Artikel top billede

Derfor får Danmark ikke nogen central cloud-strategi

I England skal myndighederne nu som udgangspunkt satse på at få it leveret som en cloud-service. Den vej vil Danmark ikke gå.

Myndighederne i England skal fremover arbejde efter en cloud-first strategi, der betyder, at de "skal have overvejet og evalueret potentielle cloud-løsninger, før de overvejer andre muligheder."

Her i Danmark er det fortsat op til den enkelte, offentlige it-chef at vurdere, hvad der giver mest mening, forklarer Cecile Christensen, der er kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen.

"Det er vores holdning, at det ikke er den rigtige vej at gå at sige cloud-first. Vi mener ikke, at man skal fremme én teknologi frem for andre, ligesom vi heller ikke har en open source-strategi," siger Cecile Christensen fra kontoret for it- standardisering og sikkerhed.

"Cloud er et væsentligt element af sourcing, og vi vil gerne lave en sourcing-strategi, hvor man har cloud som et af flere alternativer."

"Det skal ikke være cloud for enhver pris. Man skal bruge cloud der, hvor det giver værdi, og der er nogle steder, hvor det ud fra en risikobetragtning ikke vil give mening at bruge cloud."

Cloud i Danmark

Cecile Christensen forklarer dog, at der er flere centrale initiativer i gang i Danmark.

"For eksempel er det et initiativ i digitaliseringsstrategien, at man forsøger at fjerne de juridiske barrierer for at bruge cloud computing, for herhjemme har der været ret meget fokus på, hvad man må og ikke må."

"Justitsministeriet er på trapperne med en ny sikkerhedsbekendtgørelse, som er et af de steder, hvor der er nogle barrierer, der gør det lidt svært at bruge cloud computing. Vi har også lavet juridiske vejledninger for generelt at gøre det nemmere at bruge cloud."

I England arbejder myndighederne efter det, der hedder G-Cloud. Det består blandt andet af et katalog med 368 leverandører, der kan anvendes i den offentlige sektor.

Samtidig har man altså nu vedtaget en cloud-first strategi, blandt andet begrundet med mulighederne for at opnå besparelser.

Flere undersøgelser viser, at de potentielle besparelser er reelle nok.

Handler ikke kun om penge

Ifølge EU kan man ved at satse på cloud i det offentlige og private skabe en nettovækst på 2,5 millioner nye job i EU og løfte det europæiske BNP med mere end 1.200 milliarder kroner (omkring en procent) årligt frem til 2020.

EU peger på, at 80 procent af de organisationer, der indfører brug af cloud computing, opnår besparelser på mindst 10-20 procent.

Den nu hedengangne IT- og Telestyrelsen konkluderede på et tidspunkt også, at kommunerne alene på e-mail kan spare en halv milliard kroner om året ved at benytte Googles cloud-løsning.

Handler ikke kun om penge

Cecile Christensen og Digitaliseringsstyrelsen mener dog ikke, at besparelserne er det eneste, man skal forholde sig til.

"I mange løsninger vil det give god mening at bruge cloud computing. Vi bruger også cloud computing til eksempelvis Nemhandel, der er hostet i en cloud, og det har vi en rigtig god business case på."

"Det er dog en forudsætning, at man med løsningen og de data, den indeholder, lever op til reguleringen på området."

"Det kan godt være, at vi gerne vil have det billigt, men vi vil også gerne have det sikkert, og du kan ikke gå på kompromis med borgernes sikkerhed," lyder det fra Cecile Christensen.

I 2012 kom der et afgørende gennembrud for brugen af cloud i Danmark, da Datatilsynet sagde OK til IT-Universitetets ønske om at anvende Office 365 til 3.000 it-brugere - en afgørelse som andre offentlige institutioner vil kunne læne sig op ad.

Også flere kommuner har allerede taget cloud-løsninger i brug.

Et eksempel er Svendborg Kommune, der dropper Lotus Notes-mail fra IBM til fordel for Microsofts Office 365 med Exchange, Sharepoint og Lync op på den måde opnår betydelige besparelser.

Arbejder på at gøre det nemmere

Cecile Christensen peger på, at Digitaliseringsstyrelsen har været i kontakt med blandt andre Google og Amazon for at forsøge at gøre det lettere at lave den såkaldte databehandleraftale.

Den aftale er det allerede blevet lettere at indgå med Microsoft efter IT-Universitetets prøvesag med Office 365. 

Læs også:

Ny regel cloud skal være alle myndighederne førstevalg
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.