BREAKING:Han er Danmarks bedste it-sikkerhedsansvarlige: Sune Aggergaard Mortensen er Årets CISO 2022

Artikel top billede

Fyrede it-folk: Her er vores bedste råd

Gode råd er ikke altid dyre. Her får du fire råd om, hvordan du håndterer en fyring og den efterfølgende jobjagt, fra it-folk der selv har stået i den ubehagelige situation.

En fyring kan være en stor psykisk belastning. Faktisk en sådan belastning, at det er på højde med et dødsfald i familien eller en skilsmisse. 

Du kan læse mere om, hvordan du tackler det her.

Men skulle du stå i den uheldige situation at være blevet sat på porten og pludselig have fået titlen jobsøgende eller ledig, så er der råd at hente.

Vi har spurgt fire it-folk, der selv har prøvet det på egen krop. 

1) Få bearbejdet fyringen

Når nu en fyring kan været noget af et gevaldigt chok for mange, så er et råd helt konkret at få afklaret sin situation. 

"Jeg tror, det vigtigste er at få bearbejdet det chok, det kan være lige pludselig ikke at skulle møde på arbejde den næste dag. Det kan godt tage lidt tid, før man har taget ordentlig afsked med det tidligere job og kollegaer, og den tid skal man tage sig," siger Bjørn Møinichen, der tidligere var ansat som business development manager hos Xerox.

Han er stadig jobsøgende, men fortæller, at det var et chok at blive fyret, og derfor var det vigtigste at få afklaret sin situation til at starte med.

"Det handler virkelig om at komme godt videre og lægge det bag sig uden bitterhed. Du skal være klar til at gå aktivt ind i din jobsøgningsperiode - for det er en fuldtidsbeskæftigelse og kræver meget. Så det handler om virkelig at finde sig selv og finde ud af, hvad man vil," fortæller Bjørn Møinichen videre, der også påpeger vigtigheden af at sparre med en coach. 

2) Find ud af hvad du vil
Et andet råd er helt basalt at finde ud af, hvad du egentlig vil. For hvis du har siddet i samme stillinger i et eller flere årtier, er det måske ikke altid lige nemt bare at gå i gang med en jobsøgning.

Derfor bør du med det samme begynde at kigge indad.

"Man skal sætte sig et klart mål, og så knokle på og gå efter det. Men det er nemmere sagt end gjort, for det er ikke altid så let at få afklaret, specielt hvis man har arbejdet med det samme i 10 år," siger Simon Lincoln, der tidligere i år blev fyret fra Motorola. 

Han havde været ansat som leder af en dokumentations- og brugervenlighedsafdeling, men da hans afdeling blev flyttet til Polen, blev han ramt af omstruktureringen.  

Så efter mange år i samme virksomhed skulle han i gang med noget nyt. Det kan måske lyde simpelt, men han pointerer, at man skal få gjort op med sig selv, hvad man egentlig vil videre med. 

"For mit vedkommende var det helt centralt først og fremmest at finde ud af, hvad jeg egentlig ville. Skulle jeg kaste mig over noget nyt eller blive i samme boldgade?" siger han og fortsætter: 

"Man skal spørge sig selv, hvad man vil, og hvilke konkrete og særlige kompetencer man har og vil sætte i spil."

Simon Lincoln fik efter et halvt år som jobsøgende en stilling hos Napatech som leder i en dokumentations- og brugervenlighedsafdeling.

Råd 3 og 4

3) Gå all in
Når du har fået bearbejdet chokket og fået styr på, hvad du vil, så bør du også nå til den erkendelse, at livet selvfølgelig går videre, så du kan gå helhjertet ind i jobjagten.

Nu skal du til at lægge kræfterne i livet som jobsøgende.

"Du skal gå all in. Gå efter din jobsøgning og fokuser på at være jobsøgende. Det kan være svært at håndtere, men man må også forstå, at livet går videre, og man ikke skal bære nag," siger Kent Wann, der tidligere var ansat hos Steria som løsningsarkitekt.

Han brugte to dage i sengen efter fyringen fra Steria og begyndte derefter at tage arbejdstøjet på. Han indrettede et kontor hos det outplacement-bureau, han havde fået tildelt, og begyndte så sin nye hverdag som jobsøgende.  

Den strukturerede hverdag samt de kurser og faciliteter, outplacement-bureauet tilbød, hjalp ham til at fokusere og knokle på.

"Det er et fuldtidsarbejde at være jobsøgende, hvis du vil være seriøs omkring det. Du kan heller ikke forvente at bruge tid på dine fritidsinteresser. I stedet for at vente til sidste øjeblik så gå i gang med det samme og tro på dig selv," siger Kent Wann.

Han blev efter en måneds jobsøgning ringet op af en headhunting-virksomhed, som var blevet anbefalet at ringe til ham på baggrund af en fra hans netværk. Interviewet gik, som det skulle, og i dag er han ansat hos ATP. 

4) Brug dit netværk
Når du har bearbejdet fyringen, valgt en bestemt vej og taget arbejdstøjet på - så bør du ikke glemme dit netværk. 

"Du skal melde klart ud til dit netværk, når du har fundet ud af, hvad du egentlig vil bruge dit arbejdsliv på," siger Frederik Falk Andersen, der tidligere var ansat som sælger hos Panasonic.

Han blev fyret på grund af et nedadgående marked, der førte til, at en stilling blev skåret væk. 

Det kom lidt bag på sælgeren, der dog med det samme gik i gang med jobsøgningen. 

"Jeg ringede med det samme op til forskellige i mit netværk og gjorde det klart, at jeg nu var ledig. Der er ikke mange, der bliver ansat ved traditionelle jobopslag, så jeg ser helt klart mit netværk og LinkedIn som de steder, der har størst potentiale," siger Frederik Falk Andersen og fortsætter: 

"Desuden har jeg bedt om anbefalinger fra kunder, hvilket jeg tror er rigtig vigtigt - specielt indenfor salg. Og så skal der bare knokles, for måske at kunne slappe lidt mere af til august." 

Frederik Falk Andersen er stadig jobsøgende og går i øjeblikket efter forskellige nye brancher, hvor han primært fokuserer på lederstillinger indenfor salg.

Hvis du mangler overblik over, hvor de ledige it-job er i Danmark, kan du læse mere her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan får du effektiv drift og udnytter de nye muligheder med Microsoft Dynamics 365

På denne konference kan du derfor få indblik i nyhederne i Microsoft Dynamics 365, erfaringer med udrulning af systemerne samt nyttig viden fra en række centrale leverandører om valgmulighederne i det omfattende system og erfaringerne ind til nu.

06. oktober 2022 | Læs mere


Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


Fremtidens ERP – træf de rigtige strategiske valg

Automatisering, fuld udnyttelse data og muligheden for at knytte leverandører og kunder endnu tættere til virksomheden, og kravene til et moderne forretnings- eller ERP-system er mange. Vær med når vi sætter fremtiden ERP på dagsordnen og diskuterer nogle af de vigtigste og mest relevante spørgsmål om ERP.

13. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital