Artikel top billede

Derfor er sms-afløser en potent sikkerhedsbombe

Alt er ikke lutter lagkage og fede besparelser, når vi i stigende grad skrotter sms'erne til fordel for chat-.apps. For de nye chat-apps åbner et hav af sikkerhedsmæssige udfordringer.

Telefonens sms-maskineri er ved at vige til fordel for diverse chat-apps som WhatsApp, Apples iMessage og Facebooks Chatheads, og det åbner samtidig for et hav af nye sikkerhedsmæssige udfordringer for den it-ansvarlige i en virksomhed.

For mens sms'ernes beskeder i klar tekst forbliver hos teleselskaber her i landet, så farer de krypterede chatbeskeder rundt på servere i hele verden.

Det betyder blandt andet, at man ifølge persondataloven ikke bare kan sende hvilket som helst indhold på disse chats.

Sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS Security Group nikker genkendende til problemstillingen og forklarer ydermere, at chat-beskederne modsat sms'er også kan indeholde vedhæftede filer og billeder, som er nemme at replikkere og massesende til mange modtagere.

Det samme gælder links til mere eller mindre skumle sites, hvilket dog også kan forekomme i den traditionelle sms-besked.

To hovedudfordringer

Peter Kruse fremhæver især to udfordringer, som it-ansvarlige fremover skal gøre sig klare, når virksomhedens medarbejdere benytter chat-apps frem for sms-beskeder.

"Hvor havner data henne? Det er nok de færreste, der kan svare på det spørgsmål. Men man kan nok være rimelig sikker på, at data forlader Danmark, når chat-beskeden sendes, " siger han om den første udfordring i paradigmeskiftet fra sms- til chat-beskeder på mobilen.

Sikkerhedseksperten tilføjer til data-problematikken, at han personligt selv betragter alt, der deles på et sted som Facebook, som Facebooks ejendom, hvilket altså også gælder chat-beskeder. Så det er nok ikke her, at du og dine kolleger skal vende forretningshemmelighederne.

Den anden store udfordring er, at computervirus med relativt nye styresystemer som Android og iOS har fået nye græsgange at suge næring på med øgede muligheder for at sende skadelige beskeder via chat-klienter.

"På mange måder risikerer vi at vende tilbage til den 'gode', gamle mail-orm. Folk skal være opmærksomme på, at de sidder med en mini-computer mellem hænderne," lyder det fra sikkerhedseksperten.

Kriminelle får frit spil med chat-app

Han understreger, at hvis det lykkedes for it-kriminelle at få adgang til en telefon eventuelt via en chatbesked med vedhæftede uhyrligheder, så kan det vise sig meget værre, end hvis din computer bliver hacket.

"Med en hacket telefon kan folk lytte med på dine samtaler og se dine beskeder i real-tid, og det er en helt ny situation på en telefon, som grundlæggende blev opfundet for at tale i," lyder det fra Peter Kruse.

Frit spil på narkofronten 

Mens chat-apps altså stiller den it-ansvarlige overfor en række opdragelsesmæssige og datasikkerhedsmæssige udfordringer, kan landets lange arm også få sværere ved at efterforske forbrydelser smartphones, når chat-apps efterhånden overtager sms'ernes rolle.

Det har en sag fra USA vist ifølge CNET

Her har de amerikanske narkomyndigheder Drug Enforcement Administration (DEA) haft endog meget svært ved at aflæse beskeder sendt på iPhonens iMessage-chat, fordi beskederne er krypterede.

Selvom narkobetjentene stod med dommerkendelser i hånden, kunne de ikke dekryptere beskederne mellem to Apple-produkter. Når beskederne kom fra et Apple-produkt til et ikke-Apple-produkt, kunne det lade sig gøre i visse tilfælde, skriver CNET.

Dermed har narkobaroner haft frit spil til at kommunikere handler via chat-programmet, mens politiet må benytte analoge eller mere spidsfindige opklaringsmetoder i brug som eksempelvis installere keyloggere på mistænktes computere, hvis de ellers har fået dommerens velsignelse til den slags.

I USA har politiet mulighed for at få adgang til tele- og sms-logninger hos teleselskaberne, mens det endnu ikke er lykkedes at indhente permanent tilladelse til at efterforske hos de firmaer, der udbyder chat-apps.

Læs også: Det er bare så gammeldags at sms'e - her er afløseren
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital