Nye udbudsregler: Så nemt bliver det at sælge it til det offentlige

Nye regler kan gavne danske it-virksomheder i meget høj grad. Læs her, hvad reglerne betyder for fremtidige it-udbud.

Der er nye udbudsregler på vej, der på en lang række områder kan gøre livet nemmere og billigere for it-virksomheder at byde på offentlige it-projekter.

Det skyldes, at EU-Kommissionen, -ministerrådet og -parlamentet i går indgik en politisk aftale om at modernisere EU-udbudsdirektivet, hvilket igen betyder, at den danske udbudslovgivning også vil blive ændret og gjort mere præcis på en lang række punkter.

Det forventes, at der kommer en formel vedtagelse af direktivet i oktober, efter det danske EU-formandskab for nyligt har sat ændringen af udbudsreglerne på dagsordenen.

Det danske arbejde med at "oversætte" direktivet til dansk lovgivning er så småt allerede er i gang, efter regeringen har nedfældet et kommissorium, som vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Hanne Kristensen skal sidde som formand for.

Efter den formelle EU-vedtagelse og det danske lovarbejde forventes de nye udbudsregler at træde i kraft til næste år.

Først de dårlige nyheder
Først og fremmest er det vigtigt at bide mærke i, at den såkaldte bagatelgrænse næppe bliver rykket én eneste euro, selvom flere it-organisationer har plæderet for en hævning fra de nuværende 931.638 kroner for staten, mens tærskelværdien for regioner og kommuner ligger på 1.438.448 kroner.

Her var ønsket en ny bagatelgrænse, der lå på omkring en million euro - svarende til godt 7,5 millioner kroner - da it-projekter hurtigt kan få ben at gå på.

"Det ligger dog ikke i kortene, at tærskelværdierne bliver ændret," siger kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Kenneth Skov Jensen, til Computerworld.

Han peger dog på flere andre områder, hvor udbudsmoderniseringen kan få stor indflydelse for danske it-virksomheder.

Bliver klogere på it-projekter
Det drejer sig blandt andet om, at der tilskyndes til en større dialog mellem offentlig ordregiver og it-leverandørerne allerede tidligt i processen, så ordregiverne kan få en fornemmelse af, hvad markedet har at tilbyde af konkrete løsninger.

Det betyder, at eksempelvis en offentlig myndighed kan få afklaret spørgsmål og blive klogere på mulighederne i bestillingen af et komplekst it-system.

"Der indføres mulighed for teknisk dialog, der svarer til en markedsundersøgelse, hvor de offentlige udbydere kan invitere virksomheder på lige vilkår til at fortælle om, hvad der findes på markedet og sammen blive klogere på, hvad der skal udvikles, inden udbuddet bliver skudt i gang," forklarer Kenneth Skov Jensen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Dell Talk: Fremtidens arbejdsplads: Få fuld udbytte af medarbejdernes kompetencer og viden

Skal du have fuldt udbytte af medarbejderes kompetencer og den viden, som din organisation ligger inde med, kræver det de rigtige værktøjer, de rigtige processer og det rigtige mindset. I denne talk får du buddet på hvordan fremtidens arbejdsplads ser ud - og hvordan den lever op til kravene fra de dygtige, mobile og kritiske medarbejdere.

06. november 2020 | Læs mere


Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.