Nye udbudsregler: Så nemt bliver det at sælge it til det offentlige

Nye regler kan gavne danske it-virksomheder i meget høj grad. Læs her, hvad reglerne betyder for fremtidige it-udbud.

Der er nye udbudsregler på vej, der på en lang række områder kan gøre livet nemmere og billigere for it-virksomheder at byde på offentlige it-projekter.

Det skyldes, at EU-Kommissionen, -ministerrådet og -parlamentet i går indgik en politisk aftale om at modernisere EU-udbudsdirektivet, hvilket igen betyder, at den danske udbudslovgivning også vil blive ændret og gjort mere præcis på en lang række punkter.

Det forventes, at der kommer en formel vedtagelse af direktivet i oktober, efter det danske EU-formandskab for nyligt har sat ændringen af udbudsreglerne på dagsordenen.

Det danske arbejde med at "oversætte" direktivet til dansk lovgivning er så småt allerede er i gang, efter regeringen har nedfældet et kommissorium, som vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Hanne Kristensen skal sidde som formand for.

Efter den formelle EU-vedtagelse og det danske lovarbejde forventes de nye udbudsregler at træde i kraft til næste år.

Først de dårlige nyheder
Først og fremmest er det vigtigt at bide mærke i, at den såkaldte bagatelgrænse næppe bliver rykket én eneste euro, selvom flere it-organisationer har plæderet for en hævning fra de nuværende 931.638 kroner for staten, mens tærskelværdien for regioner og kommuner ligger på 1.438.448 kroner.

Her var ønsket en ny bagatelgrænse, der lå på omkring en million euro - svarende til godt 7,5 millioner kroner - da it-projekter hurtigt kan få ben at gå på.

"Det ligger dog ikke i kortene, at tærskelværdierne bliver ændret," siger kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Kenneth Skov Jensen, til Computerworld.

Han peger dog på flere andre områder, hvor udbudsmoderniseringen kan få stor indflydelse for danske it-virksomheder.

Bliver klogere på it-projekter
Det drejer sig blandt andet om, at der tilskyndes til en større dialog mellem offentlig ordregiver og it-leverandørerne allerede tidligt i processen, så ordregiverne kan få en fornemmelse af, hvad markedet har at tilbyde af konkrete løsninger.

Det betyder, at eksempelvis en offentlig myndighed kan få afklaret spørgsmål og blive klogere på mulighederne i bestillingen af et komplekst it-system.

"Der indføres mulighed for teknisk dialog, der svarer til en markedsundersøgelse, hvor de offentlige udbydere kan invitere virksomheder på lige vilkår til at fortælle om, hvad der findes på markedet og sammen blive klogere på, hvad der skal udvikles, inden udbuddet bliver skudt i gang," forklarer Kenneth Skov Jensen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Denne malware er den største trussel mod din virksomhed lige nu
Den mest aktive malware i verden sniger sig ind, og at svært at gøre nøget ved. Se her hvordan du tager dine forholdsregler.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.