Artikel top billede

Derfor er fundet af nyt primtal vitalt for it-branchen

Fundet af et nyt kæmpe primtal fortæller, hvor langt vi er kommet med vores civilisation. Læs her, hvad primtallene kan bruges til i it-industrien.

Forleden kom det frem, at matematikforskeren Curtis Cooper fra Central Missouri Universitetet i den amerikanske by Warrensburg har fundet verdens største primtal. 

Det nyfundne primtal har 17.425.170 cifre, og overgår dermed det hidtil største primtal, der "blot" har knap 13 millioner cifre. 

Men hvorfor er det overhovedet vigtigt, at der bliver forsket i nye, store primtal?

"Populært sagt kan vi bruge internettet til andet end Facebook og porno, fordi kryptering sikrer transaktioner, når vi handler på nettet," svarer professor i datalogi, Thore Husfeldt fra IT-Universitetet i København. 

Og i denne kryptering spiller primtal en helt central rolle.

"Man kan sige, at uden primtal ville vi ikke have en kommerciel del af internettet eller have online-identiteter. Selv Facebook ville bare være en stor fælles væg, hvor alle kan udgive sig som alle," lyder det fra Thore Husfeldt, som til dagligt forsker i blandt andet algoritmer.

Primtallenes dybe egenskaber

Thore Husfeldt forklarer helt overordnet, at der er enkle men dybe egenskaber ved tal - især primtal - der gør dem særdeles velegnede til krypteringsalgoritmer.

Det skyldes, at krypteringsalgoritmerne via for eksempel et lille Java-program i webbrowseren benytter produktet af flere tal - det vil sige resultatet af flere tal ganget med hinanden - når vi eksempelvis skal have krypteret vores ordreafgivelser og kreditkort-informationer i en nethandel. 

[size= 13px; line-height: 16px; word-spacing: 2px]I den henseende skal man notere sig, at tallet 13 er et primtal, fordi det ikke kan deles af andre tal end 1 og sig selv. 15 er derimod et sammensat tal, det har faktorerne 1, 3, 5 og 15.[/size]

På den måde har tallet 13 og andre primtal ifølge Thore Husfeldt indbygget en praktisk beregningsmæssig faktor, der gør, at primtal er gode at benytte i krypteringsalgoritmer, selvom det reelt kun er store primtal, som er interessante i krypteringsøjemed.

Fra nørderier til superpraktisk anvendelse

"Det skyldes, at det umiddelbart er beregningstungt at afgøre, om et tal med hundredevis af cifre er sammensat eller primisk. Derfor er store primtal nyttige i konstruktionen af krypteringsalgoritmer." siger Thore Husfeldt.

"Store primtal kan ikke bare brydes ned, og man bliver derfor nødt til at prøve sig frem, til man har fundet det enkelte store primtal i en kryptering. Samtidig kan man ikke bare lige tjekke, om de helt store primtal reelt også er et primtal, for det kræver rigtig meget beregningskraft," siger Thore Husfeldt og fortsætter:

"Så solen vil være brændt ud og universet slukket, inden man finder frem til de rigtige primtal i en kryptering og dermed kan bryde krypteringen," fortæller han. 

Vi er på niveau 48

Det nyligt fundne primtal bliver kaldt M48, da det er det 48. primtal på den såkaldte Mersenne-skala over verdens største primtal. Du kan læse mere om Mersenne-primtal her

Thore Husfeldt forklarer, at rangeringen som nummer 48 fortæller lidt om, hvor langt vi er kommet med afdækningen af rækken af primtal, der ligesom resten af talrækken er uendelig stor. 

"Du kan sige, at vores civilisation nu er kommet til niveau 48, og for at øge sikkerheden i krypteringen vil der fortsat blive forsket i primtal," siger han. 

Han indskyder, at studierne af primtal kommer fra den matematiske gren, der hedder talteori, som indtil computernes opfindelse i det 20. århundrede havde meget lidt praktisk anvendelse. 

I dag med vores store forbrug af informationsteknologi og brug af internettet, er det billede vendt fuldstændigt på hovedet, og primtallene er blevet en af de allervigtigste byggesten i sikkerheden ved udvekslingen og ikke mindst krypteringen af informationer på nettet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få overblik over forhindringer på den digitale rejse og kom hurtigt videre
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.