Artikel top billede

Sikkerhedsfirma: Sådan nakkede vi 500.000 zombier

Et sikkerhedsfirma har været på zombie-jagt i et af verdens største botnet. Resultatet er en halv million kills.

Symantec har lammet en stor del af et af verdens største netværk af inficerede computere, også kaldet et botnet.

En halv million inficerede maskiner, kaldet zombier, er blevet taget ud af det store ZeroAccess-botnet, der før aktionen omfattede lige i underkanten af to millioner computere, som blandt andet anvendes til at sprede spam, reklamer, valutasnyderi eller til at inficere nye ofre.

På trods af at Symantec har barberet godt en fjerdedel af den kriminelle forretning, så er det desværre lidt som at tisse i bukserne.

Resultatet kan blive en kortvarig varme på en kold dag.

Bagmændene bag ZeroAccess er nemlig ikke blevet identificeret, men aktionen har dog sparket til deres forretning.

"Vi har nedlagt en fjerdedel af de kriminelles indtjening," siger Symantecs sikkerhedschef, Orla Cox til BBC.

Zombie-computerne er blandt andet blevet brugt til at downloade online-reklamer og generere kunstige museklik på annoncerne for at efterligne legitim brug, der kan give en udbetaling fra annoncørerne.

Forgiftet kommunikation

ZeroAccess-botnettet er ikke bygget op omkring enkelte servere, men bygger på kommunikation mellem de inficerede maskiner.

Denne decentrale opbygning har gjort det svært for sikkerhedsfolkene at lægge systemet ned.

"I juli begyndte Symantec at 'forgifte' kommunikationen mellem de inficerede maskiner, så de blev afskåret fra selve botnettet," fortæller Orla Cox.

Aktionen blev sat i gang, efter at ZeroAccess-folkene udsendte en opdatering til zombie-maskinerne, der skulle gøre det endnu mere besværligt for sikkerhedsfolk at få adgang til de inficerede maskiner.

Symantec byggede derfor deres egen lille udgave af ZeroAccess botnet for at studere, hvordan de på en effektiv måde kunne stikke en kæp i hjulet på aktiviteterne.

Herefter udviklede sikkerhedsfirmaet en modgift, der slukker for de inficerede maskiner, og som skal hjælpe med arbejdet fremadrettet.

"Forhåbentlig vil produktet hjælpe os med et give en bedre beskyttelse af brugerne i fremtiden," siger Orla Cox til BBC.

Internet-udbyderne har også været med i kampen. De er blevet informeret om, hvilke maskiner der er blevet hevet ud af botnettet, og har så givet besked til deres kunder.

Langt fra lukket

Trods indsatsen er det kun lykkedes at lukke for en del af botnettet.

Og Symantec siger, at det bliver svært at lukke de sidste 75 procent af netværket.

"Der er professionelle kriminelle, der tjener penge på aktiviteterne, og derfor vil de finde nye veje tilbage til at komme tilbage til fuld styrke."

Og det er desværre også den kendsgerning, som tidligere forsøg på at lukke botnet har vist.

"Når et botnet er taget ned, uden at bagmændene er blevet pågrebet, er der en stor sandsynlighed for, at det bliver bygget op igen," fortæller Vincent Hanna, der er sikkerhedsanalytiker i antispam-projektet Spamhaus.

"Den resterende del af et botnet bliver nemlig brugt til at sprede ondsindet software, så der fanges nye ofre, der kan bruges til bedrageri," siger hun.

Læs også:
NemID-hackere: Her er vores botnet - se det her

Microsoft sender botnet-dræbende data ud i skyen

Gigantisk botnet kortlægger hele nettet

Microsoft smadrer gigantisk botnet

FBI og Facebook smadrer verdens værste botnet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere