Artikel top billede

Sådan bliver det lettere for små firmaer at deltage i udbud

En stribe forslag af it-karakter skal gøre det lettere for små og mellemstore virksomheder at deltage i offentlige udbud. It-branchen roser indsats.

Det skal gøres lettere for små og mellemstore virksomheder at deltage i offentlige udbud.

Det anbefaler en rapport fra Konkurrence - og Forbrugerstyrelsen, der oplyser, at danske myndigheder køber ind for omtrent 290 milliarder kroner årligt.

Ifølge It-brancheforeningen står tele og it-indkøb for 17-18 milliarder kroner om året.

Rapporten undersøgelser indikerer dog, at det ikke står helt slemt til med deltagelsen af de små virksomheder i udbud.

SMV'er defineres i undersøgelsen som virksomheder med under 50 ansatte og en årlig omsætning, der ikke overstiger 10 millioner euro, hvilket 97 pcocent  af alle danske virksomheder falder ind under.

Således viser rapporten, at der har deltaget SMV'er i 63 pcocent af de undersøgte udbud.

Deltager ikke i 37-44 procent

Ergo har der ikke deltaget SMVére i 37 pcocent af udbuddene.

Endvidere konkluderes det i stikprøve af flere hundrede udbud i en given periode, at SMV'erne har vundet cirka halvdelen af de udbudte opgaver.

Er kontrakterne på over fem millioner kroner falder deltagelsen af SMVér.

"SMV'er deltager i 56 procent af de undersøgte udbud med en kontraktværdi på over fem millioner kroner," hedder det i rapporten.

Ud af de anbefalede tiltag har flere af dem it-karakter.

Sådan gøres udbud spiselige

Rapporten ridser en stribe tiltag op, som kan fremme deltagelse i udbud.

Flere af dem indebærer øeget digitalisering i selve udbudsprocessen.

Et forslag lyder: Fremme af e-udbud.

"E-udbud kan gøre det nemmere for SMV'er at deltage i udbudsprocesser, fordi processerne bliver mere ensartede, og fordi risikoen for at begå fejl reduceres."

"E-udbud kan bidrage til at nedbringe både virksomheders og myndigheders transaktionsomkostninger i forbindelse med udbud."

Et andet forslag lyder: Uformel feedback-funktion på udbud.dk.

"Virksomhederne kan orientere ordregivere, hvis de vurderer, at kravene i udbuddet er for ufleksible eller omfattende, eller at der er for snævert fokus på pris."

"Denne feedback kan ordregiverne trække på i forbindelse med fremtidige udbud," hedder det.

Endelig skal virksomhederne også kunne give feedback om selve udbudsprocessen, for eksemepel tidsfrister eller dokumentationskrav.

Udbud.dk skal udbygges

I det hele taget skal udbud.dk udbygges.

"...eksempelvis med en udbud.dk-applikation til telefoner, der gør det muligt at følge med i nye udbud, og en flag-funktion, der giver ordregivere mulighed for at markere udbud, som de vurderer i særlig grad er relevante for SMV'er."

"Det skal øge ordregivernes opmærksomhed på mindre virksomheder og generelt gøre det nemmere for virksomhederne at deltage i udbuddene," hedder det.

It-Branchen glæder sig over, at der kommer tiltag, men ville ønske sig en kortlægning af it-udbud.

It-Branchen: It-udbud er besværlige

Administrerende direktør Morten Bangsgaard fra IT-Branchen forklarer, at undersøgelsen desværre ikke siger så meget om små it-leverandører og de problemer, som it-udbud ofte giver små virksomheder i branchen.

"Det ville være meget nyttigt at få konkrete tal på de udfordringer, som små it-leverandører oplever med offentlige udbud," udtaler han, og henviser til 17-18 milliarder kroner, som det offentlige køber tele og it for om året.

Direktøren peger på, at der er store problemer på netop it-området.

"Det er vores erfaring fra branchen, at mindre it-leverandører ofte har svært ved at komme i betragtning til de offentlige it-udbud," forklarer han.

"Store problemer"

"Der er store problemer med offentlige it-udbud. Vi har længe efterlyst bedre rammer for udbud, især for de mindre it-leverandører," forklarer han.

Derfor er det også "...meget positivt, at rapporten nu anbefaler, at der skal gøres en målrettet indsats for at små- og mellemstore virksomheder får nemmere ved løse opgaver for det offentlige," slutter Morten Bangsgaard.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.