Test: Her er dommen over Googles supermobil

Med Nexus 4 har Google i samarbejde med LG skabt en mobil, der skal være forbilledet for Android-telefonerne det næste års tid. Trådløs opladning og et spændende design skal give Androidfolket åndenød.

Test: Her er dommen over Googles supermobil

Anmeldelse: Google Nexus 4 er den første mobil med Android 4.2 - også kaldet Jelly Bean. Ligesom version 4.1 i øvrigt, hvilket kan virke forvirrende. 

Det kan også umiddelbart virke en smule mystisk, at det er LG, som har produceret Googles telefon.

Men rigtige Android-fans ved naturligvis, at søgegiganten hvert år går sammen med en mobilproducent om at skabe en flagskibsmodel.

Først var det HTC med Nexus One, siden Samsung i to omgange med Nexus S og Galaxy Nexus, og nu er det altså blevet LG's tur til at blive den første producent med adgang til den nyeste udgave af Googles styresystem. Sådan da.

For faktisk har LG fået at vide, at producenten bare har at holde nallerne væk fra softwaredelen. Det er udelukkende Google, som står for den, og derfor er Nexus 4 udstyret med en 'ren' version af Android oven på LG's hardware.

Der er altså ikke lagt en 'skal' eller et 'skin' ned over det mobile styresystem for at give det et særligt udseende.

Det betyder også, at der ikke er tilføjet funktioner og apps, som du er måske er vant til fra HTC, Samsung, Sony eller LG's egne modeller.

For nogle vil det være himmerige at få en ufiltreret Android-oplevelse, mens det for andre kan virke lidt tomt. Det vender vi tilbage til.

Glasindpakning

Lad os først kigge på designet, der er ret anderledes, end hvad vi tidligere har set fra LG. Selve telefonen er nemlig pakket ind i glas på både for- og bagside.

Det er typen Gorilla Glass, som er modstandsdygtigt over for ridser og slag.

Men hvis du kender nogen med en iPhone 4 eller 4S, kan de formentlig snakke med om, hvornår de sidst har været en tur til den lokale iPhone-doktor for at få repareret en smadret skærm eller bagside.

Nogle anmeldere på nettet har da også fået flænger i bagsiden på deres testeksemplarer af Nexus 4.

Vores model overlevede dog en 14 dages testperiode, selv om den på et tidspunkt utilsigtet blev slamdunket i et trægulv fra 1,5 meters højde.

Ud over sin glasindpakning adskiller Nexus 4 sig fra Android-flokken ved ikke at have nogen fysiske knapper på fronten. Android er nemlig udviklet til at bruge virtuelle taster, der findes i bunden af skærmen - når den er tændt.

De fleste producenter af Android-telefoner vælger dog alligevel at smide knapper på fronten, og det har en yderst praktisk funktion.

For når Nexus 4 hives om af lommen i vintermørket, kan det være svært at finde ud af, hvad der er op og ned på telefonen takket være den tasteløse front.

Det er ganske enkelt svært at bedømme, indtil man får famlet sig hen til power-knappen, der er placeret i højre side og dermed får lys i displayet. Med taster i bunden af skærmen ville det have været væsentligt nemmere.

Forrygende Android med forbedret tastatur

Som nævnt indledningsvis er Nexus 4 udstyret med den helt nye Android 4.2, som vi kan forvente at se på de topmodeller, som rammer vores butikker i løbet af det næste års tid. 

For et år siden kom version 4.0, der var et stort spring for Android, mens 4.2 kan ses som et museskridt.

Det kan godt være, at Googles kodekarle har optimeret koden og toptunet styresystemet, men som bruger er der ikke så mange synlige nyskabelser som ved introduktionen af 4.0.

Det kan virke lidt skuffende, men Google skal dog have ros for, at styresystemet i version 4.2 kører virkelig godt. Navigation foregår lynhurtigt, og der er ingen hak eller host.

Der sidder da også en solid Snapdragon quadcore-processor i maskinrummet, så andet ville også være bekymrende.

Nu har Nexus endelig Chrome

En af de nye funktioner ved Nexus 4 i forhold til tidligere Nexus-modeller er integrationen af Google Chrome, som du måske allerede kender fra din pc.

Browseren har hidtil kunnet downloades fra Google Play, og den er markant bedre end den, som hidtil har været en fast del af Android.

Ud over Chrome har Google med Android 4.2 tilføjet en slags Swype-funktion til tastaturet. Det betyder, at du kan lade fingeren blive på tastaturet og skrive et ord blot ved at flytte den rundt til de forskellige bogstaver.

En lignende funktion har også længe været tilgængelig som app i Google Play, men funktionen er nu en fast del af standardtastaturet på Android.

Det er egentlig nemt at bruge, men i testperioden faldt vi hurtigt tilbage i det sædvanlige taste-mønster. Men med lidt god vilje kan Swype-funktionen dog gøre det markant hurtigere at skrive beskeder.

