Artikel top billede

Sådan bliver det lettere for små firmaer at deltage i udbud

En stribe forslag af it-karakter skal gøre det lettere for små og mellemstore virksomheder at deltage i offentlige udbud. It-branchen roser indsats.

Det skal gøres lettere for små og mellemstore virksomheder at deltage i offentlige udbud.

Det anbefaler en rapport fra Konkurrence - og Forbrugerstyrelsen, der oplyser, at danske myndigheder køber ind for omtrent 290 milliarder kroner årligt.

Ifølge It-brancheforeningen står tele og it-indkøb for 17-18 milliarder kroner om året.

Rapporten undersøgelser indikerer dog, at det ikke står helt slemt til med deltagelsen af de små virksomheder i udbud.

SMV'er defineres i undersøgelsen som virksomheder med under 50 ansatte og en årlig omsætning, der ikke overstiger 10 millioner euro, hvilket 97 pcocent  af alle danske virksomheder falder ind under.

Således viser rapporten, at der har deltaget SMV'er i 63 pcocent af de undersøgte udbud.

Deltager ikke i 37-44 procent

Ergo har der ikke deltaget SMVére i 37 pcocent af udbuddene.

Endvidere konkluderes det i stikprøve af flere hundrede udbud i en given periode, at SMV'erne har vundet cirka halvdelen af de udbudte opgaver.

Er kontrakterne på over fem millioner kroner falder deltagelsen af SMVér.

"SMV'er deltager i 56 procent af de undersøgte udbud med en kontraktværdi på over fem millioner kroner," hedder det i rapporten.

Ud af de anbefalede tiltag har flere af dem it-karakter.

Sådan gøres udbud spiselige

Rapporten ridser en stribe tiltag op, som kan fremme deltagelse i udbud.

Flere af dem indebærer øeget digitalisering i selve udbudsprocessen.

Et forslag lyder: Fremme af e-udbud.

"E-udbud kan gøre det nemmere for SMV'er at deltage i udbudsprocesser, fordi processerne bliver mere ensartede, og fordi risikoen for at begå fejl reduceres."

"E-udbud kan bidrage til at nedbringe både virksomheders og myndigheders transaktionsomkostninger i forbindelse med udbud."

Et andet forslag lyder: Uformel feedback-funktion på udbud.dk.

"Virksomhederne kan orientere ordregivere, hvis de vurderer, at kravene i udbuddet er for ufleksible eller omfattende, eller at der er for snævert fokus på pris."

"Denne feedback kan ordregiverne trække på i forbindelse med fremtidige udbud," hedder det.

Endelig skal virksomhederne også kunne give feedback om selve udbudsprocessen, for eksemepel tidsfrister eller dokumentationskrav.

Udbud.dk skal udbygges

I det hele taget skal udbud.dk udbygges.

"...eksempelvis med en udbud.dk-applikation til telefoner, der gør det muligt at følge med i nye udbud, og en flag-funktion, der giver ordregivere mulighed for at markere udbud, som de vurderer i særlig grad er relevante for SMV'er."

"Det skal øge ordregivernes opmærksomhed på mindre virksomheder og generelt gøre det nemmere for virksomhederne at deltage i udbuddene," hedder det.

It-Branchen glæder sig over, at der kommer tiltag, men ville ønske sig en kortlægning af it-udbud.

It-Branchen: It-udbud er besværlige

Administrerende direktør Morten Bangsgaard fra IT-Branchen forklarer, at undersøgelsen desværre ikke siger så meget om små it-leverandører og de problemer, som it-udbud ofte giver små virksomheder i branchen.

"Det ville være meget nyttigt at få konkrete tal på de udfordringer, som små it-leverandører oplever med offentlige udbud," udtaler han, og henviser til 17-18 milliarder kroner, som det offentlige køber tele og it for om året.

Direktøren peger på, at der er store problemer på netop it-området.

"Det er vores erfaring fra branchen, at mindre it-leverandører ofte har svært ved at komme i betragtning til de offentlige it-udbud," forklarer han.

"Store problemer"

"Der er store problemer med offentlige it-udbud. Vi har længe efterlyst bedre rammer for udbud, især for de mindre it-leverandører," forklarer han.

Derfor er det også "...meget positivt, at rapporten nu anbefaler, at der skal gøres en målrettet indsats for at små- og mellemstore virksomheder får nemmere ved løse opgaver for det offentlige," slutter Morten Bangsgaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere