows 7. Hvis du er ude efter startmenuen i en endnu ældre udgave, kan du blot højreklikke på ikonet, vælge "Settings" og her gå ind under fanebladet "Start Menu Style" og vælge Windows Classsic - det giver dig en startmenu som i Windows XP.

Hvis du alligevel savner den normale startskærm i Windows 8, kan du stadig finde den ved at holde Shift nede og klikke på Classic Shells startknap (eller trykke på Windows-tasten på dit tastatur). Nederst under fanebladet "Basic Settings" i indstillingerne er "Skip Metro Screen" slået til som standard.

Når styresystemet starter op vil du se, at Metro-brugergrænsefladen i Windows 8 indlæses som sædvanligt, men herefter hurtigt erstattes af skrivebordstilstanden.

Det er sådan Classic Shell fungerer: Den skifter til skrivebordstilstand for dig, så snart systemet er startet op. Hvis du ikke synes, den skal det, så slå blot denne indstilling fra.

Dette er dog ikke det eneste, Classic Shell kan!

Klik på knappen "All Settings" i nederste venstre del af værktøjets indstillinger. Hermed bliver de tre faneblade til hele 13 faneblade fyldt med muligheder for tilpasning af din nye startmenu.

Her kan man bruge flere dage på at finjustere variabler, såsom hvor lang tid menuer tager om at tone frem, hvilke elementer der er at finde i kontekstmenuerne samt de forskellige knapper, links og valgmuligheder i selve startmenuen, for Windows 8-hadere er det vigtigt at lægge mærke til fanebladet "Windows 8 Settings".

Her er det muligt at skifte indstillingen i forhold til "Disable active corners" fra "Start screen" til "All". Det sørger for, at der ikke sker noget, når du fører musen ud i et af hjørnerne af skærmen.

Når du får applikationen til at vise alle indstillingerne, får du samtidig mulighed for at tilpasse en særlig Classic Explorer-værktøjslinje, der angiveligt skulle dukke op i Stifinder.

Jeg har dog ikke kunnet finde denne værktøjslinje, så lad være med at bruge en masse tid på at tilpasse en værktøjslinje, der muligvis ikke eksisterer.

Vær forsigtig med dit valg af værktøjer

Jeg har her dækket tre fremragende værktøjer til tilpasning, som jeg personligt har testet i forbindelse med denne guide, men der findes masser af andre værktøjer.

Det er dog ikke alle værktøjer, der er lige gode, og der er altid risiko for, at de indeholder fejl, så vær forsigtig. Da Windows 8 stadig er helt ny, er mange af værktøjerne baseret på tidligere udgaver såsom Windows 8 Consumer Preview. Det kan give problemer.

For eksempel endte applikationen My WCP Start Screen Customizer - hvilket lyder som en lynhurtig måde at tilpasse farveskemaet eller billedet på startskærmen - med at vise hver eneste Metro-flise, jeg havde, på én lang række. Hvad værre er, så lykkedes det dette værktøj at ødelægge min startskærm så grundigt, at det ikke var muligt at åbne nogen apps.

Med andre ord skal du ikke bare installere en masse tilpasnings-værktøjer, i samme øjeblik du falder over dem.

Læs lidt op på dem og installer eventuelt en kopi af Windows 8 på en virtuel maskine, hvor du kan teste værktøjerne, før du bruger dem til at tilpasse din primære Windows 8-installation.

Det er en sikkerhedsforanstaltning, du bliver glad for at have taget, hvis noget går galt.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk IT-sikkerhedsdag 2022 - identificer, beskyt og forsvar

IT-sikkerhedstruslerne mod virksomhederne er i takt med tiden blevet større og værre, fordi virksomhederne er mere end nogensinde før afhængige af data og IT. Det stiller krav til de IT-ansvarlige, der konstant skal tage bestik af det skiftende trusselniveau. Det kræver blandt andet, at it-sikkerhed bliver sat på den strategiske dagsorden i virksomhederne – men hvordan?

25. januar 2022 | Læs mere


Hjemmearbejdets påvirkning på trivsel, helbred og arbejdsmiljø

Fremtidens arbejdsplads er hybrid, det er der ingen tvivl om. Men hvad fører det egentlig med sig? Og hvordan omstiller du og din arbejdsplads sig til det? Det kan du blive klogere på, på denne digitale konference.

02. februar 2022 | Læs mere


GDPR - persondatabeskyttelse i praksis

Håndteringen af persondata og GDPR er for længst blevet hverdag hos de danske organisationer, men derfor er det til stadighed vigtigt og altafgørende, at den løbende overholdelse af GDPR er på plads. Vær med og hør, hvordan du ved hjælp af processuelle greb, værktøjer og systemer kan sikre dette.

08. februar 2022 | Læs mere