Artikel top billede

Sikkerhedsfirma: Sådan nakkede vi 500.000 zombier

Et sikkerhedsfirma har været på zombie-jagt i et af verdens største botnet. Resultatet er en halv million kills.

Symantec har lammet en stor del af et af verdens største netværk af inficerede computere, også kaldet et botnet.

En halv million inficerede maskiner, kaldet zombier, er blevet taget ud af det store ZeroAccess-botnet, der før aktionen omfattede lige i underkanten af to millioner computere, som blandt andet anvendes til at sprede spam, reklamer, valutasnyderi eller til at inficere nye ofre.

På trods af at Symantec har barberet godt en fjerdedel af den kriminelle forretning, så er det desværre lidt som at tisse i bukserne.

Resultatet kan blive en kortvarig varme på en kold dag.

Bagmændene bag ZeroAccess er nemlig ikke blevet identificeret, men aktionen har dog sparket til deres forretning.

"Vi har nedlagt en fjerdedel af de kriminelles indtjening," siger Symantecs sikkerhedschef, Orla Cox til BBC.

Zombie-computerne er blandt andet blevet brugt til at downloade online-reklamer og generere kunstige museklik på annoncerne for at efterligne legitim brug, der kan give en udbetaling fra annoncørerne.

Forgiftet kommunikation

ZeroAccess-botnettet er ikke bygget op omkring enkelte servere, men bygger på kommunikation mellem de inficerede maskiner.

Denne decentrale opbygning har gjort det svært for sikkerhedsfolkene at lægge systemet ned.

"I juli begyndte Symantec at 'forgifte' kommunikationen mellem de inficerede maskiner, så de blev afskåret fra selve botnettet," fortæller Orla Cox.

Aktionen blev sat i gang, efter at ZeroAccess-folkene udsendte en opdatering til zombie-maskinerne, der skulle gøre det endnu mere besværligt for sikkerhedsfolk at få adgang til de inficerede maskiner.

Symantec byggede derfor deres egen lille udgave af ZeroAccess botnet for at studere, hvordan de på en effektiv måde kunne stikke en kæp i hjulet på aktiviteterne.

Herefter udviklede sikkerhedsfirmaet en modgift, der slukker for de inficerede maskiner, og som skal hjælpe med arbejdet fremadrettet.

"Forhåbentlig vil produktet hjælpe os med et give en bedre beskyttelse af brugerne i fremtiden," siger Orla Cox til BBC.

Internet-udbyderne har også været med i kampen. De er blevet informeret om, hvilke maskiner der er blevet hevet ud af botnettet, og har så givet besked til deres kunder.

Langt fra lukket

Trods indsatsen er det kun lykkedes at lukke for en del af botnettet.

Og Symantec siger, at det bliver svært at lukke de sidste 75 procent af netværket.

"Der er professionelle kriminelle, der tjener penge på aktiviteterne, og derfor vil de finde nye veje tilbage til at komme tilbage til fuld styrke."

Og det er desværre også den kendsgerning, som tidligere forsøg på at lukke botnet har vist.

"Når et botnet er taget ned, uden at bagmændene er blevet pågrebet, er der en stor sandsynlighed for, at det bliver bygget op igen," fortæller Vincent Hanna, der er sikkerhedsanalytiker i antispam-projektet Spamhaus.

"Den resterende del af et botnet bliver nemlig brugt til at sprede ondsindet software, så der fanges nye ofre, der kan bruges til bedrageri," siger hun.

Læs også:
NemID-hackere: Her er vores botnet - se det her

Microsoft sender botnet-dræbende data ud i skyen

Gigantisk botnet kortlægger hele nettet

Microsoft smadrer gigantisk botnet

FBI og Facebook smadrer verdens værste botnet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Skyder gammelt sikkerhedsråd i sænk: Derfor kan du trygt koble dig på åbne wifi-netværk
Du behøver ikke længere frygte, at blive udsat for digitalt misbrug, hvis du logger på et åbent wifi-netværk, lyder det fra en norsk sikkerhedsekspert. En dansk ekspert mener dog endnu ikke, at tiden er inde til at droppe sikkerhedsrådet.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.