Tastaturet er i øvrigt væsentligt bedre end det, som ofte følger med på LG's telefoner. Den sydkoreanske producent har nemlig en virkelig bizar placering af nogle af de danske bogstaver, så eksempelvis ø ofte er forvist til en plads til venstre for mellemrumstasten!

Men med Nexus 4 er tastaturet ganske normalt. Tak, Google!

Svagt kamera og ny fotofunktion

LG har aldrig været særlig god til at producere mobilkameraer, og det gør sig også gældende med Nexus 4. 

Det er til at leve med, men det er bestemt ikke et kamera, som kommer i nærheden af iPhone 5 og andre topmobiler. 

Hvis du går blot en smule op i at tage billeder med telefonen, vil du formentlig blive skuffet over Nexus 4. 

Selve kameraets funktioner er dog i Android 4.2 forbedret mærkbart, og et af de nye tiltag er en Streetview-lignende funktion. 

Mobilen guider dig simpelthen, mens du flytter mobilen rundt og tager billeder af eksempelvis et helt rum. 

Efterfølgende har du en optagelse, der kan gås på opdagelse i ligesom på Streetview. Du kan altså kigge op i loftet, dreje rundt og så videre. 

Helt perfekt er funktionen dog ikke, hvis der er ting eller personer, som bevæger sig i rummet eller det sted, hvor fotografierne tages. Så kan det godt komme til at ligne noget, som er taget ud af den krøllede del af kort-tjenesten på en iPhone.

Det er en smule gimmick-agtigt, og det er ikke en funktion, der for alvor gør det strengt nødvendigt for en rigtig gadget-sherif at sælge sine læderstøvler og købe den nye Nexus 4.

Derfor er mobilen ikke perfekt

Med Googles topmobil er det rimeligt at forvente, at man får det bedste og nyeste fra Androidfronten, og det indfries med Nexus 4. 

Til gengæld scorer mobilen ikke topkarakter, når det gælder hardware.

Hukommelsen er yderst begrænset, og herhjemme sælges Nexus 4 med 16 gigabyte lagerplads - hvor en del dog er reserveret til styresystemet.

Det er ikke muligt at smide et ekstra hukommelseskort i mobilen, og det kan være en begrænsning for nogle brugere. 

I dag gør vi dog i stigende grad brug af lagertjenester online, og flere Android-producenter som HTC og Samsung giver deres kunder 25 og 50 gigabyte på Dropbox.

Men med Nexus 4 får du ingenting. Du kan naturligvis vælge selv at oprette en konto hos Dropbox, SkyDrive eller Google Drev, men du får ikke meget plads gratis. 

Ud over den begrænsede hukommelse er det en smule skuffende, at telefonen ikke virker med 4G-nettet. For mange brugere vil det være komplet ligegyldigt, men for Android-fans der netop har udset sig Nexus 4 for at få det nyeste nye, er det virkelig ærgerligt. 

De får muligvis en telefon, der er helt fremme på Android-platformen, men som ikke teknologisk set er i front, når det gælder det mobile bredbånd. 

Trådløs opladning

Til gengæld er Nexus 4 i top, når det gælder en ny form for trådløs opladning. Måske kan du huske Nokia Lumia 920, som dukkede op for nogle måneder siden. Det var den første telefon til for alvor at sætte fokus på opladning, uden at mobilen er forbundet til en stikkontakt med en ledning. 

Nexus 4 kan det samme, og derfor virker telefonen også de Fatboy-opladningspuder, som dukkede op, da Nokia Lumia 920 med Windows Phone 8 blev introduceret. 

Og mon ikke, at vi de kommende måneder kommer til at se flere Android-mobiler, der kan lade op trådløst? 

Glohed bagside

Under testen af Nexus 4 lagde vi især mærke til, at den kan blive glohed på den øverste del af skærmen samt bagsiden, når telefonen har været tændt i nogle minutter. 

Det sker selv i situationer, hvor skærmen blot er aktiveret for at vise en webside og ikke er sat på hårdt arbejde i et avanceret spil. 

Naturligvis er det rart at kunne bruge mobilen som 'håndvarmer' i en kold tid, men helt sundt er det nok ikke. Nexus 4 er dog ikke den eneste Android-mobil, som har et problem med en meget varm ryg.

Det gælder også for eksempelvis HTC One og LG's egen Optimus 4X HD. 

Alt i alt er Nexus 4 en glimrende telefon på rigtig mange områder. Der er plads til forbedring, og sådan plejer det også at være med Googles Nexus-mobiler. 

For ægte Android-fans er mobilen dog en lækkerbidsken, selv om de må undvære 4G og tumle med begrænset lagerplads. 

Vi lander på karakteren fire ud af seks.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Stort dansk gennembrud i kvanteforskningen: Kan bane vejen for bedre kryptering og beskyttelse mod cyberangreb
Et gennembrud på Københavns Universitet kan skabe forbedrede muligheder for at udvikle nye kvantekryptografiske løsninger, der kan styrke datasikkerheden.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.