Artikel top billede

Sikkerhedsfirma: Sådan nakkede vi 500.000 zombier

Et sikkerhedsfirma har været på zombie-jagt i et af verdens største botnet. Resultatet er en halv million kills.

Symantec har lammet en stor del af et af verdens største netværk af inficerede computere, også kaldet et botnet.

En halv million inficerede maskiner, kaldet zombier, er blevet taget ud af det store ZeroAccess-botnet, der før aktionen omfattede lige i underkanten af to millioner computere, som blandt andet anvendes til at sprede spam, reklamer, valutasnyderi eller til at inficere nye ofre.

På trods af at Symantec har barberet godt en fjerdedel af den kriminelle forretning, så er det desværre lidt som at tisse i bukserne.

Resultatet kan blive en kortvarig varme på en kold dag.

Bagmændene bag ZeroAccess er nemlig ikke blevet identificeret, men aktionen har dog sparket til deres forretning.

"Vi har nedlagt en fjerdedel af de kriminelles indtjening," siger Symantecs sikkerhedschef, Orla Cox til BBC.

Zombie-computerne er blandt andet blevet brugt til at downloade online-reklamer og generere kunstige museklik på annoncerne for at efterligne legitim brug, der kan give en udbetaling fra annoncørerne.

Forgiftet kommunikation

ZeroAccess-botnettet er ikke bygget op omkring enkelte servere, men bygger på kommunikation mellem de inficerede maskiner.

Denne decentrale opbygning har gjort det svært for sikkerhedsfolkene at lægge systemet ned.

"I juli begyndte Symantec at 'forgifte' kommunikationen mellem de inficerede maskiner, så de blev afskåret fra selve botnettet," fortæller Orla Cox.

Aktionen blev sat i gang, efter at ZeroAccess-folkene udsendte en opdatering til zombie-maskinerne, der skulle gøre det endnu mere besværligt for sikkerhedsfolk at få adgang til de inficerede maskiner.

Symantec byggede derfor deres egen lille udgave af ZeroAccess botnet for at studere, hvordan de på en effektiv måde kunne stikke en kæp i hjulet på aktiviteterne.

Herefter udviklede sikkerhedsfirmaet en modgift, der slukker for de inficerede maskiner, og som skal hjælpe med arbejdet fremadrettet.

"Forhåbentlig vil produktet hjælpe os med et give en bedre beskyttelse af brugerne i fremtiden," siger Orla Cox til BBC.

Internet-udbyderne har også været med i kampen. De er blevet informeret om, hvilke maskiner der er blevet hevet ud af botnettet, og har så givet besked til deres kunder.

Langt fra lukket

Trods indsatsen er det kun lykkedes at lukke for en del af botnettet.

Og Symantec siger, at det bliver svært at lukke de sidste 75 procent af netværket.

"Der er professionelle kriminelle, der tjener penge på aktiviteterne, og derfor vil de finde nye veje tilbage til at komme tilbage til fuld styrke."

Og det er desværre også den kendsgerning, som tidligere forsøg på at lukke botnet har vist.

"Når et botnet er taget ned, uden at bagmændene er blevet pågrebet, er der en stor sandsynlighed for, at det bliver bygget op igen," fortæller Vincent Hanna, der er sikkerhedsanalytiker i antispam-projektet Spamhaus.

"Den resterende del af et botnet bliver nemlig brugt til at sprede ondsindet software, så der fanges nye ofre, der kan bruges til bedrageri," siger hun.

Læs også:
NemID-hackere: Her er vores botnet - se det her

Microsoft sender botnet-dræbende data ud i skyen

Gigantisk botnet kortlægger hele nettet

Microsoft smadrer gigantisk botnet

FBI og Facebook smadrer verdens værste botnet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere